Εγώ ο ίδιος, ακροθιγώς μόνον το ανέφερα στο άρθρο μου «τι να κάναμε» («7η» 15/5/2010) – παραδειγματιζόμενος από το «κούρεμα» κατά 63%, που έκανε η Αργεντινή – και τολμούσα να προτείνω επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, με παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων, το πολύ στο 2%!

Επιπροσθέτως, πρότεινα μια σειρά επιπλέον μέτρα – αναπτυξιακά, εξορθολογισμού δημοσιονομικών κλπ. Κι ακόμα, προγενέστερα («7η» 29/11/2008) στο άρθρο μου «Πρόσω ολοταχώς προς τον Σόλωνα» υπαινισόμουν την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» ή «ξύρισμα», αν θέλετε, αναφερόμενος στη «Σεισάχθεια» του Σόλωνα. Στην αποτίναξη δηλαδή του επαχθούς, του δυσβάσταχτου βάρους του Δημόσιου Χρέους.

Τώρα πλέον, ένα χρόνο μετά την παταγώδη αποτυχία του εγχειρήματος της τρόικας, οι περισσότεροι εντός και εκτός της χώρας, βλέπουν ως αναπότρεπτη την αναδιάρθρωση. Αλλά, ποιά αναδιάρθρωση;

Η επικοινωνιακή πολιτική κινείται γύρω απ’ το θέμα της αναδιάρθρωσης με «κούρεμα» 50-60% του χρέους και μιας «βελούδινης αναδιάρθρωσης» με απλή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μια πιθανή μικρή μείωση των επιτοκίων, ώστε οι δανειστές «να πέσουν στα μαλακά».

Αυτό είναι ο επιδιωκώμενος στόχος, ώστε και η κυβέρνηση να προβληθεί με την «επιτυχία» της και η διαιώνιση της υποτέλειας της χώρας να εξασφαλιστεί, αφού στην περίπτωση αυτή, από το 2013, θα μεταπηδήσει στον Μόνιμο Ευρωπαϊκό  Μηχανισμό Στήριξης (ΜΕΜΣ) που αποφασίστηκε πρόσφατα από τις χώρες του Eurogroup.


Παραδόξως οι συζητήσεις για την «αναδιάρθρωση» συνέπεσαν με την απόφαση για την σύσταση του ΜΕΜΣ. Από κοντά και η ραγδαία άνοδος των spreads για τα ελληνικά ομόλογα και η εκτίναξη των πιστωτικών παραγώγων (CDS) επί του Δημοσίου Χρέους σε δυσθεώρητα ύψη.

Ζούμε ζωντανά τον εργατικό οργασμό των κερδοσκόπων, πάνω στον κορμό της αγρίως βιαζόμενης Ελλάδας, υπό τα βλέματα και την συναίνεση των «προστατών» της.

Ομάδα επιστημόνων της σύγχρόνης χρηματοπιστωτικής οικονομικής επιστήμης, θα ‘πρεπε ν’ αναλύει το ποιοί και με ποιό σκοπό τοποθετούνται υπερ της μιας ή της άλλης, ή της ενδιάμεσης αναδιάρθρωσης. Εγώ αδυνατώ να το πράξω υπεύθυνα.

Θα καταγράψω τρεις - τέσσερις τυχαίες ρητές τοποθετήσεις επί του θέματος, από τις δεκάδες ή και εκατοντάδες που έχουν δημοσιοποιηθεί:

― Το πρακτορείο Bloomberg, σ’ ένα από τα πρόσφατα άρθρα του (26/4/2011) και συγκεκριμένα ο αρθρογράφος του Μάθιου Λιν, λέει: «Η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας χειροτερεύει. Η καθυστέρηση δεν είναι λύση. Θα ήταν καλύτερα να προχωρήσει σ’ ένα “κούρεμα” 40% έως 50% εφέτος, από το να γίνει 70% έως 80% το 2013».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Οι αναδιαρθρώσεις χαρακτηρίζονται καταστροφικές από τις (κεφαλαιο)αγορές, κυρίως επειδή οι τραπεζίτες και οι διαχειριστές κεφαλαίων χάνουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους…». Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το μέγεθος του “κουρέματος” κι επικαλείται έρευνα που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στην Royal Economic Society όπου αποτυπώνονται όλες οι αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει από το 1970. Έχουν γίνει 202 αναδιαρθρώσεις σε 68 χώρες!

Στον αντίποδα βρίσκονται δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στην Ναυτεμπορική την ίδια ημέρα: «Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα, για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας Ερκι Λικάνεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Μια υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να παράξει ένα δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα», συμπλήρωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Χαρήκαμε! Πώς να δημιουργήσει «πρωτογενές πλεόνασμα» με τα μέτρα και το Μηχανισμό “στήριξης”, που μας επέβαλαν; Το τραπεζικό σύστημα και τη σταθερότητα του ευρώ θέλουν να διασφαλίσουν οι άνθρωποι, απομυζώντας τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων, αρπάζοντας συνάμα τον πλούτο και το “γέννημα” των ασθενέστερων χωρών, με την ανάπτυξη του νεο-αποικιακού συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης.

Σταχυολογώ ακόμη και την ανάλυση του Γ.Δελαστίκ στα “Επίκαιρα” της 28/4/11): Γερμανική εφημ. Die Welt «Κανένας δρόμος δεν μπορεί να παρακάμψει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους...».


“Καταστροφική” για τους ...τραπεζίτες!


Le Figaro: «Ενα χρόνο μετά τη σωτηρία, η Ελλάδα σε αδιέξοδο».

Times του Λονδίνου: «η Ελλάδα σείεται από νέους φόβους πτώχευσης».

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι διαφωνω με τον όρο “πτώχευση” υπό την έννοια του πτωχευτικού δικαίου. Μία χώρα δεν πτωχεύει. Δυσπραγεί. Εξαίρεση αποτελεί η εθελούσια - πλην άκυρη - δέσμευση της χώρας με παραιτηση της ίδιας και των περιουσιακών της στοιχείων από “ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας” κ.λπ. της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

― Η σοβαρή γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, σε κύριο άρθρο της έχει τον εύγλωττο τίτλο: «Η αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας».

Αλλά και η πρόσφατη “Καθημερινή” του περασμένου Σαββάτου (30/4/2011) φιλοξενει στο οικονομικό της ένθετο (σελ. 2) συνέντευξη του επικεφαλής του “μεγαλύτερου Κεφαλαίου Διαχείρισης Ομολόγων” Μοχάμεντ Ελ Εριάν (Γαλλο-Αιγύπτιος), όπου το αφεντικό Pinco, αφού επικρίνει την τρόικα «που έχει επιλέξει να φορτώνει στην Ελλάδα επιπλέον χρέος στο ήδη υπάρχον», λέει για τους “επενδυτές”: «...έλαβαν πολύ υψηλά επιτόκια για να ρισκάρουν και να δανείσουν την Ελλάδα. Παρά ταύτα τώρα τους επιτρέπεται να εξέλθουν χωρίς κανένα κόστος στα (πολύ υψηλά) επιτόκια και με άθικτο το κεφάλαιό τους ... Σ’ αυτή τη διαδικασία η πιθανή απώλεια μεταφέρεται στους Ελληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους» και καταλήγει: «Οσο καθυστερεί η αναδιάρθρωση τόσο μεγαλύτερο είναι το οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

Στον αντίποδα και στην ίδια σελίδα, παρατίθενται οι απόψεις στελεχών της Alpha Bank και άλλων τραπεζών, σύμφωνα με τις οποίες «...οι οικονομικές επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης για τη χώρα μας και την κοινωνία θα ήταν καταστροφικές {...} Με ένα “κούρεμα” οι επιπτώσεις για τις εγχώριες τράπεζες, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ήταν δραματικές».

Σύμφωνα με την Goldman Sacks «το 60% (60,2 δις €) του ελληνικού χρέους έχουν ελληνικές και κυπριακές τράπεζες» αναφέρει το άρθρο του Γιάν. Παπαδόγιαννη. Προφανώς πρόκειται για τυπογραφικό(;) λάθος, γιατι τότε το ελληνικό δημόσιο θα βρισκόταν στην ευχάριστη θέση να χρωστάει μόνο 100 δις περιπου, ενώ το δημόσιο χρέος αυτή τη στιγμή ξεπερνάει τα 350 δις ευρώ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν το 23% των ομολόγων του Δημοσίου και τα ταμεία το 7%.

Η αλήθεια είναι ότι ακριβή στοιχεία δεν παραθέτει κανένας. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε κάτι θετικό. Γι’ αυτό και θα επανέλθουμε.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το Δημόσιο Χρέος, μαζί με τις άλλες οφειλές του δημοσίου, που πρέπει να προστεθούν στα ομόλογα, ανέρχεται πολύ πάνω από τα 350 δις ευρω (390 υπολογίζονται σήμερα).

Αυτό απλά σημαίνει ότι με κάτω των 260 δις € ετήσιο προϊόν (ΑΕΠ), το χρέος δεν ξεπληρώνεται με τίποτα. Ακόμη κι αν κανένας μας δεν δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για ενάμισυ χρόνο, πάλι δεν ξεπληρώναμε! Είμαστε σαν τον γάιδαρο του Χότζα. Πάνω που τον έμαθε να μην τρώει, του ψόφισε!

Γι αυτό έχουν βάλει μπροστά το ξεπούλημα της γης, των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών και των άλλων περιουσιακών μας στοιχείων. “Αξιοποιήσεις” τα λένε και “αποκρατικοποιήσεις” κατ’ ευφημισμόν, όπως τον μεγάλο ωκεανό με τα τσουνάμια τον λέμε “Ειρηνικό”.


Ο ξένος Τύπος

 Το επαχθές χρέος, που προήλθε όχι μόνο από το σπάταλο κράτος, τις πελατειακές σχέσεις και τις ρεμούλες, αλλά και κυρίως τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τοκογλύφων, μ’ έναν τρόπο μπορεί ν’ αποτιναχθεί: Με “κούρεμα” κατά 70% του χρέους, επιμήκυνση εξόφλησης του υπολοίπου, εξυγείανση των δημοσιονομικών, περιστολή δαπανών αρχίζοντας από πάνω προς τα μεσαία εισοδήματα. Πάταξη της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, αναπτυξιακή πολιτική με διοικητικές απλουστεύσεις, αντικειμενικοποίηση και μείωση της φορολογίας κατά κλάδουος, “ομογενοποίηση” των πάσης φύσεως φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών (“7η” 6.3.10) και “ένταξη της κοινωνικής ασφάλισης στον κρατικό προϋπολογισμό, μείωση και εξορθολογισμό των στρατιωτικών δαπανών και, και, και...


Ετσι αλλάζουμε την Ελλάδα, κύριε Παπανδρέου. Οχι βγάζοντάς την “στο σφυρί”. Αν οι δεσμεύσεις σου δεν σ’ αφήνουν, αν δεν μπορείς, φύγε!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 234 guests και κανένα μέλος