Toν Διονύση Μανιάτη, λίγο τον είχαμε ακουστά αν και είναι πολυγραφότατος, με πολλές εκδόσεις βιβλίων, όλα όμως γύρω από τη μουσική, το ρεμπέτικο τραγούδι, τα χασικλίδικα και άλλα. Mια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, από την εποχή του φωνόγραφου, του γραμμοφώνου, του τζουκ μποξ και έπεται...
 
Ανατρέχοντας στο βιογραφικό του
 

τον βλέπουμε στη διασκευή (του Δημ. Βούλτσου) της αρχαίας τραγωδίας του Ευριπίδη “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”,

τον συναντάμε στα ράφια του βιβλιοπωλείου και στις βιβλιοθήκες των εραστών του ρεμπέτικου, με μία μεγάλη παραγωγή βιβλίων όπως Βασίλης Τσιτσάνης ο ατελείωτος (1994), Οι φωνογραφητζήδες (2001), Η εκ περάτων Ελληνική Δισκογραφία των 78 στροφών (2006), Χασικλίδικα μελωδήματα (2009), Αμανέδες - Τα κοσμικά Ηδύμελα (διαδικτυακή έκδοση 2013) και άλλα.
 
τον αντικρίζουμε να πρωτοστατεί στην εκστρατεία αναγνώρισης και κατάταξης, από την UNESCO, του ρεμπέτικου στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς!
Μια πλούσια γνώση και εμπειρία, αφού επί 50 και πλέον χρόνια ερευνά και μελετά συστηματικά και σε βάθος το ρεμπέτικο τραγούδι.
Η εκ περάτων Ελληνική Δισκογραφία των 78 στροφών αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας και άνοιξε δρόμο για τη διάδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού στο ευρύ κοινό.
Επιστέγασμα αποτελεί το γεγονός ότι πρόσφατα η χώρα μας έτυχε μεγάλης τιμής από την Unesco με την κατάταξη του ρεμπέτικου στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα στοιχεία του φακέλου για την Ελληνική υποψηφιότητα βασίστηκαν στο έργο του “Εκ περάτων δισκογραφία του Γραμμοφώνου”.
Ζώντας μία περίοδο κοντά στους τσιγγάνους κατ’ επιλογή του, έγραψε τα βιβλία «Δίγλωσση γραμματική των τσιγγάνων” (2013) και “Τρίγλωσσο τσιγγάνικο λεξικό” (2013).
 
 
ΟΙ ΦΩΝΟΓΡΑΦΗΤΖΗΔΕΣ
 
Πρακτικών μουσικών εγκώμιο και οι γραμμοφωνήσεις των ελληνικών λαϊκών - κυρίως - ρεμπέτικων,
"Οι Φωνογραφητζήδες" αποτελούν μια εκτεταμένη και φιλόδοξη προσπάθεια να πλησιάσουμε το λαϊκό τραγούδι μέσα από την ιστορία του γραμμοφώνου, που υπήρξε το πρώτο και κύριο μέσο για τη διάδοσή του πριν από το ραδιόφωνο. Πρόκειται δηλαδή για μια τεράστια τοιχογραφία που μας προσφέρει ο Μανιάτης γύρω από τα θέματα "τραγούδι" και γραμμόφωνο ξετυλίγοντας στα μάτια μας τα πιο πολλά από τα επιμέρους θέματα. (. . .) Και μόνον από το πανόραμα αυτό γίνεται φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με μια εγκυκλοπαίδεια που μας προσφέρει εξαντλητική ανάπτυξη όλων των θεμάτων και ταυτόχρονα εξαντλητική καταγραφή όλων των στοιχείων, που σίγουρα έχει γίνει το “λυτάρι” για όποιον έχει απορίες για το λαϊκό τραγούδι, (από τον πρόλογο του βιβλίου, που δυστυχώς είναι εξαντλημένο).
 
 
Ο Διονύσης Μανιάτης είναι ανεξάντλητος!
 
Ήδη βρίσκονται υπό έκδοση το βιβλίο: “Μάρκος, ο Συριανός”, προϊόν πολύχρονης έρευνας. Περιέχει όλα τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, ακόμα και όσα δεν αναγράφουν το όνομά του στην ετικέτα. Το βιβλίο υπογράφουν επίσης ο Γιώργος Θανόππουλος και ο Στέλιος Βαμβακάρης.
Ακόμη στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται τα βιβλία του: “Επιφυλίδα εκτελεστικών στις 78 στροφές, “Όργανα και οργανοπαίκτες”, “Το μελόδραμα διεθνώς και εντοπίως”, “Από την αρχαιότητα, μέχρι το 1960” και άλλα, μια που όπως είπαμε ο Διονύσης Μανιάτης είναι ανεξάντλητος.
 
Μεγάλο του όνειρο, όπως εκμυστηρεύθηκε αποτελεί η έκδοση του έργο “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” σε λαϊκό μελόδραμα με τη χρήση τραγουδιών και μουσικών του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη. Τη διασκευή του έργου σε μορφή 15σύλλαβου την έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Βούλτσος.
 
Ελπίζουμε και ευχόμαστε το μεγάλο του όνειρο να γίνει πραγματικότητα, γιατί ο Διονύσης Μανιάτης, με την τόσων ετών εμπειρία και γνώση, δεν πρέπει να την αφήσει στα ...χειρόγραφα.
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 guests και κανένα μέλος