― Αγιος Νικόλαος Βουλιαγμένης (μπροστά από το ξενοδοχείο Divani), Ορμος Μαλτσινιώτη, παραλιακός χώρος Μεγάλου Καβουρίου, παραλιακός χώρος έναντι πλαζ “ΑΣΤΕΡΑ” Βουλιαγμένης, είναι οι ελεύθερες παραλίες που θα αναπτυχθούν ομπρέλλες με ξαπλώστρες, με απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου 3Β.

― Ακόμη αποφασίστηκε η μίσθωση κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού στο Βο και στο “Νότος καφέ” για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και

― Μίσθωση χώρων στάθμευσης στο “Λάμπρο”, “Αγνάντι” και “Αρμονία”

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28/1/15, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και αποφασίστηκαν, η μίσθωση ομπρελών και ξαπλωστρών σε κάποιες ελεύθερες παραλίες του Δήμου 3Β, η μίσθωση κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και η μίσθωση χώρων στάθμευσης.

Κάποιοι από αυτούς τους χώρους ήδη έχουν καταληφθεί και μάλιστα κάποιοι μη νόμιμα. Ετσι η άποψη του Δήμου είναι ότι πρέπει να τα μισθώσει ο ίδιος ο Δήμος για να εισπράττει και να τους ελέγχει!

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αφορούσε το χώρο στο καφέ Νότος και στο κέντρο Βο στη Βούλα (θέματα 17 & 18).

Η άποψη του δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλου ήταν ότι αυτή τη στιγμή δεν δίνουμε άδεια σε κανέναν. Αυτή τη στιγμή αποφασίζουμε αν ο χώρος βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου από τον ΟΡΣΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εισπράττουμε εμείς για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Δεν κάνουμε καμμία μίσθωση τώρα. Θα πρέπει να έρθει ο ενδιαφερόμενος και να μας πει, θέλω από εδώ έως εκεί τραπεζοκαθίσματα.

Τα τραπεζοκαθίσματα στο Βο πρέπει να έχουν 2,5μέτρα διάσταση και η διάβαση πεζών άλλα 2,5μ. όπως είπε ο δήμαρχος, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν τηρείται. Η διάβαση πεζών εξαφανίζεται ή γίνεται μη προσβάσιμη έτσι όπως τοποθετούνται τα τραπεζοκαθίσματα (ζικ-ζακ μέσα στα τραπέζια).

Στο Νότος, όπως ελέχθη, ο Δήμος δεν εισέπραττε από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κάτω από τον πεζοπορικό μονοπάτι, που θεωρείται χειμέρειο κύμα, αλλά εισέπραττε η ΕΤΑΔ, ενώ θα έπρεπε να εισπράττει και ο Δήμος αφού έχει κάνει σύμβαση με τον επιχειρηματία.

Ξαπλώστες και ομπρέλες

Επίσης, τέσσερα θέματα (19 έως 22) αφορούσαν τη δημοπράτηση παραλιών για ομπρελοκαθίσματα [(Αγιο Νικόλαο Βουλιαγμένης (μπροστά από το ξενοδοχείο Divani), Ορμος Μαλτσινιώτη, παραλιακός χώρος Μεγάλου Καβουρίου, παραλιακού χώρου έναντι πλαζ “ΑΣΤΕΡΑ” Βουλιαγμένης).

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, τόνισε μεταξύ άλλων:

Σήμερα αποφασίζουμε κατά πόσο επιθυμούμε να αναπτυχθούν εκεί - όπως ήδη υπάρχουν - ομπρέλες και ξαπλώστες. Οχι πόσες θα είναι, τι διάταξη θα έχουν, ποιό θα είναι το τίμημα εκκίνησης και ποιές άλλες υποχρεώσεις θα έχει ο ανάδοχος.

Οταν έρθει η προκήρυξη από την Οικονομική Επιτροπή θα έχει και ρητή υποχρέωση από τον ανάδοχο, με δυνατότητα αφαίρεσης της άδειας, την απαγόρευση της χρήσης ρακέτας!

Την υποχρέωση που έχει ο Δήμος να καθαρίζουμε τις ακτές στην αρχή και στο τέλος της περιόδου, θέλω να τις μεταβιβάσουμε στους αναδόχους.

Και θα πρέπει οι υπηρεσίες μας να φτιάξουν ένα σκαρίφημα για να μη φτάσουμε στο απύθμενο χάλι της Α’ πλαζ που έχει βάλει ομπρέλες και μέσα στο νερό.

Είτε είναι ομπρέλες είτε είναι χώροι στάθμευσης τα εκμεταλεύονται σήμερα είτε παλιοί συμβασιούχοι που έληξε η σύμβασή τους και πληρώνουν στο Δήμο ή που δεν πληρώνουν ή κάποιοι άλλοι που λειτουργούν στη λογική “είδα φως και μπήκα”.

Γι’ αυτά όλα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις και πρέπει μέχρι το επόμενο δίμηνο να τα έχουμε ανοίξει και να έχουμε αρχίσει δημοπρασίες.

Η Δημοτική Περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί.

σ.σ. μόνο που ο αιγιαλός και η παραλία δεν είναι δημοτική περιουσία, είναι φυσικό αγαθό κοινόχρηστο σε όλους κύριε δήμαρχε.

Κοινόχρηστο αναπωλλοτρίωτο δικαίωμα όλων των πολιτών

matopouolosΟ Θ. Ματόπουλος αντέτεινε ότι έτσι: «Ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου για να δημοπρατούμε το ελεύθερο και την πρόσβαση στις παραλίες. Αυτό είναι ενάντια στην όποια ηθική υπάρχει για το κοινό καλό, είναι υπέρ των συμφερόντων κάποιων που θέλουν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη πάνω στην άμμο, σε ένα κοινόχρηστο αναπολλοτρίωτο δικαίωμα όλων των πολιτών και δεν θα έπρεπε ποτέ ένα Δημοτικό Συμβούλιο να δημοπρατεί ελεύθερους χώρους. Είμαι κάθετα αντίθετος στη δημοπράτηση ελεύθερων παραλιών γιατί στερεί το ισόνομο δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση της θάλασσας. Ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά».

Καταλαβαίνω την ανάγκη τουριστικής ανάπτυξης, έχουμε αρκετές οργανωμένες που δεν μπορούμε να τις εποπτεύσουμε.

Οι παραλίες ανήκουν σε όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου. Αν δώσουμε μία εμπορική χρήση, πρέπει να είναι πολύ περιορισμένη μπροστά στο κυλικείο.  

Την αντίθεσή του προσπάθησε να εκφράσει και ο αντιδήμαρχος Παν. Σωτηρόπουλος, αλλά δεν του το επέτρεψε η πρόεδρος.

Είχε ζητήσει το λόγο και ο Ν. Ψαλλίδας, αλλά τελικά τον απέσυρε.

 
Αν δεν το ελέγξω, του χρόνου θα το καταργήσω

Στα παραπάνω λεγόμενα του Θ. Ματόπουλου, ο δήμαρχος προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν πρόκεται να κάνει ο δήμος καθολική αξιοποίηση, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα έσοδο για το Δήμο.

«Να αστυνομεύσουμε την πέραν του νόμιμου εξάπλωση του επιχειρηματία, αλλά δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα ελεύθερα», τόνισε ο δήμαρχος και δήλωσε ότι «το κάνουμε για να το ελέγξουμε. Αν αποτύχουμε, δεσμεύομαι ότι του χρόνου δεν θα ξαναμπούν».

σ.σ. Μα σήμερα δεν μπορούμε να αστυνομεύσουμε ούτε τις οργανωμένες ακτές που κάνουν ότι θέλουν, βάζουν τις ομπρέλες μέσα στο νερό, και θα αστυνομεύσουμε τις ελεύθερες; Και πώς θα διασφαλιστεί η νομιμότητα της έκτασης του χώρου ανάπτυξης ομπρελών, όταν δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία να αστυνομεύει;

Απλά θα νομιμοποιήσουμε τους παράνομους για να έχει ένα πενιχρό έσοδο ο Δήμος και θα εξυπηρετήσουμε κάποια συμφέροντα μικρά ή μεγάλα.

Aλλάζουν το φυσικό τοπίο

panasΑντίθετος στη δημοπράτηση ομπρελών στις ελεύθερες παραλίες δήλωσε και ο τ. δήμαρχος Σπύρος Πανάς επισημαίνοντας ότι: «Αυτό το μοντέλο δημοπράτησης ομπρελών και ξαπλωστρών, είχε ξεκινήσει τότε στη Βουλιαγμένη και τις εποχές που ήταν πολύ διαφορετική η Ελλάδα. Εγώ διαφωνούσα και τότε γιατί υπήρχαν δύο οργανωμένες πλαζ που όποιος ήθελε μπορούσε να πάει και να πληρώσει

Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση και έτσι όπως εξελίσσεται η Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουμε αυτά τα λίγα χρήματα - που αν θα τα πάρουμε - από τις ξαπλώστρες και να βλέπουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αυτές τις ομπρέλες διαλυμένες, πεσμένες, να αλλάζουν την εικόνα του τοπίου και να καταλήγουν σε τραπεζοκαθίσματα στις καντίνες του Καβουρίου και πολλά άλλα.

Θεωρώ ότι πρέπει να αποξηλωθούν το συντομότερο από όλα τα σημεία. Εφ’ όσον αλλάξει το μοντέλο και ανοίξουν όλες οι παραλίες κολύμβησης, τότε να το δούμε σε ποια σημεία μπορούν να αναπτυχθούν και αραιά. Να πέσουν τα κάγκελα από τις παραλίες, που είναι αναχρονιστικά και έχουν καταργηθεί παντού.

Συμφωνώ με τον κ. Ματόπουλο. Σήμερα υπάρχουν τρεις οργανωμένες ακτές κολύμβησης με χιλιάδες ομπρέλες.

Τρεις μικρές παραλίες έχουμε ελεύθερες. Ας τις αφήσουμε χωρίς ομπρέλες. Ο Δήμος και να τις νοικιάσει θα πάρει 30 χιλιάδες ευρώ, ο μισθωτής δεν θα βάλει δέκα αλλά δεκάδες τη μία πάνω στην άλλη, θα βάλουν και άλλα πράγματα και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Τέλος υπερψηφίστηκε. Την πρόταση καταψήφισαν οι σύμβουλοι Πανάς, Σίνα, Κιούκης, Ματόπουλος.

Μίσθωση χώρων στάθμευσης

Ακόμη αποφασίστηκε η μίσθωση των χώρων στάθμευσης της Βουλιαγμένης, μπροστά στο εστιατόριο “Λάμπρος”, μπροστά στο εστιατόριο “Αγνάντι” και μπροστά στο ξενοδοχείο “ΑΡΜΟΝΙΑ”.

Προσφυγή κατά της “Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.”

Οι Δήμοι 3Β, Αλίμου καθώς και 80 πολίτες, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση που παραχωρεί τις παραλιακές εκτάσεις της Αττικής στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».

Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ, σήμερα 6 Φεβρουαρίου, παρά το αίτημα αναβολής που κατέθεσαν όλοι, λόγω αλλαγής της κυβέρνησης.

Οι συνήγοροι των εμπλεκόμενων Υπουργείων, (Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού) προέβαλαν το επιχείρημα ότι η ΚΥΑ εκφράζει τη βούληση των αρμοδίων υπουργών και ζήτησαν χρόνο για να μπορέσουν οι νέοι υπουργοί να εκφράσουν τη δική τους βούληση.  

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι 18 Φεβρουαρίου για να καταθέσουν όλοι τα σχετικά υπομνήματα.                      


Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 225 guests και κανένα μέλος