Εναν αγώνα ναυταθλητικό εμπνεύστηκε ο Δήμος 3Β στο ακριτικό νησί Καστελλόριζο με συμμετοχές όλων των ναυταθλητικών ομίλων του Δήμου (NAOB, NOB, NAOBB, NOKB), αλλά και από όλη την Ελλάδα.
Πράγματι το εγχείρημα ξεκίνησε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου από το Λαύριο, όπου συναντήθηκαν αθλητές, προπονητές, τεχνικοί, εκπρόσωποι Σωματείων και φυσικά γονείς, αφού τα παιδιά που συμμετείχαν είναι σε μικρές ηλικίες και αγωνίζονται στα μικρά σκάφη. Ολοι οι συμμετέχοντες έφθαναν τους 900 και οι περισσότεροι ξεκίνησαν από το Λαύριο. Συμμετείχαν 27 αθλητικοί όμιλοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας.  
Η μεγάλη αυτή αποστολή λοιπόν, ταξίδεψε 19 ώρες για να φθάσει στο Καστελλόριζο, με κρουαζιερόπλοιο που ήταν χορηγός της “εκστρατείας”. Οπως ξαναγράψαμε το εγχείρημα ήταν μεγάλο και οι δυσκολίες αρκετές, όμως σε γενικές γραμμές και καθ' ομολογία των πολλών, πήγε πολύ καλά.
kastelorizo istio 06Δύσκολη η εκκίνηση γιατί δεν έγινε σταδιακά η επιβίβαση, και επιπλέον, όλος αυτός ο κόσμος έπρεπε να περάσει από έναν – ομολογουμένως – ιδιαίτερα εξονυχιστικό έλεγχο αποσκευών και ατόμων, μέχρι φωτογράφηση ενός εκάστου και μετά να επιβιβαστεί. Αυτό προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση· η ημέρα ήταν πολύ ζεστή και στο λιμάνι του Λαυρίου δεν υπήρχε ούτε νερό!
Εφτασε η στιγμή να μπούμε.    ...Δίμετρες Ουκρανές με την ανάλογη στολή μάς υποδέχονταν καθώς και ένα σύνολο εργαζομένων σε διάφορα πόστα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν Τούρκοι.
Η εικόνα των κοριτσιών ικανοποίησε κάποιους, ενώ κάποιους άλλους τους ...πάγωσε η παρουσία των Τούρκων... και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Οι αγώνες γίνονται με σκάφη  laser, bictechno και  optimist, που σημαίνει ότι μεταφέρονται τα σκάφη με όλα τα εξαρτήματά τους (πανιά, ιστία κλπ.) τα φουσκωτά σκάφη, κάτι που έγινε με το πλοίο Blue Star Ferries από τους ομίλους της Αττικής.
 
 
Αγναντεύοντας το Kαστελλόριζο
 
Δευτέρα 7/9 προς το μεσημέρι φθάσαμε στο νησί. Η πρώτη δυσκολία ήταν μπροστά μας. Το κρουαζιερόπλοιο λόγω μεγέθους δεν μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι και η έξοδος στο Καστελλόριζο έπρεπε να γίνεται με λέμβους, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί. Αυτό δημιούργησε μία καθυστέρηση στην έξοδό μας από το πλοίο  προς το λιμάνι του νησιού. Η καθυστέρηση αυτή ακολούθησε και όλη την εξέλιξη της προετοιμασίας των αγώνων.
kastelorizo istio 03Η πρώτη λέμβος κατέβηκε και οι πρώτοι που βγήκαν στο νησί ήταν ο δήμαρχος των 3Β  Γρ. Κωνσταντέλλος με την αντιπροσωπεία του Δήμου που τον συνόδευε και πολλοί δημοσιογράφοι από  ημερήσια και τοπικά μέσα. Στην προβλήτα μάς υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από την Δημοτική Αρχή του Καστελλόριζου (αναπληρωτής Δήμαρχου, Αντιδήμαρχος, πρόεδρος Δ.Σ. δημοτικοί σύμβουλοι).
Ακολούθησε μια στρατιά αθλητές που είχαν πολύ δουλειά να κάνουν γιατί έπρεπε να συναρμολογήσουν τα σκάφη που  ταξίδεψαν σε κοντέινερ. Η παραλία του νησιού γέμισε πανιά και ιστία με τους μικρούς αθλητές να δουλεύουν κάτω από τον πολύ καυτό ήλιο, με θέρμη και ενθουσιασμό.
Η ημέρα πολύ ζεστή και απόλυτη απουσία ανέμου, άπνοια.  Όπως μας είπαν  οι ντόπιοι, το νησί έχει ήπιο κλίμα όλο το χρόνο και βέβαια ζέστη το καλοκαίρι.
Ο αργός ρυθμός της εξόδου στο νησί και η συναρμολόγηση των σκαφών, έφερε μεγάλη καθυστέρηση. Το κυριότερο όμως ήταν η άπνοια, η οποία απογοήτευσε αθλητές και προπονητές, γιατί τελικά δεν αγωνίστηκαν την πρώτη ημέρα λόγω της έλλειψης του αέρα.
Εγινε όμως η τελετή εκκίνησης των αγώνων με τους αθλητές παραταγμένους, ανά όμιλο και με τα λάβαρά του ο καθένας.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο αντιδήμαρχος του νησιού Μιχ. Αχλαδιώτης, ο δήμαρχος του Δήμου 3Β Γρ. Κωνστατέλλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου.
Τεχνικός διευθυντής των αγώνων ο Πέτρος Πρίφτης, που πιστεύω ότι δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση... αλλά άμα έχεις μεράκι τα ξεχνάς...
Το βράδυ της Δευτέρας στο κατάστρωμα του κρουαζιερόπλοιου, απολαύσαμε  συναυλία με ζωντανή ορχήστρα και  ευχάριστα τραγούδια.
 
kastelorizo istio 04Την Τρίτη 8/9, από τις 8 το πρωί άρχισαν να μπαινοβγαίνουν οι λέμβοι μεταφέροντας πρωτίστως αθλητές. Οι οργανωτές βλέποντας την καθυστέρηση της εξόδου έφτιαξαν πρόγραμμα αναχωρήσεων και έτσι ομαλοποιήθηκε η δυσκολία της πρώτης ημέρας. Πάλι πήγε ο χρόνος προς τα πίσω, γιατί ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των αθλητών και δύσκολος ο συγχρονισμός. Ξεκίνησε ο αγώνας, βγήκαν και οι τρεις κατηγορίες σκαφών στη θάλασσα (optimist, laser & bictechno. Ολοκλήρωσαν την πρώτη διαδρομή.
Η απόσταση από το Καστελλόριζο είναι τόσο μικρή, που βλέπεις λεπτομέρειες απέναντι στα παράλια των αλησμόνητων πατρίδων... που σήμερα ανήκουν στην Τουρκία.
Περίπου μεσοπέλαγα άρχισε να φυσάει βοριαδάκι που ολοένα και φούσκωνε. Τα laser που είναι μεγαλύτερα σκάφη και τον ήθελαν αυτό τον αέρα δεν τα πρόλαβε, γιατί είχαν ήδη τερματίσει.
Τα optimist που ήταν και τα περισσότερα άρχισε να τα παρασύρει ο αέρας προς την Τουρκία. Ετσι συντονίστηκαν όλα τα φουσκωτά, έδεσαν πίσω τους τα optimist και τα έφερναν λίγα λίγα μέσα στο λιμάνι του kastelorizo istio 01Καστελλόριζου με τους λιλιπούτειους αθλητές να βγάζουν το νερό που έμπαινε στο σκαφάκι με το κουβαδάκι...
Ετσι δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδρομές του αγώνα, αλλά πιστεύω ότι οι μικροί αθλητές πήραν μία πολύ ωραία εμπειρία. Κι ύστερα όπως λέει και ο ποιητής μας σημασία έχει το ταξίδι! Επέστρεψαν κατάκοποι στο κρουαζιερόπλοιο, αλλά έχοντας να διηγούνται πολλές ιστορίες...
Στο κρουαζιερόπλοιο το βράδυ μας περίμενε σόου με μπαλέτα (με εκείνες τις ...δίμετρες) και μουσικό γλέντι με τον τραγουδιστή Καραφώτη και τους συνεργάτες του. Οπως αντιλαμβάνεστε πολλοί  τα απόλαυσαν ιδιαιτέρως.
 

Τετάρτη  9/6, είναι η ημέρα που πρέπει να αναχωρήσουμε. Πολλές αντιπροσωπείες έχουν κλείσει εισιτήρια για επιστροφή με ανταπόκριση. Επρεπε να βρίσκονται στην Αθήνα και στον Πειραιά νωρίς το απόγευμα. Ετσι αποφασίστηκε η αναχώρηση να γίνει λίγο νωρίτερα από την αρχική ώρα. Δεν έγιναν αγώνες γιατί μόνο για να αποσυναρμολογηθούν τα σκάφη χρειάζονταν πολλές ώρες. Ετσι οι αθλητές από τις 8.30 το πρωί βγήκαν με τις λέμβους στο λιμάνι για την προετοιμασία της αναχώρησης. Οι υπόλοιποι γνώρισαν καλύτερα το νησί.
Το μεσημέρι έγινε τελετή στο Δημαρχείο Καστελλορίζου με ανταλλαγή δώρων των δύο δημοτικών Αρχών (3Β και Καστελλόριζου).
dimarxeio kastelorizoΟ δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλες τις αρχές του νησιού για την μεγάλη βοήθεια που προσέφεραν και την ετοιμότητα στην κάθε ανάγκη του αγώνα. Και παρευρίσκοντο όλες οι αρχές στο Δημαρχείο (από το στρατό, το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία).
Τετάρτη απόγευμα έχει αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής, με μουσική και χορό στο πλοίο. Το βράδυ έγινε η απονομή της συμμετοχής και της νίκης των αθλητών με πολλές επιτυχίες των Ομίλων του Δήμου 3Β.
Μία άλλη διάσταση είχε το εγχείρημα του Δήμου 3Β στο ακριτικό νησί Καστελλόριζο καθώς μία μικρή πόλη (900 επιβάτες) πήγε στο Καστελλόριζο και ενίσχυσε οικονομικά και κοινωνικά το νησί.
Ενα πολύ ωραίο ταξίδι, λοιπόν, με “μια γλυκιά γεύση στο στόμα” όπως είπε και ο δήμαρχος, με πολλαπλά οφέλη.

Και γιατροί εθελοντές στο Καστελλόριζο!
iatreio exetasiΜία πολύ σπουδαία κίνηση ήταν αυτή της ομάδας εθελοντών γιατρών που πλαισίωσαν το ταξίδι και βρέθηκαν μαζί μας στο Καστελλόριζο για να εξετάσουν ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.
Η κίνηση προετοιμάστηκε σωστά, οι κάτοικοι ήταν ήδη ενημερωμένοι και είχαν φτιάξει κατάλογο αναγκών. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και χειρουργός γιατρός Νίκος Ψαλλίδας. Η ομάδα αποτελείτο από την γιατρό αναισθησιολόγο του Ασκληπιείου Ευαγγελία Γαβριά τη νοσηλεύτρια επίσης του Ασκληπιείου Ισμήνη Σκούρτη, τον ορθοπεδικό γιατρό ιδιώτη Παύλο Χρηστογιώργο, τον γυναικολόγο Βουλιώτη γιατρό Αγαμέμνονα Δρακοντοειδή,
Ετσι Τρίτη και Τετάρτη οι γιατροί εξέτασαν αρκετά περιστατικά καθώς και έκτακτα που προέκυψαν στους μικρούς αθλητές.
Ο δήμαρχος των 3Β τους βράβευσε για την εθελοντική τους δράση.
 
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 124 guests και κανένα μέλος