Οι τέχνες που αποκαλούνται «Νέϊ Τζια Τσουάν» είναι αρχαίες Κινέζικες  Εσωτερικές Πολεμικές Τεχνικές που έχουν αναγνωριστεί παγκόσμια σαν αποτελεσματικοί τρόποι απόκτησης δύναμης και χαλάρωσης νου και σώματος. Αν και σήμερα εξασκούνται περισσότερο σαν μέθοδοι βελτίωσης της υγείας, της ευεξίας και της ζωτικότητας ή σαν μέθοδοι πρόληψης και θεραπείας ασθενειών, αρχικά αναπτύχθηκαν σαν υψηλού επιπέδου Πολεμικές Τέχνες. Οι Κινέζικες Πολεμικές Τέχνες είναι γνωστές στην Δύση σαν «Κουνγκ Φου».

Το «Εσωτερικό Κουνγκ Φου» - όπως ονομάζονται οι Εσωτερικές Πολεμικές Τέχνες - θεωρείται από πολλούς ειδικούς σαν καλύτερο, ανώτερο ή τελειότερο από το «Εξωτερικό Κουνγκ Φου», δηλαδή από τα πολλά στυλ Πολεμικών Τεχνών, που βασίζονται στην χρησιμοποίηση μεγάλης σωματικής ή μυϊκής δύναμης.

Οι σπουδαιότερες από τις Εσωτερικές Πολεμικές Τέχνες είναι το Ταί Τσι Τσουάν, το Πα Κουά Τσανγκ και το Χσίνγκ Γι Τσουάν και βασίζονται στην ονομαζόμενη «Εσωτερική Δύναμη», γνωστή σαν «Τσι» ή «Νέϊ Γκΐνγκ». Αυτή η εσωτερική δύναμη βασίζεται στην χαλάρωση και στην απελευθέρωση κάθε έντασης από το σώμα και τον νου.

Δημιουργημένες από αρχαίους σοφούς, μοναχούς, στρατηγούς και κορυφαίους πολεμιστές που έχουν γίνει θρύλοι στην Κίνα και καλλιεργημένες από πολλές γενιές ασκούμενων που αφιέρωσαν ολόκληρη την ζωή τους σε αυτές, οδηγώντας τις σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τελειότητας, οι τέχνες του «Εσωτερικού Κουνγκ Φου» αποτελούν τα μεγαλύτερα δώρα του παραδοσιακού Κινέζικου πολιτισμού στον σύγχρονο άνθρωπο.

Αν μαθευτούν και εξασκηθούν σωστά, παράγουν, εκτός από χαλάρωση και νοητική ηρεμία, ικανότητες όπως, ευλυγισία και ελαστικότητα, συντονισμό και ισορροπία και μια αίσθηση ευεξίας στον νου και στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζουν αρμονικά όλους τους μυς και τους συνδέσμους του σώματος, ασκώντας ταυτόχρονα το κυκλοφοριακό, το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα του οργανισμού.

Τα μεγάλα οφέλη τους στην βελτίωση της υγείας, στην μακροζωία και στην θεραπεία πολλών ασθενειών, έχουν αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες. Επειδή η εξάσκηση τους βασίζεται στην χαλάρωση, αποφεύγονται εύκολα οι υπερβολές στην καταβολή δύναμης, έντασης ή προσπάθειας που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς, εξάντληση ή υπερένταση του ασκούμενου.

Αυτός ο τρόπος εξάσκησης κάνει τις τέχνες του «Νεΐ Τζια Τσουάν» κατάλληλες για ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης και όχι μόνο για τους νέους και δυνατούς ανθρώπους, όπως συμβαίνει με τις «Εξωτερικές» Πολεμικές Τέχνες». Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των «Εσωτερικών» Πολεμικών Τεχνών είναι η έμφαση που δίνουν σε ασκήσεις αναπνοής και νοητικής συγκέντρωσης, για την ανάπτυξη της φυσικής εσωτερικής ενέργειας «Τσι», που αντιστοιχεί στην «Πράνα» της Γιόγκα και στην «βιοενέργεια» της σύγχρονης επιστήμης.

Αν και οι τρεις Πολεμικές Τέχνες του «Εσωτερικού Κουνγκ Φου» μοιράζονται πολλές παρόμοιες αρχές, τεχνικές και μεθόδους εκπαίδευσης και μάχης, έχουν ωστόσο η κάθε μια τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και κινήσεις. Το Ταΐ Τσι Τσουάν χρησιμοποιεί απαλές, ανοικτές και αρμονικές κινήσεις ολοκλήρου του σώματος με έναν αργό και χαλαρό τρόπο, που συνδυάζονται με βαθειά αναπνοή και ήρεμη συγκέντρωση, γυμνάζοντας αβίαστα ολόκληρο το σώμα  και πετυχαίνοντας εκμάθηση αυτοάμυνας με την ελαχίστη δυνατή καταβολή δύναμης. Το Πα Κουα Τσανγκ βασίζεται σε κυκλικές κινήσεις των χεριών και του σώματος «σαν ένα μεγάλο φίδι», σε συνδυασμό με συνεχή κυκλικό βηματισμό και σπειροειδείς κινήσεις των χεριών, με απρόοπτες αλλαγές κατεύθυνσης για επίθεση και άμυνα, ενώ τα χτυπήματα του εστιάζονται στις τεχνικές της παλάμης. Το Χσίνγκ Γι Τσουάν χρησιμοποιεί πιο ευθείες και συμπαγείς κινήσεις και τρόπους βηματισμού, με αλλαγές της γωνίας επίθεσης και δίνει έμφαση στην εκτέλεση κάθε κίνησης με ολόκληρο το σώμα για την παραγωγή ταχύτητας και δύναμης, «σαν ένα βέλος που εκτοξεύεται από ένα τόξο».

Αν και στην εξωτερική τους εμφάνιση οι τρεις «Εσωτερικές» Πολεμικές Τέχνες φαίνονται διαφορετικές, όλες τους συνδυάζουν τις θεωρίες της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και Φιλοσοφίας (Γιν-Γιανγκ, Πέντε στοιχεία, Οκτώ Τρίγραμμα, κ.λπ.), με τις τεχνικές των Πολεμικών Τεχνών και στοιχεία του κινέζικου διαλογισμού και των αρχαίων μεθόδων επίτευξης μακροζωίας (Τσι Κουνγκ), με έναν αριστοτεχνικό τρόπο εξάσκησης που αναπτύσσει αρμονικά το πνεύμα και το σώμα, την συγκέντρωση και την δύναμη, την χαλάρωση και την εγρήγορση, την ηρεμία και τον δυναμισμό, την εσωτερική γαλήνη και την αυτοάμυνα, την αυτογνωσία και την ικανότητα στην πολεμική τέχνη ή, όπως θα το εξέφραζαν οι Κινέζοι, το Εξωτερικό με το Εσωτερικό, τον Διαλογισμό με την Δράση ή το Γιν με το Γιανγκ. Επειδή αναπτύσσουν αρμονικά και τις σωματικές όσο και τις πνευματικές δυνάμεις και  ικανότητες των ασκούμενων, οι τέχνες του Νεΐ Τζια Τσουάν, ονομάζονται επίσης και «Οι Τέχνες της Αρμονίας», ονομασία που τους ταιριάζει απόλυτα.

Σ’ έναν κόσμο όπου, η ένταση του τρόπου ζωής δημιουργεί σωματικό και ψυχικό στρες στον σύγχρονο άνθρωπο, οι ευθύνες βαραίνουν την καρδιά και τα ψυχολογικά αδιέξοδα μαστιγώνουν τον νου μας, οι τέχνες του «Νεΐ Τζια Τσουάν» μπορούν να προσφέρουν μια θαυμάσια λύση για πάρα πολλούς ανθρώπους.

Το «Εσωτερικό Κουνγκ Φου = Πολεμικές, Ενεργειακές και Θεραπευτικές Τέχνες», μπορεί να αλλάξει θεαματικά τον τρόπο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων προς το καλύτερο. Η αρμονία στην σκέψη και στην δράση, η ισορροπία στο σώμα και στον νου και η συνύπαρξη δύναμης και χαλάρωσης σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι τα σημαντικότερα δώρα που το Ταΐ Τσι Τσουάν, το Πα Κουα Τσανγκ, και το Χσίνγκ Γι Τσουάν μπορούν να μας προσφέρουν. Οι Τέχνες της Αρμονίας είναι σήμερα  πιο χρήσιμες για τον σύγχρονο άνθρωπο, σε μια εποχή σύγχυσης, έντασης και άγχους. Γι’ αυτό και η δημοτικότητά τους αυξάνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο.

―――――――――

* Ο Αντώνης Γιαννούλης είναι Εκπαιδευτής Κινέζικων Πολεμικών Τεχνών, Τηλ.: 210-8954923.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 122 guests και κανένα μέλος