Ευθύνη των βουλευτών; Ποιος μπορεί να μιλήσει για ευθύνη των εκπροσώπων του Λαού; Μόνον ο Κυρίαρχος λαός τον οποίον εκπροσωπεί ο βουλευτής.

Το Σύνταγμα καθορίζει επακριβώς ότι «οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Εθνος» (άρθρο 51§2). Ούτε τους ψηφοφόρους του, ούτε την περιφέρεια εκλογής του, ούτε το κόμμα του, αλλά το “Εθνος”.

Βέβαια είναι συζητήσιμο κατά πόσο αντιπροσωπεύουν το Εθνος, δηλαδή τον ελληνικό λαό διατοπικά και διαχρονικά. Την βαρύτητα της εκπροσώπησης μάλλον θέλει να επισημάνει ο όρος “έθνος” και όχι το εννοιολογικό του περιεχόμενο.

Τα άρθρα 60§1 και 61§1 που παραμένουν αναλλοίωτα και στην ισχύουσα αναθεώρηση του 2001, λένε ότι «Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση» και ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων». Και πολύ σωστά!

Μ’ όλα ταύτα η Συνταγματική, ας την πω έτσι, παράκαμψη επαναλήφθηκε για πολλοστή φορά από τον Γ.Α.Παπανδρέου. Διέγραψε την Λούκα Κατσέλη, γιατί δεν ψήφισε το άρθρο 37 του νόμου Βενιζέλου. Ο Ευαγγ. Βενιζέλος, ως γνωστόν, είναι Συνταγματολόγος, αλλά δεν εθίγη από τη διαγραφή της Λ. Κατσέλη, την οποίαν προ ολίγου είχε εκθιάσει εντός του Κοινοβουλίου. Προφανώς είναι της ίδιας άποψης με ανώνυμο “συνταγματολόγο” ο οποίος, ερμηνεύοντας το άρθρο 60§1 του Σ. λέει: «Το άρθρο 60§1 δεν αναφέρεται στις σχέσεις βουλευτή και κόμματος, που διέπονται από τα καταστατικά των πολιτικών κομμάτων με βάση τη θεμελιώδη(!) αρχή της κομματικής πειθαρχίας. Με τις διατάξεις αυτές εισάγεται η κλασική αρχή της ελεύθερης εντολής του βουλευτή(;) που δεν εξαρτάται από συγκεκριμένες οδηγίες των εκλογέων του».1

Τί θέλουν να μας πουν, με δυο κουβέντες, οι αυθαίρετες ερμηνείες του άγνωστου λόγω ανωνυμίας, γνωστού συνταγματολόγου; Ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η “θεμελιώδης αρχή” της κομματικής πειθαρχίας, καθισχύει του Συντάγματος!!! Ο εν λόγω “ειδικός συνεργάτης” είναι μάλλον ...κομματολόγος κι όχι συνταγματολόγος.

Αν, έτσι θεωρείται, τότε οι βουλευτές δεν έχουν καμιά ευθύνη έναντι του κυρίαρχου λαού που εκπροσωπούν, διότι απλώς... πειθαρχούν στο κόμμα, δηλαδή στον αρχηγό στον οποίον ομνύουν και προσεύχονται.

Αλλά δεν είναι έτσι. Θεμελιώδης αρχή της εκλογής - επιλογής είναι περιγραφικά η εξής: Επιλέγω ένα κόμμα κατ’ αρχήν, του οποίου οι διακηρυγμένη ιδεολογία και αρχές ανταποκρίνονται κατά το μάλλον στην κοσμοθεωρία μου, στην ιδεολογία μου και στις κοινωνικές μου αντιλήψεις. Στη συνέχεια, εκ των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος αυτού επιλέγω εκείνους που, κατά την άποψή μου, είναι καλύτεροι και ικανότεροι εκφραστές αυτής της ιδεολογίας και του εξαγγελθέντος προγράμματος, που αποτελεί οιωνεί συμβόλαιο μεταξύ κόμματος, βουλευτών και εκλογέων.

oi-diagramenoi-tou-pasokΠαραβλέπω βεβαίως την συμφεροντολογική επιλογή, δηλαδή δοσοληψία πελατειακής σχέσης, την κατευθυνόμενη “ψυχολογία των όχλων” κ.λπ., γιατί αυτά, ασχέτως συχνόητος, αποτελούν εκτροπές από το αντιπροσωπευτικό σύστημα.

Αν έτσι είναι - και είναι έτσι - οι βουλευτές την μόνη δέσμευση που έχουν έναντι του Λαού, είναι η κομματική ιδεολογία και το προεκλογικό “συμβόλαιο”.

Αν ο αρχηγός εξωκοίλει και η ηγετική ομάδα απ’ αυτά, αυτοί ελέγχονται πειθαρχικά, πολιτικά και ηθικά και όχι ο βουλευτής που εμμένει.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων συνεπείς είναι η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Παν. Κουρουμπλής και εσχάτως η Λούκα Κατσέλη και υπόλογοι ο Γ.Α.Π. και οι εναπομείναντες για την ώρα 153.

 

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ είναι ΝΟΜΙΜΗ.

Οι ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ και οι νόμοι της ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ

ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ τη χώρα αυτοί οι νόμοι

και αυτές οι ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

 

Βουλή που συνεδριάζει και ψηφίζει υπό τον προστατευτικό κλειό των ΜΑΤ ΔΕΝ είναι ΒΟΥΛΗ!

«ΝΟΜΟΙ» που ψηφίζονται υπό το κράτος των πιέσεων, των εκβιασμών, των ψευδοδιλλημάτων, παρά τη λαϊκή κατακραυγή, με την προστασία αστυνομικών δυνάμεων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ και εξουσιαστικών ξένων ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ και τα ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ να δηλώσουν ότι ΔΕΝ αναγνωρίζουν αυτούς τους «νόμους», ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ τη χώρα αυτοί οι νόμοι και αυτές οι ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ και θα καταγγελθούν από τη νόμιμη κυβέρνηση που θα προέλθει από ελεύθερες εκλογές.

Η σημερινή ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ είναι ΝΟΜΙΜΗ! Εχει επίφαση νομιμότητας.

Κατέλαβε την εξουσία με ψευδείς υποσχέσεις, με ψευδείς εξαγγελίες και με πλήρη επίγνωση των ψεδών της. ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ το λαό!

Τα ψεύδη και η απάτη, ο δόλος είναι χειρότερα και βαρύτερα εγκλήματα από τη βία, που χρησιμοποιεί μια χούντα.

Η βία ήταν απροκάλυπτη. Η επίφαση νομιμότητας είναι καμουφλαρισμένος σφετερισμός τη εξουσίας.

Εξ’ άλλου τα χημικά και τα γκλομπς είναι βία.

 

Ο Λαός ψήφισε κυρίαρχη εθνική κυβέρνηση ΔΕΝ ψήφισε «κυβέρνηση» υπό ξένη επιτήρηση. Κυβέρνηση υπήκοη της τρόικας. Κυβέρνηση μειωμένης εθνικής κυριαρχίας.

Το έθνος αποβάλλει κάθε βδέλυγμα. Την κατάρα, την καταισχύνη και την εθνική έμεση (ξέρασμα) δεν θα τα αποφύγουν, οι επίορκοι που έδωσαν όρκο να υπακούουν στο Σύνταγμα και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους.

 


1. “Το Σύνταγμα της Ελλάδος”, εκδόσεις ΠΟΝΤΙΚΙ, για την αναθεώρηση του 1986, σελ. 109. Οι διατάξεις αυτές παραμένουν αναλοίωτες και στην ααθεώρηση του 2001.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 59 guests και κανένα μέλος