Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας βρίσκει φέτος τη χώρα μας, όπως και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να βιώνουν τη μεγαλύτερη ίσως οικονομική κρίση μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η κρίση αυτή που άμεσα αποτελέσματα της είναι η έκρηξη της ανεργίας, η αύξηση της φτώχιας σε ανυπολόγιστα ποσοστά, η πλήρης κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και η επικίνδυνη έξαρση φαινομένων   ρατσιστικής και φασιστικής βίας, έχει προκαλέσει ταυτόχρονα και οικολογική κρίση.

ebdomada-xoris-ix     Στη χώρα μας η κυβέρνηση με πρόσχημα το χρέος έχει βάλει στο στόχαστρο τα φυσικά οικοσυστήματα (δάση, ποτάμια, λίμνες και παραλίες), τους ενεργειακούς πόρους ακόμα και τον πιο ζωτικό για την επιβίωσή μας πόρο, το νερό. και προσπαθεί να τα ιδιωτικοποιήσει μετατρέποντας τα σε εμπορεύματα

   Και φυσικά μέσα στον παροξυσμό των ιδιωτικοποιήσεων το τελευταίο που θα μπορούσε να σκεφθεί είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που είναι η μείωση των μετακινήσεων με ΙΧ, η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς και η στήριξη των μετακινήσεων με ποδήλατο ή με τα πόδια.

   Αντίθετα στα πλαίσια της αντιπεριβαλλοντικής και αντικοινωνικής πολιτικής της

– Απαξιώνει τον ΟΣΕ μειώνοντας τα δρομολόγια σε όλες τις περιοχές. Αποτέλεσμα αυτής της απαξίωσης είναι να απαιτούν οι δανειστές το κλείσιμο των σιδηροδρόμων, την ίδια ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν άμεση προτεραιότητα στις μετακινήσεις με τα τραίνα.                                            

- Σχεδιάζει την διάνοιξη και νέων αυτοκινητοδρόμων ακόμα και στα βουνά αδιαφορώντας για τις καταστροφές που θα προκληθούν σε σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα.

-Μειώνει τα δρομολόγια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, απολύει και επιστρατεύει τους εργαζόμενους και διατηρεί ακριβό σε σχέση με τις ανάγκες το αντίτιμο του εισιτηρίου.

-Αδιαφορεί πλήρως για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων ιδιαίτερα στην Αθήνα, αλλά και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα.

Η Εναλλακτική Δράση με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας καλεί τους πολίτες και τις συλλογικότητες που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και διεκδικούν την ποιότητα στη ζωή τους να αντισταθούμε συντονισμένα ενάντια στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια της κυβέρνησης και να απαιτήσουμε όλοι μαζί

- Να παραμείνουν δημόσιοι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, να αυξηθούν τα δρομολόγια και να κατασκευασθούν με χρήματα του ΕΣΠΑ νέες γραμμές σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν.

- Να μείνουν δημόσια όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να αντικατασταθούν τα οχήματα με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, να αυξηθούν οι προορισμοί, να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να μειωθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου. (για τους άνεργους να είναι δωρεάν)

- Να κατασκευασθούν ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι πρωτίστως στο κέντρο της Αθήνας και σε όλο το λεκανοπέδιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 7μμ   Συμμετέχουμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Εικαστικών που διοργανώνει το greekartists.info στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων “Μελίνα” (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης στο Θησείο και έχει τίτλο “ Μ’ ένα ποδήλατο… πετάω”. Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και υπεύθυνη διοργάνωσης είναι η κεραμίστρια Νέλλη Γιαχαναντζή, μέλος της Εναλλακτικής Δράσης.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 7μμ Από το χώρο της προαναφερόμενης έκθεσης με πρωτοβουλία της ποδηλατικής ομάδας ΠΟΔΛΑΤΕΣ ΕΝ. ΔΡΑΣΗ θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοπορεία στο κέντρο της Αθήνας

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 8.00μμ θα απολαύουμε την φθινοπωρινή πανσέληνο στην ελεύθερη ακτή της Βάρκιζας, όπου θα φθάσουμε με τα πόδια, με ποδήλατα ή με λεωφορείο και βέβαια χωρίς ΙΧ.

Παρασκευή 20/9 από 7-10μμ στην κεντρική πλατεία της Βούλας. Σάββατο 21/9 από 7-10μμ στην κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης. Κυριακή   22/9 από 7-10μμ στην κεντρική παραλία της Βάρκιζας.    

Θα πραγματοποιηθούν διάφορα δρώμενα και θα μοιρασθούν για τη σημασία της μείωσης της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου Πεζοπορία στους ενοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και του Θησείου και ξενάγηση στην Πνύκα και της Αρχαία Αγορά Συνάντηση 10 πμ στο Μετρό Ακρόπολη

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου Ποδηλατικός γύρος δήμου ΒΒΒ Συνάντηση 10.30 πμ στο Πάρκο Ηρώων απέναντι από το γήπεδο μπάσκετ του Πρωτέα στη Βούλα

Εκδηλώσεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς σχολείων των δήμων Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Γλυφάδας

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ www.enallaktiki-drasi.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 367 guests και κανένα μέλος