Η Αφρική δεν είναι μόνο του Μουντιάλ και της …βουβουζέλας. Είναι η Αφρική των μεγάλων αντιθέσεων.

Του τεράστιου αποικιοκρατικού και φεουδαρχικού πλούτου και της ακραίας ένδειας.afriki5

 

Είναι η Αφρική των ορυχείων διαμαντιών και χρυσού και η Αφρική της απίστευτη λειψυδρίας, του λιμού και των λοιμών όπως του AIDS και άλλων νοσημάτων και των φυλετικών πολέμων.

 

Είναι η Αφρική των «έξυπνων επενδύσεων»1 και η Αφρική που βλέπετε στις φωτογραφίες!

Αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα που δεν φιλοδοξεί να πάρει τη θέση ρεπορτάζ – αν κι έχω μαζέψει αρκετά στοιχεία – μου έδωσε η παρακάτω επιστολή του φίλου αναγνώστη Μάρκου Ράπτη.

Ο Μάρκος Ράπτης, επιχειρηματίας, έχει τον τιμητικό τίτλο του «Μεγάλου Αρχοντα – Πρωτέκδικου» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Είναι από τους σημαντικότερους τίτλους (Η “7η” είχε γράψει προ ετών όταν του απενεμήθη η τιμητική αυτή διάκριση). Ο Μάρκος επίσης, έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στη «μαύρη» Ηπειρο, αφού έχει «υιοθετήσει» δεκατέσσερα παιδάκια και έχει χρηματοδοτήσει αρκετά πηγάδια, μέσω του Πατριαρχείου.

Και έτσι είναι: Από 1400 δολάρια (δηλαδή 1.166€, με την παρούσα ισοτιμία) έως 4000 δολάρια (3.333€), για ένα πηγάδι που εξυπηρετεί 300  οικογένειες σ’ ένα χωριό, δίνει στην ιστοσελίδα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, επίσης.

 

Μερικά στοιχεία για την Αφρική

 

afriki3afriki2― Η Αφρική περιλαμβάνει 53 χώρες, με 900 εκατομ. περίπου συνολικό πληθυσμό.

― Παράγει το 98% των διαμαντιών, το 77% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού, με τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Η οικονομία της είναι κυρίως αγροτική με ανάπτυξη μονοκαλλιεργειών, ως αποτέλεσμα, της αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης. Και νερά έχει, αλλά δεν έχει συλεκτήρες και δίκτυα.

Μ’ όλα ταύτα και δια ταύτα, η Αφρική είναι φτωχή κι εκατομμύρια Αφρικανοί και παιδάκια λιμοκτονούν, διψούν και πεθαίνουν.

 

1. Οι “έξυπνες” επενδύσεις

 

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley συγκεντρώνουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για αγροτικά funds στην afriki4Αφρική και στη Λατινική Αμερική («Ενημερωτικό Δελτίο» Τ.Ε.Ε., τ. 2005 της 1/6/1998).  Αγοράζουν δηλαδή ή ενοικιάζουν για 99 χρόνια τεράστιες εκτάσεις τσάμπα (μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) και τις καλλιεργούν εντατικά με χαμηλό κόστος γης κι εργατικών χεριών και χωρίς κυβερνητικό έλεγχο, διώχνοντας συνάμα τους ντόπιους μικροκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους από τη γη τους.

Αυτές είναι οι “έξυπνες επενδύσεις” της “μεταμοντέρνας αποικιοκρατίας της G.S. και M.S., αλλά και αμερικάνικων πανεπιστημίων, όπως του Χάρβαρντ. Αυτά!...

Η “7η” θα προσπαθήσει να βάλει το «λιθαράκι» της, για να συμβάλλει σ’ ένα πανανθρώπινο καθήκον: Να ξεδιψάσει το ξεραμένο χείλι ενός παιδιού, ενός συνανθρώπου μας. Εχουμε καθήκον σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς - να βοηθήσουμε αυτούς που βρίσκονται σε πολύ - πολύ χειρότερη μοίρα.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 guests και κανένα μέλος