Πρόσφατα έχουν ξεκινήσει την οικοδόμηση ενός σχολικού συγκροτήματος στο Κίτσι, το οποίο θα φιλοξενήσει όλη τη βαθμίδα της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα εντάσσεται στο σχέδιο πόλης και σύντομα θα δούμε το Κίτσι να αναγενάται.

Ο πρ. πρόεδρος του Συλλόγου “Κίτσι” Γιάννης Μανιάτης, ως έκτακτος συνεργάτης μας, ζήτησε μία συνέντευξη από το δήμαρχο Κρωπίας Δημήτρη Κιούση, ο οποίος ευχαρίστως ανταποκρίθηκε και την παρουσιάζουμε παρακάτω.

Γιαννης Μανιάτης: Κύριε Δήμαρχε, ξεκίνησε η δημιουργία των σχολικών μονάδων στο Κίτσι. Τι ακριβώς κατασκευάζεται;

Δημήτρης Κιούσης: Το σχολικό συγκρότημα αυτό, θα φιλοξενήσει και τις τέσσερις βαθμίδες πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Είναι τρεις κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα έχουν ξεχωριστούς αύλιους χώρους και θα εξυπηρετήσουν, όχι μόνο τις ανάγκες της περιοχής του Κιτσίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του νότιου τομέα της πόλης.

Η κατασκευή τους έχει ξεκινήσει, βρισκόμαστε σε ένα σταδιο παράλληλα εκσκαφών και σκυροδετήσεων, αλλά ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα γιατί πρέπει να γίνουν ανασκαφές από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, γιατί βρέθηκε εκεί κάτι σημαντικό για τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής. Πιστεύω να ξεπεραστεί σύντομα, επειδή έχουν δρομολογηθεί οι ανασκαφικές εργασίες και προχωρούν.

Αληθεύει κύριε δήμαρχε, ότι θα είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία στον κόσμο; Συμβαίνει να είστε και πολιτικός μηχανικός, πείτε μας σχετικά.

Πραγματικά, από τα σχέδια που είδα, τέτοια σχολεία, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Ίσως δεν υπάρχουν και στην Ευρώπη. Μόνο στην Αμερική ίσως υπάρχουν.

Οι αίθουσες που περιλαμβάνει το κτιριακό συγκρότημα, τόσο στο σύνολό τους, όσο και μεμονομένα για τις μονάδες του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου, είναι εξαιρετικές σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε και τα σχέδια που έχουμε δει. Αίθουσες, οι οποίες δεν υπάρχουν σε άλλα σχολεία, ούτε και σε ιδιωτικά, για διάφορες δραστηριότητες των μαθητών, όπως και μεγάλα αμφιθέατρα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν πολυδύναμα για πάμπολες δραστηριότητες. Θεωρώ ότι θα είναι ένα στολίδι και κόσμημα για την περιοχή και ότι μ’ αυτή την αντίληψη αν προχωρήσουμε, θα έχουμε υψηλότατου επιπέδου εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Πότε θα χτυπήσει το κουδούνι για την λειτουργία του νέου σχολείου; Θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα;

sxoleio-ktirismoΑν δεν υπήρχε το πρόβλημα των αρχαιολογικών ανασκαφών ίσως στο 18μηνο θα ολοκληρωνόταν το σχολικό συγκρότημα. Πιστεύω όμως, ότι θα λειτουργήσει την σχολική χρονιά 2016 – 2017. Στόχος είναι να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2016, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αλλά και στην μέση της χρονιάς να λειτουργήσει πάλι θα είμαστε ικανοποιημένοι. Φανταστείτε ότι όταν υπάρχει αίτημα από την αυτοδιοίκηση, χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί ένα σχολείο. Το τελευταίο σχολείο που φτιάχτηκε στην Αγία Μαρίνα, από την στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα στην κεντρική διοίκηση, πέρασαν 21 χρόνια, για να κατασκευαστεί ολοκληρωμένα και να λειτουργήσει. Λειτούργησε αν θυμάστε καλά το 2010 και το αίτημα ήταν από το 1989.

Αυτό το σχολείο ξεκίνησε στον σχεδιασμό, που απαίτησε ο Δήμος, περίπου το 2005 και εντάχθηκε σε ΣΔΙΤ το 2006 και ολοκληρώνεται μετά από 11 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύς ο χρόνος που ανταποκρίνεται η πολιτεία σ’ αυτές τις ανάγκες που θεωρούμε βασικές και αφορούν ιδιαίτερα την παιδεία. Η ανάγκη στην περιοχή μας για σχολικές εγκαταστάσεις είναι μεγάλη και μεγάλες οι απαιτήσεις, γιατί αυξάνεται διαρκώς ο πληθυσμός ανά 10ετία. Δεν υπάρχει δυνατότητα από τα υπάρχονται σχολικά συγκροτήματα να εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι μαθητές, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω, θα προέλθουν και από τον χώρο των ιδιωτικών σχολείων, καθ’ ότι η οικονομική κρίση έχει ακουμπήσει όλες τις τάξεις.

Εαν τα σχολεία είναι σίγουρα ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το άλλο μεγάλο έργο, η πολεοδόμηση της περιοχής σε ποιό στάδιο βρίσκεται; Μια υδραυλική μελέτη 3 χρόνια τώρα καθυστερεί. Το τέρας της γραφειοκρατείας παραμένει ζωντανό.

Πράγματι, το σχέδιο πόλης είναι αναπτυξιακό εργαλείο για μια περιοχή. Μπορεί, όταν ολοκληρωθεί και με την πράξη εφαρμογής ο πολεοδομικός σχεδιαμός, να αναπτυχθει τοπικά αυτή η περιοχή και να αναπτύξει όλες αυτές τις δυνατότητες που παρέχει αυτός ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Θα έχει τα σημεία αναφοράς, θα εχει τις υποδομές εκείνες οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και της νεολαίας, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι για να έρθουμε σε ένα σχέδιο πόλης, χρειάζεται αρκετός χρόνος. Υπολογίστε μια περιοχή που υπήρχε Σχέδιο Πόλης, όπως ήταν η Αγία Μαρίνα, το σχέδιο πόλης, επανήλθε μετά από 13 χρόνια. Και η αναγκαιότητα για το συγκεκριμένο σχέδιο πόλης στο Κίτσι, ξεκίνησε από το 2004, έχουν περάσει 11 χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πού βρισκόμαστε; Στην περιοχή υπάρχουν κάποιες αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων επιφανειακά. Αυτές οι αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων, πρέπει να διερευνηθούν πλήρως και να εγκριθούν οι προτάσεις των αντίστοιχων έργων.

Ως προς το Βορειοανατολικό τομέα της περιοχής που έχει ολοκληρωμένες όλες τις μελέτες, και την γεωλογική μελέτη, παραμένει ένας έλεγχος τυπικός, ο οποίος λόγω ελείψεως προσωπικού των υπουργείων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν δύο υπάλληλοι που ασχολούνται με όλη την Ελλάδα και τις αντίστοιχες γεωλογικές. Εχουν στίβες φακέλους απ’ όλη την επικράτεια και δεν μπορούν να τις διεκπεραιώσουν. Η αδυναμία αυτή που έχουν τα υπουργεία με την υποστελέχωσή τους γιατί συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί και δεν αναπληρώθηκαν οι θέσεις, ήρθε μέσα από διαδικασίες να την αναπληρώσει η αποκεντρωμένη διοίκηση ορίζοντας τους πιστοποιημένους γεωτεχνικούς και γεωλόγους να δίνουν ανά Περιφέρεια τις αντίστοιχες εγκρίσεις για να προχωρήσουν οι μελέτες. Πιστεύω τώρα να κινηθούν γρήγορα και το πρωτο τμήμα να προχωρήσει στις διαδικασίες του ΚΕΣΙΠΟΦΑ.

Από την άλλη πλευρά το Νοτιοδυτικό τμήμα, έχει προβλήματα με την ιστορική κύτη του ρέμματος η οποία έχει μεταβληθεί και στην παλιά θέση της ιστορικής κύτης υπάρχει δομημένο πλεον οικιστικό περιβάλλον. Η εκτροπή που προτείνει ο δήμος μέσα από μελέτες δεν γινεται αποδεκτή και αυτό θα μας αναγκάσει να βρεθούμε στη δύσκολη θέση να εξαιρέσουμε από τον πολεοδομικό σχεδιασμό 1,2 τετράγωνα προκειμένου να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στις εγκαταστάσεις αυτές που υφίστανται στην περιοχή. Για να μπορεί να προχωρήσει η υπόλοιπη περιοχή. Καλύτερα να κόψουμε ένα δέντρο, παρά να χάσουμε το δάσος.

Υποθετικά πάντα αν, αυτή την στιγμή ο μελετητής, η τεχνική υπηρεσία, για την Α’ γειτονιά είχε τη μελέτη αυτή στα χέρια του, ποιά είναι τα επόμενα βήματα χρονικά; Πότε κάποιος θα μπορεί να βγάλει άδεια να χτίσει;

Ο Μελετητής την έχει ήδη στα χέρια του την μελετη, είναι διαθέσιμη. Απλά περιμένει τις εγκρίσεις. Και η αβεβαιότητα από την κεντρική διοίκηση που συναντάμε - όχι μόνο στον τομέα των πολεοδομήσεων· έχω δεκάδες άλλες περιπτώσεις να σας παρουσιάσω την ολιγωρία της κεντρικής διοίκησης στο να ανταπεξέλθει σ’ αυτά τα βασικά και στοιχειώδη που χρειάζεται ο φορέας της Αυτοδιοίκησης, είτε είναι πρώτου είτε είναι δεύτερου βαθμού. Οπότε υπάρχουν αυτές οι μελέτες· απλά περιμένουμε τις διαδικασίες της Κεντρικής Διοίκησης. Συνεχώς πιέζουμε, κάνουμε οποιαδηποτε προσπάθεια να ερεθίσουμε έστω το ενδιαφέρον της κεντρικής διοίκησης να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή ίσως να το απαιτήσουμε και με διαδηλώσεις στα Υπουργεία.

Απλά περιμένουμε τώρα την νέα κυβέρνηση να οργανωθεί για να εκθέσουμε όλα αυτά τα θέματα. Και θα σου πω ένα πολύ πιο σημαντικό. Υπήρχε μια ολιγορία από την προηγούμενη διοίκηση του ΥΠΕΚΑ, με έτοιμο στους παπύρους για υπογραφή των σχεδίων πόλεως τόσο της 3ης γειτονιάς όσο και της επεκτάσεως του Κορωπίου, που συστηματικά δεν υπέγραφαν για δικούς τους προσωπικούς λόγους, η διοίκηση αυτή ή ο Υπουργός αναπληρωτής ο οποίος είχε την ευθύνη και την αρμοδιότητα της υπογραφής. Αναγκαζόμαστε τώρα, τουλάχιστον για την Αγία Μαρίνα να περάσει για τέταρτη φορά το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος απ’ το ΣτΕ, προφανώς λογω της αρμοδιότητας του νέου Υπουργού· θα περάσει ένα 3μηνο για να φτάσει για υπογραφή. Πιστεύω να μη συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι κωλυσιεργίας της υπογραφής. Αντίστοιχα θα γίνει και για την επεκταση του Κορωπίου.

Φανταστείτε ότι έχουμε να κάνουμε, πέρα από την γραφειοκρατία που υπάρχει και την μη ευελιξία του δημοσίου και τις προσωπικές αντιλήψεις κάποιων ανθρώπων, που αντί να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον κάθονται και συζητούν με μεμονωμένες περιπτώσεις ιδιωτών, οι οποίοι καν δεν εμφανίστηκαν στην περιοχή ή στον Δήμο για να δουν τι γίνεται μ’ αυτές τις πολεοδομήσεις.

Είναι γνωστό ότι ο Δημος έχει προσφύγει στο ΣτΕ για το διάταγμα του Υμμητού. Πού βρίσκεται το θέμα αυτό;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και εντοπίσαμε το πρόβλημα με την υπογραφή του διατάγματος Υμμητού, ασκήσαμε στο ΣτΕ τη δικιά μας προσφυγή που συνεκδικάστηκε με τις

Συνέχεια στη σελ. 24

Συνέχεια από τη σελ. 3

προσφυγές των άλλων Δήμων. Έχουμε κάνει προσφυγή και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, η απόφαση όμως δεν έχει κριθεί ακόμα.

Πού βρίσκεται το θέμα της σύνδεσης της αποχέτευσης της Αγίας Μαρίνας με την Ψυττάλεια;

Η Ψυττάλεια έχει σχεδιαστεί και έχει περιθώριο περίπου ένα 40% ακόμα προσαύξηση παροχών. Φυσικά για εμάς έχει προγραμματιστεί από την ΕΥΔΑΠ να εξυπηρετηθούμε μαζί με τον Δημο Σαρωνικου στην Ψυττάλεια. Εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε τους αιρετούς και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, που αντιδρούν, ώστε να ενημερώσουν σωστά τους πολίτες και τους δημότες τους στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτή η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχει κατατεθεί, αφορά και την αναβάθμιση της Ψυττάλειας κι όχι μόνο τον κεντρικό συλλεκτήρα, αυτόν που θα εξυπηρετήσει τους Δήμους Σαρωνικού και Κρωπίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αποδεδειγμένα με επιστημονική μελέτη.

Για μας υπάρχει και εναλλακτική λύση για το Νότιο τομέα. Απλά επειδή πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και με τον Δήμο Σαρωνικού, διεκδικούμε αυτή την λύση, της σύνδεσης με την Ψυττάλεια. Θεωρούμε οπωσδήποτε ότι πρέπει να υπάρχει επεξεργασία λυμμάτων και στον Νότιο τομέα, γιατί όλα αυτά τα οποία περνάνε στο έδαφος σήμερα, τα βρίσκουμε στις παραλίες μας, στ’ ακρογιάλια μας.

Η νέα Περιφερειάρχης, έχει νέα σχέδια για τα απορρίμματα. Έχει καλέσει τους Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η δική σας πρόταση ποιά είναι κύριε Δήμαρχε;

Εμείς έχουμε ξεκινήσει από το 2013 την μελέτη διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο με την οργάνωση του Green Point. Υπάρχει ήδη μια καμπύλη 13χλμ. περιμετρικά του αεροδρομίου που δεν μπορούν να χωροθετηθούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Μετά από πολλές πιέσεις προς την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και με δεδομένο ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι σε κλειστά κτίρια μειώθηκε η απόσταση των 13χλμ σε 8χλμ με πρόσθετες μελέτες. Ήδη εκπονούμε τις μελέτες για να φροντίσουμε στα διοικητικά όρια τα δικά μας να έχουμε ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Παράλληλα υπάρχει ο Αναπτυξιακος Σύνδεσμος ΣαρωνικούΛαυρεωτικής στον οποίο έχουμε κάνει αίτηση για διευρυνση εμείς σαν Δήμος Κρωπίας και ο δήμος Μαρκοπούλου. και μέσα στα πλαίσια αυτά, οι 4 Δήμοι μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα το θέμα των στερεών αποβλήτων.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τη νέα Περιφερειάρχη;

Ειδικά με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, δεν έχουμε πολλες συναντήσεις, έχουμε όμως με τον αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος μας κάνει τακτικές επισκέψεις και συζητάμε για τα έργα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν. Ανάλογα με τα κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από τα χρήματα της Περιφέρειας, προσπαθούμε να εντάξουμε κάποια βασικά έργα, που αφορούν την περιοχή μας και ειδικά το αντιπλημμυρικό, το οποίο έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η συνεργασία λοιπόν είναι πιο αποκεντρωμένη τώρα, τόσο με τους περιφερειακούς συμβούλους όσο και με τον Αντιπεριφερειάρχη. Υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία και όταν απαιτηθεί σε θέματα που αφορούν τον Δήμο οι συναντήσεις μας με την Ρ. Δούρου γίνονται.

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος;

Το οικονομικό. Αυτό ειναι το βασικότερο πρόβλημα, γιατί συνεχώς περικόπτονται τα κονδύλια από το κράτος. Συνεχώς μπαίνουν φόροι από το κράτος – και τώρα ήρθε ένας καινουργιος φόρος από την Γεν. Γραμματεία εσόδων – που ζητάει ακόμα κι απ’ τα μισθώματα το 33%!

Αν είναι δυνατόν να επιβιώσει έτσι η Αυτοδιοίκηση, με τόσες αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί, χωρίς χρηματοδότηση. Μάλιστα ακούμε κι εξυπνάδες από πρώην Υπουργούς οι οποίοι έχουν τεράστια ευθύνη. Αυτή τη στιγμή έχουμε υποκαταστήσει το κεντρικό κράτος στις κοινωνικές δομές. Με δομές που δημιουργήσαν οι δήμοι για να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή. Το κρατος ήταν άφαντο. Μόνο χαράτσια και φόρους έβαζε. Την Ελληνική οικογένεια, οι Δήμοι την στηρίζουν.

Ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε για το χρόνο σας.

Σας ευχαριστώ κι εγώ καθώς και τους εκδότες της ΕΒΔΟΜΗΣ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μια καλή συνεργασία μαζί τους, τόσο στα θέματα που προσπαθεί να διεκδικήσει ο Δήμος τόσο και στην παρουσίαση των δράσεων προς όφελος του συνόλου.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 119 guests και κανένα μέλος