Μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, πραγματοποίησε ο νεοιδρυθείς Σύλλογος Βάρης “Αρχέδημος” για την πολυτιμότητα του Υμηττού, τη φυσιογνωμία του και τον αρχαιολογικό πλούτο που κρύβει μέσα του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Βάρης, την Τετάρτη 9/1/19, με σημαντικούς ομιλητές και ένα πλήθος κόσμου που άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας του Συλλόγου Αρετή Ντουρλιού, χαιρέτισε ο πρόεδρός του Γιάννης Δαμανάκης και στη συνέχεια μίλησαν:

Η Δρ. Αλεξάνδρα Μαρή, Αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας με θέμα: “Σπήλαια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Νότιο Υμηττό”,

ο Απόστολος Αλεξόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: “Μια συνοπτική Γεωπεριβαλλοντική προσέγγιση του Υμηττού” και ο Νάσος Αναγνωστόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: «Η συμμετοχή του ορεινού όγκου του Υμηττού στην κλιματική αλλαγή».

Σημαντικά τα στοιχεία που ακούστηκαν από τους ομιλητές και για τη γεωφυσική μορφή του Υμηττού, αλλά και για τα σπλάχνα του που κρύβουν σπουδαίες αρχαιότητες, κάτι που καταδεικνύει ότι ο Υμηττός στα 3Β έχει διάσπαρτα ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης σημασίας (σπήλαιο νυμφόληπτου, Ακρόπολη Αλών Αιξωνίδων, Απόλλων Ζωστήρ, αρχαίο λιμάνι Καβουρίου κ.ά.)

nimfoliptos

100 Σπήλαια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Ν. Υμηττό!

Η Δρ. Αλεξάνδρα Μαρή, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο πολυπερπατημένος και καλά εξερευνημένος Υμηττός διαθέτει χάρη στην γεωλογική σύστασή του περισσότερα από 100 σπήλαια και βάραθρα. Αρκετά από αυτά συνιστούν μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αφού συνδέονται με την παρουσία ανθρώπων που δραστηριοποιήθηκαν στο βουνό κατά τους προϊστορικούς και/ή τους ιστορικούς χρόνους, μέχρι την Βυζαντινή και την Μεσαιωνική περίοδο.

Τα σπήλαια Κακαβούλα ή Σαλίγκαρος, Ντούσας, Κρεβάτι Α, και Νυμφολήπτου ή Πανός ή Αρχεδήμου, εντοπίζονται στο νότιο Υμηττό. Το πρώτο από αυτά παρουσιάζει την παλαιότερη χρονολογικά χρήση η οποία ανάγεται στα μέσα της 6ης προχριστιανικής χιλιετίας.

Το τελευταίο (το σπήλαιο Νυμφολήπτου) αποτελεί το καλύτερα εξερευνημένο από τα αναφερόμενα και αποτελεί μοναδικό μνημείο παγκόσμιας σπουδαιότητας. Λειτούργησε ως ιερό από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Πενήντα περίπου χρόνια αργότερα, το 450 π.Χ., ο Θηραίος Αρχέδημος, το αφιέρωσε στις Νύμφες, τον Πάνα, τον Απόλλωνα και τον Ερμή, και το διακόσμησε σκαλίζοντας στα τοιχώματά του επιγραφές, λαξεύματα, ανάγλυφα και άγαλμα ένθρονης θεότητας.

Βάσει των μελετών που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί, προκύπτει ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε κατά διαστήματα μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του ως λατρευτικού χώρου, πιθανότατα λόγω καταστροφικής επίθεσης που δέχθηκε από τους χριστιανούς. Aποτέλεσε τόπο επίσκεψης όλων των γνωστών περιηγητών του 18ου και του 19ου αιώνα. Ανασκάφηκε το 1901 από τον αρχαιολόγο Ch. Weller της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Τα συγκεκριμένα μνημεία προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α/28-6-2002) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η πλήρης απουσία της Δημοτικής Αρχής, αλλά και κατοίκων της Βάρης ιδιαίτερα, που ασχολούνται με το περιβάλλον και τα κοινά γενικότερα!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παν. Σωτηρόπουλος, όχι εκπροσωπώντας επίσημα το Δήμο. Από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης παραβρέθηκαν η Μαρία Σίνα, ο Δημήτρης Κιούκης και ο Δημήτρης Δαβάκης.

Η γραμματέας Αρετή Ντουρλιού, διάβασε χαιρετισμό της διεθνούς οργάνωσης για το περιβάλλον WWF, που σύνθημά της είναι: «Να χτίσουμε ένα μέλλον όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά».

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Παν. Σωτηρόπουλος, ανέβηκε στο βήμα μιλώντας για ένα θέμα έξω και πέραν από την ουσία της εκδήλωσης, αλλά η παρέμβαση του προέδρου Γ. Δαμανάκη, έγινε κατανοητή από τον αντιδήμαρχο και δεν συνέχισε.

Παρέμβαση έκανε και ο Δ. Κιούκης νυν σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, επισημαίνοντας ότι είναι λάθος η πολιτική αξιοποίησης των ανενεργών λατομείων του Υμηττού ως χώροι υγειονομικής ταφής απορριμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δημ. Δαβάκης, ενώ στη συνέχεια ετέθησαν ερωτήσεις.

Τέτοιες εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και αφήνουν, πάντα, ένα θετικό στίγμα.

Αννα Μπουζιάνη

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 137 guests και κανένα μέλος