Διαβάζοντας το άρθρο του Μάκη Μαΐλη (Μ.Μ.) που δημοσιεύθηκε στο «Ριζοσπάστη» στις 6 Μάρτη, για «το ρόλο της ΣΠΙΘΑΣ και του Μίκη Θεοδωράκη», έμεινα κατάπληκτος.

Στην αρχή σκέφτηκα ότι δεν εκφράζει τις επίσημες θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά μια ελεύθερη διατύπωση προσωπικών απόψεων, που αντανακλά ένα είδος φιλελευθοποίησης στους κόλπους του ΚΚΕ.

Η ιδιότητα όμως του ανθρώπου και η πορεία του στο κόμμα, εξασθενούν μέχρις αποσβέσεως τέτοιες ελπίδες… λενινιστικές1.

Τι λέει λοιπόν ο Μαΐλης στο απόσταγμα του άρθρου του για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ Μ. Θεοδωράκη;

- Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι πολίτες.

«Το ΚΚΕ είχε υπογραμμίσει ότι ανεξάρτητα κινήματα δεν υπάρχουν».

Όλοι εξαρτώνται «σε τελευταία ανάλυση από την όποια ιδεολογία πρεσβεύουν».

Επομένως – το «επομένως» είναι του Μάκη Μαϊλη – «από τις διακηρύξεις κινήσεων σαν την ΣΠΙΘΑ» ωφελείται το σύστημα, γι’ αυτό όσοι συμμετέχουν ή τρέφουν αυταπάτες «όπως αυτές για έλλειψη εθνικής ανεξαρτησίας» (είναι αυταπάτη μωρέ αυτό;) ή είναι ”διάφοροι περισπούδαστοι και τυχοδιώκτες”!, λέει.

Τώρα, προφανώς οφείλω να δω που θα κατατάξω τον εαυτό μου. Το ίδιο ασφαλώς θα κάνουν και οι αναγνώστες μου, εφ’ όσον πεισθούν στα λεγόμενα τού αρθρογράφου του Ριζοσπάστη. Αλλά δεν αρκούν αυτά. Γιατί «το σύστημα και η πλουτοκρατία δημιουργεί» κινήματα σαν τη ΣΠΙΘΑ;»

Την απάντηση δίνει ο Μ.Μ.:

«Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ αρνητικά για το σύστημα. Δηλαδή, ένα πολύ μεγάλο τμήμα του λαού να αφυπνιστεί πολιτικά και να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ.

Αυτό φοβούνται. Το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα. Όλα τα άλλα κόμματα λειτουργούν ως μαξιλαράκια του συστήματος. Το ΚΚΕ που προτείνει στο λαό τη μόνη λύση που έχει. Τη λαϊκή εξουσία, ως θέση και πρακτική πολιτική αντιπαράθεση με τον καπιταλισμό».

Το ΚΚΕ προτείνει, αλλά δεν πείθει. ή πείθει ένα μικρό τμήμα του λαού, γιατί σκέπτεται και εκφράζεται σαν τον Μ. Μαϊλη, που είναι ένα διόλου αμελητέο στέλεχος του κόμματος. Ενώ στη “Σπίθα” συσπειρώνονται πολίτες απ’ όλες τις παρατάξεις.

 

Λέω και ξαναλέω και τώρα: Το σύστημα θα ταρακουνηθεί συθέμελα, όταν ένας αντικομμουνιστής ψηφίσει ΚΚΕ, όχι γιατί ασπάζεται την ιδεολογία του, ή επιθυμεί να κυβερνήσει, αλλά για να δώσει μια ισχυρή «γροθιά στο στομάχι» του καπιταλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα αυτού του τύπου. Όπως ακριβώς είχε κάνει το 1958, όταν η ΕΔΑ – η επίσημη έκφραση του παράνομου ΚΚΕ – ήρθε δεύτερο κόμμα στη Βουλή, με σχεδόν 25%!

Εγώ τα λέω και τα πιστεύω, αλλά όταν έρχεται το ΚΚΕ μ’ αυτή την ξύλινη γλώσσα και τις αποστεομένες ιδέες τακτικής, μου τα χαλάει. Και μην νομίζετε, αγαπητοί αναγνώστες, ότι οι θέσεις αυτές εκφράζουν το Μίκη Θεοδωράκη. Δυστυχώς, όχι. Ο Μίκης, όντως είπε ότι «αν γίνουν σύντομα εκλογές, εμείς θα ρίξουμε λευκό». Κι αυτό ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του Μαΐλη και των υποστηρικτών του συστήματος που τρίβουν τα χέρια τους, για τη διαμάχη φορέων που οι αντιμνημονιακές – αντινεοφιλελεύθερες θέσεις τις φέρνουν φυσιολογικά στην ίδια όχθη.

 

Γιατί πρέπει να συμφωνούμε σε όλα; Δεν μας αρκούν να μας ενώσουν οι κοινές θέσεις; Εκεί δηλαδή που συμφωνούμε! Συμφωνούμε στην αντίληψη για το πρωτεύον της κοινωνίας έναντι του ατόμου.

Συμφωνούμε ότι το ατομικό συμφέρον προκύπτει μέσα από το κοινωνικό συμφέρον (εν τη ενώσει η ισχύς);

Συμφωνούμε στην αγάπη για την πατρίδα μας, που τόσοι αγωνιστές, απ’ όλες τις μπάντες λίγο – πολύ, έχυσαν το αίμα τους και είπαν «χαλάλι, άξιζε».


Συμφωνούμε στην αντιμνημονιακή θέση για τη σωτηρία της πατρίδας και του Λαού; Τι άλλο θέλουμε;

Τ’ άλλα τα βρίσκουμε.

Όμως ο Μ. Μαΐλης εξέφρασε και κάτι ακόμα που δεν είμαι σίγουρος αν το ασπάζονται οι κομμουνιστές.

Στις θέσεις του Μ. Θεοδωράκη ότι οι αντιδράσεις απέναντι στα μέτρα που προωθεί η Τρόικα, θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα παλλαϊκού – απελευθερωτικού αγώνα, ο Μ. Μαΐλης διατυπώνει ρητά την άποψη ότι «θέμα εθνικής ανεξαρτησίας δεν τίθεται, στην Ελλάδα δεν έχουμε κατοχή».

Εάν αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ, ε, τότε ΔΕΝ έχει διαβάσει το Μνημόνιο ή έστω τα σχετικά άρθρα.

Ούτε διορθώνει ή εξηγεί την άποψή του η δευτερεύουσα πρόταση ότι «την Τρόικα έφεραν από κοινού η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλεμπόρους […] το ίδιο και η Ν.Δ., που παριστάνει την αντιμνημονιακή».

Ε, και; Κι αν έτσι είναι, ή περίπου έτσι, αλλάζει σε τίποτα την ουσία της εξάρτησης και της οικονομικής υποδούλωσης της χώρας στις «αγορές»;

Ιδιότυπη κατοχή έχουμε που κλιμακωτά θα γίνεται πιο ξεκάθαρη και πιο ακάλυπτη. Δεν έχει σημασία αν ήρθαν με απροκάλυπτη βία ή με μέθοδο και απάτη. Ήρθαν!

Ήρθαν και ετοιμάζονται να «αξιοποιήσουν» την Ελλάδα, κι εμείς καθόμαστε και τρωγόμαστε, ενώ κάποιοι τρώνε κιόλας.

 

Και κάτι για μένα, γιατί μερικοί θα εκπλαγούν που εγώ τα βάζω – στο συγκεκριμένο θέμα – με το ΚΚΕ, ενώ μερικοί δεν τολμάνε να ξεκολήσουν ή να τα βάλουν με το δήμαρχό τους: ΔΕΝ πάω για δήμαρχος. ΔΕΝ πάω για Βουλευτής. Είμαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ανεξάρτητος και αδέσμευτος.

Ούτε από την κοσμοθεωρία μου εξαρτώμαι. Την αναθεωρώ (την ξανακοιτάζω, δηλαδή) και αναλόγως επιβεβαιώσεως της ορθότητάς της, την εμπεδώνω, την τροποποιώ, αν χρειάζεται, ή και την αλλάζω, αν αποδειχθεί εσφαλμένη. Πάνω από 60 χρόνια πάντως δεν την έχω αλλάξει. Την έχω, όμως διορθώσει. Πιστεύω ορθώς.

 

 


 

1. Όταν μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του ’17 ιδρύθηκαν τα Σοβιέτ, εκλέχτηκαν από το κόμμα (ΚΚΣΕ) απλοί εργάτες, προλετάριοι να εκπροσωπήσουν το λαό. Αυτοί με το δίκιο τους ρώτησαν τον Λένιν

«τι θα λέμε εμείς, αγράμματοι άνθρωποι»

«ΠΡΑΒΝΤΑ», την αλήθεια τους είπε ο Λένιν. Όχι ό,τι θα σας λέμε εμείς, του πολιτικού γραφείου!…

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 guests και κανένα μέλος