«Δεν θα δεχθούμε για την Π.ΓΔΜ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή παράγωγά του».
- ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ Ένωσης των Η.Π.Α.
- ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ άρθρο του Προέδρου του ΣΑΕ υπέρ σύνθετης ονομασίας.
- Θέτουν τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ προ των ευθυνών του.

Αμετακίνητοι οι Μακεδόνες της διασποράς

Δεν δικαιούνται τα Σκόπια τον όρο “Μακεδονία”

και τα παράγωγά του


«Δεν θα δεχθούμε για την Π.ΓΔΜ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή παράγωγά του».

  • ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ Ένωσης των Η.Π.Α.
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ άρθρο του Προέδρου του ΣΑΕ υπέρ σύνθετης ονομασίας.
  • Θέτουν τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ προ των ευθυνών του.


Κινούνται δραστήρια και υπογείως οι διεθνείς κύκλοι που ενδιαφέρονται να «κλείσουν» με περιπλοκή το θέμα των Σκοπίων, ώστε ν’ αποτελεί άλλη μια θρυαλλίδα ανάφλεξης στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή κι ένα μοχλό πίεσης των Κυβερνήσεών τους.

Κινούνται όμως και οι πολίτες που διαβλέπουν τους κινδύνους, αισθάνονται την αδικία αγανακτούν με την υποκρισία και τις μηχανορραφίες διεθνών παραγόντων και την ενδοτικότητα ή την αβελτηρία των αρμοδίων.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ένα ελαττωμένο ενδιαφέρον, έως παντελή αδιαφορία των ΜΜΕ – δυσανάλογα αντίστροφη προς τη σοβαρότητα του θέματος – εκτός και θεωρείται συνέπεια περισπασμού του ενδιαφέροντος μέσω Siemens και άλλων τυχαίων ή κατευθυνόμενων θεμάτων.

«Παραμένουμε βαθιά απογοητευμένοι και σθεναρά αντίθετοι στην ατυχή απόφαση της κυβέρνησής μας των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» λέει στο ψήφισμα που εξέδωσε η Παμμακεδονική Ένωση των ΗΠΑ στο 62ο Συνέδριό της που συνήλθε στις 29 με 31 Μαΐου τ.ε. στη Νέα Υόρκη και υπογραμμίζουν οι Μακεδόνες της διασποράς στο ψήφισμά τους:

«Ποτέ δεν θα δεχθούμε για τη χώρα της ΠΓΔΜ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ή παράγωγά του».

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή ήταν και η θέση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος (πλην Μητσοτάκη) το 1992 και παρέμενε για την Κυβέρνηση Ανδρ. Παπανδρέου το 1994.

Προλαβαίνοντας δε τις δηλώσεις Νίμιτς, κάνουν ξεκάθαρο ότι «Η Μακεδονική ταυτότητα ανήκει σ’ αυτούς που αισθάνονται Έλληνες από τη Μακεδονία.

Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες» επισημαίνουν και καταλήγουν: «Η ΠΓΔΜ πρέπει να επανέλθει στην πρότερη ονομασία πριν το 1944, «Βαρντάρσκα», για την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια».

 

Να πάνε να ψηφίσουν…


Εκτός του εν λόγω ψηφίσματος, η Παμμακεδονική Ένωση, ως επιστέγασμα των εργασιών του Συνεδρίου εξέδωσε διακήρυξη από 18 σημεία που άπτονται όλου σχεδόν του φάσματος των εθνικών θεμάτων και όπου μεταξύ άλλων παροτρύνουν τους Ελληνο – Αμερικανούς να πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες αμερικανικές εκλογές και τους προτρέπουν να επηρεάσουν τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ ώστε να υποστηρίζουν τα Ελληνικά εθνικά θέματα και σχετικά ψηφίσματα του Κογκρέσου (356) και της Γερουσίας (300).

 

Καταγγέλλουν τον Πρόεδρο του ΣΑΕ


Φτάνουν μάλιστα, με άλλο ψήφισμά τους, να ψέγουν, εκφράζοντας έντονα τη διαφωνία τους με άρθρο που προώθησε ο Στεφ. Ταμβάκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), που δημοσιεύθηκε σε πολλές ξένες εφημερίδες, όπου συμπλέει με τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και ευρέως φάσματος των πολιτικών κομμάτων, περί αποδοχής σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει τον όρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

 

Θέτουν τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

προ των ιστορικών του ευθυνών


Παίρνοντας αφορμή από τις πρόσφατες δηλώσεις Νίμιτς ότι «το θέμα της «ταυτότητας» πηγάζει από τον ίδιο τον λαό» και άλλα συναφή διπλωματικά,

Οι Παμακεδονικές Ενώσεις Αμερικής με Ύπατη Πρόεδρο την Νίνα Γκατζούλη, της Αυστραλίας με Πρόεδρο τον Δημ. Μηνά, του Καναδά με Πρόεδρο τον Χαρ. Μουτονσίδη, και άλλους, απέστειλαν στις 30 Ιουνίου τ.ε. επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την οποία κοινοποιούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στα Μ.Μ.Ε.:

Στην αναλυτική αυτή επιστολή, προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, οι ενώσεις είναι ξεκάθαρες: «η ταυτότητα του Μακεδόνα ανήκει αποκλειστικά στον ελληνικό πληθυσμό της Μακεδονίας της Ελλάδας για χιλιάδες χρόνια.

Οποιαδήποτε τυχόν αναφορά από τον κύριο Nimetz περί «Μακεδονικού» έθνους και «Μακεδονικής» γλώσσας που πρέπει να αναγνωριστούν διεθνώς και νόμιμα, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αντιπροσωπεύει την πιο μεγάλη απειλή εναντίον της Ελλάδας. Αποτελεί έναν θανάσιμο κίνδυνο πολύ χειρότερο από την ύπαρξη μια χώρας βόρεια της Μακεδονίας της Ελλάδας, η οποία θα φέρει κάποια παραλλαγή του ονόματος «Μακεδονία». Η αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδος της ιδέας της σύνθετης ονομασίας,είναι ιδιαίτερα ατυχής και επικίνδυνη διότι ακριβώς παραβλέπει το επακόλουθο της αναγνώρισης των στοιχείων του “Μακεδονικού” έθνους και “Μακεδονικής” γλώσσας» και παρακάτω: «Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίξουμε σε οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών δικηγόρων, ότι το «Μακεδονικό» έθνος που εμείς έχουμε αναγνωρίσει είναι ανεξάρτητο από τη Μακεδονία της Ελλάδας και έτσι δεν θα έπρεπε να έχει καμία ιστορική, γεωγραφική, γλωσσική, εδαφική και οικονομική αξίωση. Πώς θα αποκαλούμε πλέον τους ανθρώπους τους οποίους μέχρι τώρα τους ονομάζαμε «Σκοπιανούς»; Το στρατό τους θα τον αποκαλούμε «Μακεδονικό» στρατό;

 

Ταυτόσημες οι θέσεις μας, με τις Ενώσεις


Όσον αφορά τον γεωγραφικό όρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη διαδρομή των αιώνων και τα όρια των διοικητικών ορίων που όριζαν οι εκάστοτε κυρίαρχοι, με ικανοποίησή μας είδαμε επιτέλους να προβάλλεται η απόλυτα αντικειμενική άποψη, την οποία επανειλημμένα είχαμε τονίσει και η οποία τίθεται εναργέστατα ενώπιον του Πρωθυπουργού από τις Ενώσεις της Ομογένειας: «Στο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων, η Μακεδονία δεν ήταν π ο τ έ διαιρημένη ανάμεσα σε Ελληνική και μη Ελληνική περιοχή η οποία ανήκε σε άλλους λαούς, ανεξάρτητα από τα γεωγραφικά όριά της τα οποία διέφεραν ανά τους αιώνες. Διαφωνούμε σθεναρά με τη θέση την οποία εξέφρασε η κυρία Μπακογιάννη στο Wall Street Journal και τις αυθαίρετες καταχωρήσεις του κυρίου Ταμβάκη στον διεθνή τύπο, παρουσιάζοντας τη Μακεδονία σαν μια έννοια και χώρο ο οποίος ήταν πάντοτε διαιρεμένος. Επιθυμούμε επίσης να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν υπήρξε καμία χρήση του όρου Μακεδονία (δηλαδή η αρχαία γεωγραφική Μακεδονία). Η Μακεδονία υπήρχε μόνον σε δύο βιλαέτια, το Βιλαέτι της Θεσσαλονίκης και το Βιλαέτι του Μοναστηρίου (Bitola). Το Βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου ποτέ δεν συμπεριλήφθηκε στη γεωγραφική Μακεδονία και η πόλη των Σκοπίων (σημερινή πρωτεύουσα της πΓΔΜ) μαζί με την γύρω περιοχή υπαγόταν σ’ αυτό το Βιλαέτι, του οποίου ήταν και πρωτεύουσα.

Τα ποσοστά τα οποία αναφέρθηκαν σε ορισμένες δημόσιες καταχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης πως η «Ελλάδα έλαβε τo 52%, η πΓΔΜ 38%, και η Βουλγαρία 10%» είναι λανθασμένα. Δεν αντιστοιχούν στην γεωγραφική Μακεδονία, την μόνη υπαρκτή έννοια Μακεδονίας δια την οποία πρέπει να συζητούμε, αλλά στην περιοχή των δύο Βιλαετιών Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου που ελευθερώθηκαν το 1912 από τους τέσσερις συμμάχους (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο). Τέτοια φόρμουλα θα ήταν σωστή εάν το κράτος των Σκοπίων υπήρχε το 1913. Η γεωγραφική Μακεδονία αποτελούσε μέρος μόνο της περιοχής των δύο Βιλαετιών, και στην πραγματικότητα η Ελλάδα έλαβε 70% αυτής, ενώ το υπόλοιπο 30% παραχωρήθηκε στη Σερβία και τη Βουλγαρία. Να σημειωθεί ότι από το έδαφος της σημερινής ΠΓΔΜ, τα 3/5 δεν ανήκαν ποτέ στα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας.


Η αποδοχή της έννοιας «Μακεδονικού» έθνους, με «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα σε ανταλλαγή μιας μικρής τροποποίησης του ονόματος της ΠΓΔΜ, θα σημάνει ότι, εμείς, με το δικό μας χέρι βάζουμε ένα τέλος σε τρεις χιλιάδες χρόνια Μακεδονικού Ελληνικού πολιτισμού και κουλτούρας» και την αναγνώριση της υστερόβουλης ενέργειας του Τίτο, συμπληρώνουν και την οποία τότε, είχαν καταγγείλει έντονα, ρητά και κατηγορηματικά και οι ΗΠΑ.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 188 guests και κανένα μέλος