Ολοκληρώθηκε σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις η προετοιμασία του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας για την χειμερινή περίοδο 2010-11, από το Συντονιστικό Νομαρχιακό  Οργανο (ΣΝΟ), υπό την προεδρία του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής  Λ. Κουρή.
 
Στις συνεδριάσεις έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων των Κοινοτήτων  της Ανατολικής Αττικής, οι προϊστάμενοι των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών υπηρεσιών και εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων.
Με βάση το γενικό περίγραμμα του σχεδίου της Γενικής Γραμματείας  Πολιτικής Προστασίας, έγινε εξειδίκευση κατά περιοχή των απαιτουμένων μέτρων και ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο, τυχόν προβλήματα κατά την φετεινή χειμερινή περίοδο.
 
Από πλευράς Νομαρχίας έγινε ενημέρωση για:
― την προώθηση των διαδικασιών για τον καθαρισμό των ρεμάτων, μετά την αποστολή της σχετικής πίστωσης από το Υπουργείο Υποδομών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί   στον   καθαρισμό των Φραγμάτων ανάσχεσης στις περιοχές Μαραθώνα, Πικερμίου, Ραφήνας, Γραμματικού, Βαρνάβα και Καπανδριτίου.
― την προμήθεια άλατος και μίσθωσης εκχιονιστικών και βαρέων μηχανημάτων.
― την ανακατασκευή της γέφυρας της οδού Αρίωνος στη περιοχή  Ραφήνας και της γέφυρας του ρέματος Πετρέζα στην περιοχή Σπάτων.
 
Στην συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των Δήμων και Κοινοτήτων, των σωμάτων ασφαλείας και των κρατικών υπηρεσιών, που έκαναν ειδικότερη αναφορά σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την διάρκεια του χειμώνα επιμέρους περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης αποφασίστηκε:
― η άμεση σύγκληση από τους Δήμους και τις Κοινότητες των  ΣΤΟ (Συντονιστικά Τοπικά Όργανα) για να υπάρξει συντονισμός σε τοπικό επίπεδο και  αναλυτική ενημέρωση των νεοεκλεγεισών δημοτικών αρχών από τους σημερινούς επικεφαλής των ΟΤΑ που συνενούνται από 1/1/2011.
― η προώθηση στα αρμόδια Υπουργεία του αιτήματος χρηματοδότησης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης για τις δράσεις που θα αναληφθούν κατά την χειμερινή περίοδο 2010-11.
― η επικαιροποίηση από κάθε Δήμο και Κοινότητα των καταλόγων μηχανημάτων και χειριστών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέραν εκείνων που διαθέτει η Νομαρχία.
 
Με καλή οργάνωση και σε ετοιμότητα οι εθελοντές της Βούλας
Συνάντηση ενημέρωσης του ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Οργανο) Βούλας
 
Την περασμένη Τετάρτη συναντήθηκαν, μετά από κάλεσμα του ΣΤΟ οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βούλας, επικεφαλής του οποίου είναι ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.
Είχαν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με την προστασία της πόλης από ανεπιθύμητα καιρικά φαινόμενα, και βεβαίως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Καλλικράτειου 3Β.
Στην παρουσίαση που εγινε από τον Π. Σωτηρόπουλο, τονίστηκαν οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν για να υπάρχει ετοιμότητα, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη.
Οπως σημειώνουμε στο πιο πάνω κείμενο του ΣΝΟ (Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου), είναι απαραίτητες αυτού του είδους οι συναντήσεις προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα.
Αναφέρθηκε σε προβλήματα, που παρά τις προσπάθειες, δεν μπόρεσαν να λυθούν. Από τα μεγάλα που χρειάζονται ένα πρόγραμμα και έναν σχεδιασμό, αλλά και εκείνα τα μικρά· της έλλειψης ενός μπουκαλιού νερού, ή γαντιών ή... τις ώρες της δράσης, που τα βάζουν από τη δική τους τσέπη οι εθελοντές!!
― Δύο 12τοννα πυροσβεστικά οχήματα διαθέτει ο Δήμος πάνω στο βουνό, αλλά δεν έχουν καμία τεχνική υποστήριξη. Το ένα εξ’ αυτών απαγορεύεται να κινηθεί γιατί δεν έχει χαρτί από μηχανολογικό έλεγχο.
― Δεν υπάρχει φύλακας πάνω στα μηχανήματα και έχουν γίνει κατά καιρούς ζημιές, κλοπές, και καταστροφές.
Η Βούλα διαθέτει μόνο 2 μισθωτούς υπαλλήλους στην Πολιτική Προστασία, έναντι της Βουλιαγμένης που διαθέτει 41!
Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ο Π. Σωτηρόπουλος, έχουν πάει σε εφτά φωτιές στη Βουλιαγμένη φέτος το Καλοκαίρι.
Αναφέρθηκε ένα - ένα στα σημεία που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα λόγω ανεπάρκειας του δικτύου ομβρίων υδάτων, όπως για παράδειγμα η παραλιακή λεωφόρος σε διάφορα σημεία.
― Στη συμβολή της με τις οδούς Διός & Ηρας
― Στο ύψος της Γ. Παπανδρέου, Β. Παύλου και παραλιακής.
― Στο ύψος της Α΄πλαζ.
― Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (Πειραιώς, Δερβενακίων, Διγενή.
― Στην εκβολή του λυκορέματος, Δερβενακίων και Καστελορίζου κλπ.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θεωρεί αναγκαίο κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, η σκούπα του Δήμου να επιθεωρεί και να καθαρίζει τις σχάρες των ομβρίων που καλύπτονται.
 
Ο Π. Σωτηρόπουλος εξήγησε ότι οι αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας είναι δεσμευτικές προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Η εθελοντική ομάδα του ΣΤΟ αποτελείται από δέκα εθελοντές, οι οποίοι σημειωτέον δεν είναι ασφαλισμένοι για ατύχημα την ώρα της εθελοντικής τους δράσης!
Δεν είναι δικαιολογημένη η απουσία από την εργασία τους την ώρα της εθελοντικής τους δράσης επίσης.
Και απορούμε πώς  αναρωτιούνται γιατί δεν έχουμε εθελοντές!
Φανταστείτε να συμμετέχεις στην κατάσβεση πυρκαγιάς και να πάθεις ένα έγκαυμα για παράδειγμα. Δεν σε καλύπτει κανένας!
 
Ο Δήμος δεν τους επιχορηγεί με κανένα κονδύλι. Αλήθεια εκείνα τα... περισεύματα χρημάτων της Δημοτικής επιχείρησης γιατί δεν πήγαιναν στην Πολιτική Προστασία, παρά τα μοιράζανε μεταξύ των υπαλλήλων της ΔΕΑΒ;;;;
Αυτό το πρόβλημα λύνεται τώρα μέσω του ΣΠΑΥ, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός του που παρευρισκόταν στην συνάντηση. Οι παλιοί και νέοι εθελοντές θα εκπαιδευθούν ξανά με νέους εκπαιδευτές, πιο εξειδικευμένους και θα πάρουν διαπίστευση γι’ αυτό. Ετσι από φέτος θα μπορούν να ασφαλίζονται μέσω του ΣΠΑΥ και θα μπορούν επίσης να απουσιάσουν από τη δουλειά τους χωρίς να κινδυνεύουν ότι θα τη χάσουν!
 
Ο εκπρόσωπος του ΣΠΑΥ, ενημέρωσε ότι είχαν την πληροφορία από την Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ότι δεν θα έχουμε μακρύ χειμώνα, αλλά θα υπάρξουν έντονα μικρής διάρκειας καιρικά φαινόμενα.
 
Τέλος δόθηκε στους παρόντες ένας σχεδιασμός για το έτος 2010 - 2011, όπου προτείνουν μέτρα, δίνουν οδηγίες προς τους εθελοντές και ορίζονται έξι υπεύθυνοι υπάλληλοι - συντονιστές, με τομέα ευθύνης ο καθένας μία συνοικία της πόλης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 guests και κανένα μέλος