Ακρως αποκαλυπτικές τού ποιόντος, των μεθόδων και των στόχων των “εταίρων” μας - ως εκτελεστικών οργάνων των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, της γερμανοκρατούμενης Ευρωπαϊκής “Ενωσης” - είναι οι επιστολές του τ. προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλ. Τρισέ, προς τον Αντιπρόεδρο και Υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας, Λένιχαν, πριν τέσσερα χρόνια, όταν ήδη είχε αρχίσει η επιχείρηση, “Οικονομική Κατάκτηση της Ευρώπης” και επικυριαρχία της, από τις “αγορές”, με βραχίονα κατά κύριο λόγο τη Γερμανία και ενεργούμενα την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Υπ. Οικονομικών Σόιμπλε. (Τις επιστολές αποκάλυψαν οι Financial Times).

Απατηλή, “γλυκιά” και επαινετική, αλλά και κυνικά ξεκάθαρη η πρώτη επιστολή (15/10/2010) του κεντρικού τραπεζίτη προς τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Ιρλανδίας, τότε, Λένιχαν:

«Η ΕΚΤ εκτιμά τα μέγιστα την πρόσφατη δέσμευση της ιρλανδικής κυβέρνησης να διαμορφώσει μια πολυετή στρατηγική οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, που βρίσκεται σε σύνδεση με την ΕΚΤ»,. [...] «Η εκτίμηση του Δ.Σ. της καταλληλότητας της έκθεσής της (ΕΚΤ) στις ιρλανδικές τράπεζες εξαρτάται πάρα πολύ από την πρόοδο στην προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής».

Οι “έπαινοι” και η “γλυκύτητα” σας θυμίζουν μήπως τίποτε ανάλογους “επαίνους” προς τις ελληνικές κυβερνήσεις; Στη συνέχεια, βέβαια, ο Τρισέ προειδοποιεί κυνικά: «Επιθυμώ να τονίσω εκ νέου ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη ως μακροπρόθεσμη λύση η παρούσα μεγάλη παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα και την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας σε ιδρύματα όπως η AngloIrishBank. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει το μέγεθος της χρηματοδότησής του σε αυτά τα ιδρύματα σε μόνιμη βάση». Να εξηγούμαστε! ...Α!

«Θεμελιώδες στοιχείο» καταλήγει η προειδοποιητική απειλή του Τρισέ, στις αποφάσεις της ΕΚΤ, για την παροχή ρευστότητας: «θα είναι η εκτίμησή της για την πρόοδο στην εφαρμογή της τετραετούς οικονομικής στρατηγικής, που η ιρλανδική κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει».

Κυνικό τελεσίγραφο παράδοσης του κράτους:

«Εχοντας εκ των ένδον εικόνα πόσο εξευτελισμένη ήταν ήδη η Ελλάδα, την οποία είχε συνειδητά και προσχεδιασμένα υπαγάγει στο επαίσχυντο Μνημόνιο ο “προθυμότατος” Γιώργος Παπανδρέου, οι Ιρλανδοί ήταν πρόθυμοι να κάνουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις αντιλαϊκού χαρακτήρα, αλλά ήθελαν ταυτόχρονα να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Αντιδρούσαν να υπαχθούν σε καθεστώς Μνημονίου και προσπαθούσαν, αντιστεκόμενοι σθεναρά, να το αποφύγουν.

Εκαναν ό,τι μπορούσαν, οι Γερμανοί όμως δεν είχαν καμιά πρόθεση να τους αφήσουν να ξεφύγουν τώρα που η χώρα είχε πιαστεί γερά στην ευρω-παγίδα λόγω των αισχρών τραπεζικών παιχνιδιών των ιδιοκτητών των ιρλανδικών ιδιωτικών τραπεζών», λέει στο θαυμάσιο άρθρο του ο Γιώργος Δελαστίκ1.

Με τις εντολές του Βερολίνου καταφανώς, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στις 19 Νοεμβρίου 2010 στέλνει τη δεύτερη επιστολή του, στην οποία με ωμό πλέον τρόπο υπαγορεύει τους όρους του για την παράδοση του ιρλανδικού κράτους στην τρόικα, δηλαδή στο Αμερικανο-Γερμανικό Τραπεζικό Κεφάλαιο, δηλαδή στις λεγόμενες “αγορές” που κόπτονται μερικοί - μερικοί πότε θα τα καταφέρουμε να πέσουμε στην αγκαλιά τους... Θαυμάστε ύφος!

«Είναι η θέση του Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι μόνο αν λάβουμε γραπτή δέσμευση της ιρλανδικής κυβέρνησης προς το ευρωσύστημα επί των τεσσάρων ακολούθων σημείων μπορούμε να δώσουμε την άδεια περαιτέρω παροχής ρευστότητας βοήθειας έκτακτης ανάγκης (ELA) σε ιρλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα:

»1. Η ιρλανδική κυβέρνηση θα στείλει αίτημα χρηματοοικονομικής υποστήριξης στο Eurogroup.

»2. Το αίτημα θα συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση ανάληψης αποφασιστικών δράσεων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, δομικών μεταρρυθμίσεων και αναδόμησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε συμφωνία με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

»3. Το σχέδιο ανασυγκρότησης του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα θα συμπεριλάβει την παροχή των αναγκαίων κεφαλαίων σε εκείνες τις ιρλανδικές τράπεζες που τα χρειάζονται και θα χρηματοδοτηθούν από τα χρηματικά ποσά που θα παρασχεθούν προς την ιρλανδική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό και δειθνές επίπεδο, καθώς και από οικονομικά μέσα που είναι ήδη διαθέσιμα στην ιρλανδική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των υπαρχόντων αποθεμάτων μετρητών της ιρλανδικής κυβέρνησης.

»4. Την αποπληρωμή των χρημάτων που θα παρασχεθούν με τη μορφή της βοήθειας ρευστότητας έκτακτης ανάγκης (ELA) θα εγγυηθεί πλήρως η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία θε εξασφαλίσει την πληρωμή άμεσης αποζημίωσης στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας στην περίπτωση χαμένων πληρωμών εκ μέρους των ιδρυμάτων που την έλαβαν».

Η “Δημοκρατία” της Ε.Ε.

Δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Το κείμενο είναι σαφέστατο. Φαντάζομαι ότι αναλόγου περιεχομένου θα είναι αντίστοιχες επιστολές προς τις ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις που ανέλαβαν να μας σώσουν(!), αν όχι και ιταμότερες. (Αν τις δούμε ποτέ).

Αναλόγου περιεχομένου επιστολές έστειλε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον Αύγουστο του 2011 στον Ιταλό Πρωθυπουργό Συλβ. Μπερλουσκόνι, στον Ισπανό ομόλογό του Χ.Λ. Θαπατέρο, αλλά και στην Κύπρο, τον Μάρτη του 2013, ο Ασμουσεν - υπό τον τ. Δ/ντη της ΕΚΤ Ντράγκι - στον Ν. Αναστασιάδη.

Ιδού λοιπόν, η τακτική της οικονομικής κατοχής και αρπαγής της χώρας. Αφού η χώρα πιαστεί στο δόκανο της δανειακής εξάρτησης και διογκωθεί το χρέος της, με ...αίτησή της, ζητά να υπαχθεί σε καθεστώς άγριας λιτότητας υπό τους όρους και τους ελέγχους που θέτουν οι “αγορές” μέσω της τρόικας: ΔΝΤ - ΕΚΤ-ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Να σημειωθεί ότι κανένας απ’ αυτούς τους φορείς δεν είναι εκλεγμένος δημοκρατικά ή μη, αλλά διορισμένος. Αυτή είναι η “Δημοκρατία” της Ε.Ε. Τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα, δηλαδή η Βουλές και οι κυβερνήσεις υπάρχουν απλά για να δίνουν δημοκρατική επίφαση στην εκτέλεση των εντολών των επικυρίαρχων “αγορών” και των οργάνων τους.

Αυτή την Ευρώπη ή αυτούς τους όρους πρέπει κάποιος με τσαγανό και σύνεση να τα αλλάξει.

“Η Ελλάδα στους Ελληνες

Η Ευρώπη δημοκρατική!
1. ΕΠΙΚΑΙΡΑ, τεύχος 264/2014, σελ. 18,19. “Υποτελή στην ΕΚΤ τα κράτη του ευρώ”.
 
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 464 επισκέπτες και κανένα μέλος