Mιλώντας μέσω διερμηνέα, στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην εξοχική του κατοικία, στη Μόσχα.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι μια εκ των συμφωνιών που υπογράφηκαν προνοεί τον ελλιμενισμό σκαφών της Ρωσίας σε λιμάνια της Κύπρου.

Πρόκειται για σκάφη μας που παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κατά της διεθνούς πειρατείας, είπε ο κ. Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσία και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής του να εργαστεί έτσι ώστε να αποκατασταθεί η στρατηγική συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών, προς επίτευξη των κοινών στόχων αλλά και προς όφελος όλων των λαών.

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Πούτιν επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας σε θέσεις αρχών για μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη ρωσική στάση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι «δεν είμαστε φίλοι εναντίον κάποιου αλλά για την υλοποίηση των πανεθνικών μας προβλημάτων για το καλό των λαών μας», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας δεν εμποδίζει κανέναν».

«Έχουμε δει σήμερα την υπογραφή μια σειράς κειμένων που αφορούν τη συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα», είπε, εξηγώντας ότι «αυτό αφορά παραδείγματος χάρη τον ελλιμενισμό των σκαφών μας στα λιμάνια της Κύπρου».

Πρόκειται, είπε, «για τα σκάφη μας που παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της διεθνούς πειρατείας».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας συνέχισε λέγοντας ότι η ενέργεια «αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας μας».

«Υπάρχουν προοπτικές. Γνωρίζουμε ότι ξένες εταιρείες, αμερικάνικες, ευρωπαϊκές και ασιατικές εργάζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.

Πολλοί από τους εταίρους μας, πρόσθεσε, «περιλαμβανομένης και της ηγεσίας της Κύπρου, ενδιαφέρονται για πιο δραστήρια συνεργασία και με τις ρωσικές εταιρείες». Θα μελετήσουμε αυτές τις δυνατότητες, είπε, «και δεν αποκλείουμε ότι θα γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο». Εξέφρασε παράλληλα την προθυμία του «να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία».

Από την πλευρά του, σε ερώτηση για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «από την αρχή ήμασταν υπέρ του διπλωματικού διαλόγου για επίλυση της κρίσης». Ως θέμα αρχής, τόνισε, «υποστηρίζουμε βεβαίως την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας", αναφέροντας ότι αυτό έπραξε και ο Ρώσος Πρόεδρος στις συναντήσεις που έγιναν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Πιστεύουμε, επεσήμανε, «ότι η διπλωματία πρέπει να δώσει την απάντηση και όχι τα στρατιωτικά μέσα».

«Την ίδια ώρα ήταν και παραμένει θέση μας – παρά το γεγονός ότι ως κράτος μέλος της ΕΕ είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε μια κοινή πολιτική, αλλά έχουμε τις δικές μας απόψεις, τη δική μας φωνή προτού καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματα – ότι όποιες κυρώσεις στη Ρωσία θα είχαν αντανάκλαση και στα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η μικρή μου πατρίδα, η οποία εξαρτάται πολύ από τη Ρωσική Ομοσπονδία, είτε αυτό αναφέρεται στην οικονομία, είτε στις υπηρεσίες, είτε στον τουρισμό, είτε στην άμυνα, είτε στη συμπαράσταση στο Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στο μεταξύ σε ομιλία του στο Κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας ο ΠτΔ. Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι: ''Ο Πούτιν δεν ζήτησε το παραμικρό που θα μπορούσε να μας φέρει σε δύσκολη θέση και αυτό είναι δείγμα ανιδιοτελούς ηγέτη που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας του αλλά δεν παραγνωρίζει τα συμφέροντα των φίλων χωρών του. Όσον αφορά το κόστος, μπορώ να πω ότι είναι μηδενικό''.

 

Στοσκαμνίη Κύπρος από τα διεθνή ΜΜΕ!!!

Στο σκαμνί έστησαν την Κύπρο διεθνή ΜΜΕ με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και ειδικότερα σε σχέση με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί για παραχώρηση ελλιμενισμού ρωσικών σκαφών.

Το χαρακτηρισμό του «δούρειο ίππου» στην Κύπρο έδωσε η γερμανική Deutsche Welle, προτάσσοντας ότι «η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ουγγαρία, είναι δούρειος ίππος της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Και πως «η Κύπρος πήρε το δώρο της, με την αναδιάρθρωση του δανείου της».

Το αμερικανικό CNBC επικρίνει τη Λευκωσία και υποστηρίζει ότι «η Κύπρος θα πρέπει να λάβει υπόψη πως η νέα επαφή με τη Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη και ένα ριψοκίνδυνο χαρτί για να παίξει με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Εκτενή αναφορά έκανε και το BBC, επικεντρώνοντας στο ρεπορτάζ την αναφορά του Πούτιν «πως τέτοιου είδους συνεργασίες δεν στρέφονται κατά τρίτους» και παρατήρησε πως η δήλωση αυτή αποσκοπούσε στο να καθησυχάσει την Τουρκία.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 361 guests και κανένα μέλος