Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα μας, ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, με το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε και ενέκρινε μελέτη δημιουργίας πεζογέφυρας στη Βούλα, που θα τοποθετηθεί από το πάρκο Εθνικής Αντίστασης μέχρι απέναντι στη θάλασσα δίπλα από το καφέ Νότος.

Για τη δημιουργία της πεζογέφυρας έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν τη Βούλα να αλλοιώνεται παντελώς από την Κηπούπολη που γνώρισαν.

Γιατί δεν τοποθετούνται τα φανάρια της μελέτης;;;

Να θυμίσουμε εδώ, ότι εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον έχει εγκριθεί στο σημείο αυτό να τοποθετηθεί πεζοφάναρο, που για κάποιον περίεργο λόγο δεν τοποθετείται. Μάλιστα είχε αναφερθεί στην παρουσίαση της Mελέτης Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη Βούλα (4/7/2017), αλλά και στη Β’ φάση της κυκλοφοριακής μελέτης στο Δήμο 3Β (22.1.19), στις οποίες προβλέπονται ακόμη δύο φανάρια, όπως σημειώνει η μελέτη: «τις επικίνδυνες αριστερές στροφές από οδό Ήρας προς Λεωφ. Καραμανλή (που είναι επιπλέον παράνομη) και από Λεωφ. Καραμανλή προς οδό Διός, προτείνεται η λειτουργία σηματοδότησης στους δύο κόμβους με ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πεζών. Οι δύο κόμβοι θα λειτουργούν σε συντονισμό μεταξύ τους και με παρακείμενες σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις».

Kατόπιν τούτων θεωρούμε περίεργο και αδικαιολόγητο, γιατί ενώ κάποιοι κόπτονται για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά για την τοποθέτηση του φαναριού ούτε κουβέντα!

Το οξύμωρο επίσης είναι ότι πρώτα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη γέφυρα και μετά συζητήθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

Για το λόγο αυτό, κάτοικοι, κατέθεσαν 3 διαφορετικές ενστάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Στην μία από τις ενστάσεις που κατέθεσαν κάτοικοι, γράφουν μεταξύ άλλων:

Ενσταση κατοίκων

Θέμα «έγκριση υλοποίησης του έργου για την κατασκευή πεζογέφυρας στη Λεωφ. Καραμανλή της ΔΕ. Βούλας».

Οι υπογράφοντες, κάτοικοι της περιοχής Βούλας, αιφνιδιαστήκαμε από την άνευ μελέτης και σοβαρού σχεδιασμού απόφαση του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης να τοποθετήσει πεζογέφυρα στην Λεωφ. Καραμανλή /καθέτως και στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης (μεταξύ των οδών Διός – Ήρας). Για το εν λόγω έργο δεν είχαμε ενημερωθεί. Είναι σαφές ότι μία τέτοια ενέργεια δεν πρόκειται κατ΄ ουδένα τρόπο να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το υπάρχον πρόβλημα της μεγάλης ταχύτητας με την οποία συχνά διέρχονται οι οδηγοί στην παραλιακή λεωφόρο. Επισημαίνεται ότι η λεωφόρος σε όλο της το μήκος στην περιοχή της Βούλας ευρίσκεται εντός της κατοικημένης περιοχής, δεν αποτελεί εθνική οδό και το όριο ταχύτητάς της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80 χλμ/ώρα.

Eπιπλέον η γέφυρα θα επιβαρύνει το περιβάλλον και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα, στην συγκεκριμένη περιοχή. Προβλήματα που θα αυξήσουν την επικινδυνότητα που ενέχει μια αφύλακτη πεζογέφυρα, ενώ παράλληλα θα υποβαθμίσουν τη ζωή μας και το περιβάλλον κατάφωρα.

Αναρωτιόμαστε και πραγματικά απορούμε πως είναι δυνατόν, να μη μας γνωστοποιήσει ο Δήμος μία τέτοια απόφαση, τουλάχιστον στους περιοίκους των παραπάνω οδών.

Αντ’ αυτού, κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών, συνεδρίασε σε τακτική Δημοτική Συνεδρίαση (22η της 2/12.19) και το 13ο θέμα αφορούσε «έγκριση υλοποίησης του έργου για την κατασκευή πεζογέφυρας στη Λεωφ. Καραμανλή της ΔΕ. Βούλας».

Παράλληλα είχε καλέσει σε συνεδρίαση την Επιτροπή Διαβούλευσης τη Δευτέρα 9/12/19 ή 10/12/19 σε περίπτωση μη απαρτίας.

Δηλαδή, πρώτα πήρε την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την εγκατάσταση της γέφυρας και μετά όρισε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

Αυτό το θεωρούμε ασυμβίβαστο και απόλυτη περιφρόνηση της όποιας απόφασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ήδη αποφασίσει, την ώρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Διαβούλευσης. Η ενέργεια αυτή καταστρατηγεί τη δημοκρατία, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συμμετοχή του πολίτη στα του οίκου του.

Πιστεύουμε ότι η απόφαση είναι εντελώς αβάσιμη και πρέπει να ακυρωθεί, γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του άρθρου. 154 του Προεδρικού Διατάγματος 14/1999, το οποίο και εσείς επικαλείστε σε προηγούμενο έγγραφό σας.

Η τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια κάνει έκκληση για έναν φωτεινό σηματοδότη, ο οποίος εξ όσων γνωρίζουμε έχει εγκριθεί, αλλά ο Δήμος αρνείται να τοποθετήσει.

Πρόσθετα, η εγκατάσταση ταχογράφων και πινακίδων με σαφή σήμανση ότι η ταχύτητα ελέγχεται με ραντάρ είναι σημαντικά προληπτικά μέτρα που θα συμβάλουν ουσιαστικά, παράλληλα με προγράμματα εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια και τη μείωση των ατυχημάτων.

Αννα Μπουζιάνη

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 176 guests και κανένα μέλος