Πρόσφατα παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών το πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη». Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα εντάσσεται στο ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013, οι δε δράσεις του θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους...

«Πράσινη Ζωή στην Πόλη»

έμεινε απέξω η Ανατολική Αττική!


Πρόσφατα παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών το πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη». Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα εντάσσεται στο ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013, οι δε δράσεις του θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους.


Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρηματοδοτεί δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, στην αύξηση του πρασίνου και γενικότερα στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ομως από τους 44 Δήμους και Κοινότητες της Ανατολικής Αττικής μόνον 9 Δήμοι και 3 Κοινότητες  συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα.


Ετσι το Νομαρχιακό Συμβούλιο συζήτησε, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής των 32 Δήμων και Κοινοτήτων. Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Λ. Κουρής ανέφερε ότι στον άξονα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης πολλών δράσεων που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση και βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων, την αναβάθμιση του αστικού ιστού, την αύξηση του πρασίνου, την βελτίωση της προσβασιμότητας και των συνθηκών κυκλοφορίας και στάθμευσης κ.ο.κ.

Ωστόσο από την περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχουν περιληφθεί μόνο 9 Δήμοι επί συνόλου 27 και 3 Κοινότητες επί συνόλου 17.

«Ο αποκλεισμός 32 Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής μας από την σχετική προκήρυξη της Περιφέρειας Αττικής γίνεται χωρίς καμμία αιτιολογία» τόνισε ο Λ. Κουρής και ζήτησε «την άμεση συμπλήρωση της σχετικής προκήρυξης, ούτως ώστε να περιληφθούν όλοι οι ΟΤΑ της περιοχής να έχουν την δυνατότητα αναζήτησης πόρων προκειμένου να προχωρήσουν σε έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στις περιοχές τους»


Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τις τοποθετήσεις πολλών Νομαρχιακών Συμβούλων και εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης που παρίσταντο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής την συμπλήρωση του πίνακα της σχετικής προκήρυξης ώστε να περιληφθούν ως δυνητικοί δικαιούχοι και οι υπόλοιποι Δήμοι και Κοινότητες της Ανατολικής Αττικής.


Ποιοι αποκλείονται


Αποκλείονται οι Δήμοι Αναβύσσου, Αρτέμιδος, Αυλώνας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Γλυκών Νερών, Δροσιάς, Διονύσου, Μαρκοπούλου, Καλάμου, Καλυβίων, Κρωπίας, Ωρωπού, Νέας Μάκρης, Παιανίας, Σπάτων, Ραφήνας και οι Κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Αφιδνών, Ανθούσας, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου, Κουβαρα, Μαλακάσας, Πικερμίου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Πολυδενδρίου, Συκάμινου.

 

Ο βουλευτής Ντίνος Βρεττός κατάθεσε σχετική ερώτηση


τονίζοντας την γνωστή και ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής και τις ανάγκες που προκύπτουν για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ζητώντας να αναθεωρήσουν την απόφασή τους αυτή και να τους εντάξουν.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 180 guests και κανένα μέλος