Επειδή αυτό τον καιρό, ακούμε καθημερινά ότι γίνονται δημοσκοπήσεις, και ανακοινώνονται αποτελέσματα, κατά το δοκούν, καλό είναι να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι οι ερωτήσεις είναι κατευθυνόμενες προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιβάλλεται έτσι να είμαστε πιο προσεκτικοί στις απαντήσεις μας και στα ακούσματα και στα διαβάσματα...

 

Παράδειγμα

 

Δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας το «Θέμα», που δημοσιεύθηκε 9/5/10, διατυπώνει μεταξύ των άλλων ερωτήσεων και την εξής:

Πρέπει ή όχι να περιοριστούν οι απεργίες σε λογικά επίπεδα;

Ποιος άνθρωπος δεν επιθυμεί να θεωρείται ότι βρίσκεται εντός λογικών επιπέδων; Να είναι και να φαίνεται «λογικός», δηλαδή.

Στην παραπάνω ερώτηση θ’ απαντούσα κι εγώ, μαζί με το 74% της δημοσκόπησης, ότι και οι απεργίες πρέπει να κινούνται σε λογικά επίπεδα (εκείνο το «περιοριστούν» είναι παραπειστικό και υποβάλλει κατεύθυνση.

Σε λογικά επίπεδα, λοιπόν.

Ποιος θέλει για «ψύλλου πήδημα» ή για «χαβαλέ» να χάνει το μεροκάματό του;

Δεν επεκτείνομαι άλλο σ’ αυτό για να πάω στην επόμενη ερώτηση:

Είστε υπέρ του προγράμματος Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ....

...Με στόχο τη διάσωση της χώρας (προσέξτε την κατευθυντήρια γραμμή της δευτερεύουσας πρότασης, που συνδέει τη διάσωση της χώρας με το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. σαν αυτονόητη και αυταπόδεικτη) και ακολουθεί διαζευκτικά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ώστε και απωθετικά, να εκμαιεύσει  την επιθυμητή απάντηση:

«ή ΥΠΕΡ της απόρριψης του και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ πορείας με κίνδυνο τη χρεοκοπία;

Αυτονόητος και δεδομένος ο κίνδυνος, δηλαδή, οπότε τι ν’ απαντήσεις; Το 54,2% έπεσαν στην παγίδα και «ψήφισαν» υπέρ του ΔΝΤ. Φαίνεται όμως ότι οι Ελληνες είναι αρκετά υποψιασμένοι και δεν «τσιμπάνε» εύκολα. Το 33,2% ψήφισε όχι στο ΔΝΤ. Ναι στην αυτόνομη πορεία (το 12,6 αμφιταλαντεύτηκε. ΔΞ/ΔΑ).

 

Ας υποθέσουμε τώρα ότι το ίδιο ερώτημα ετίθετο με διαφορετικές δευτερεύουσες προτάσεις, για να πάμε στην ίδια λογική:

Είστε υπέρ του προγράμματος Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.; Με κίνδυνο η χώρα να πάθει ότι έπαθε η Αργεντινή και άλλες χώρες, που καταστράφηκαν οικονομικά, μετά την υπαγωγή τους στο ΔΝΤ – που η ανεργία τους έφτασε στο 25%, οι τιμές βασικών αγαθών εκτινάχθηκαν, οι απολαβές μειώθηκαν όπου δεν εκμηδενίστηκαν, και οι κοινωνικές αναταραχές βύθισαν τη χώρα τους στο χάος – ή υπέρ της απόρριψής του και της αυτόνομης πορείας, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας μετά από ένα δίκαιο νοικοκύρεμά της;

Τι και πώς θα απαντούσατε σ’ αυτό το ερώτημα; Γιατί εδώ, οι δευτερεύουσες προτάσεις είναι πραγματικές καια αδιάψευστες. Πουθενά απ’ όπου πέρασε το ΔΝΤ δεν ανορθώθηκε η οικονομία. Αντίθετα κατέρρευσε και η οικονομία και η κοινωνία.

Το μόνο που ενδιαφέρονται οι άνθρωποι είναι να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή των χρεών προς τους τοκογλύφους των «αγορών». Τους «λύκους» που ξεσκίζουν τις σάρκες των λαών. Τα βαμπίρ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαιοκρατισμού, λέω εγώ.

Καταλήγει δε ο δημοσιογράφος που «αναλύει» τη δημοσκόπηση:

«Είναι προφανές πως τα δύο κόμματα της Αριστεράς θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα τους βασικούς πόλους των κοινωνικών αντιδράσεων, αφού γνωρίζουν και τη μέθοδο και έχουν και ισχυρή παρουσία στα συνδικάτα. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και το 56,5% των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι τα δύο κόμματα και η πολιτική τους τακτική έχουν συντελέσει στην έκρηξη των κοινωνικών ταραχών»!

Τα ίδια έλεγαν και στην Αργεντινή, όταν προσπαθούσαν να ρίξουν τα βάρη της κοινωνικής αντίδρασης στην αριστερά («κομμουνιστικός δάκτυλος»). Και πολλοί το πιπίλαγαν αυτό το «δάκτυλο», μέχρι που άδειασε η κατσαρόλα τους, εξαθλιώθηκαν, οπότε επήλθε η κοινωνική έκρηξη ή «επανάσταση της κατσαρόλας» και η κυβέρνηση, μαζί με τους «σοφούς» του ΔΝΤ και κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες την «κοπάνησαν» άρον άρον με ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού. Αυτά προς γνώσιν και παραδειγματισμό και για τους «Νοικοκυραίους» και για τους πολιτικούς και για τους κατευθυνόμενους κονδυλοφόρους και κονδυλοδίαιτους.

Αντίθετο το παράδειγμα της Τουρκίας που διέκοψε οριστικά τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ κι έκανε τα’ αντίθετα απ’ ότι τη «συμβούλευαν» οι «σοφοί» του, μείωσαν το ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κλπ κι αυτή τη στιγμή έχει ανάπτυξη 5,2%, αντί του 3,7% που προέβλεπε το ΔΝΤ, αύξησε τον τουρισμό της και είναι, εκτός των άλλων θετικών οικονομικών στοιχείων, 17η οικονομική δύναμη στους G20! (τα στοιχεία αυτά δίνονται από την ίδια εφημερίδα της Κυριακής 2/5).

 

Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο εύπιστοι και ας προσέχουμε περισσότερο στις κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις και όταν απαντάμε και όταν τις διαβάζουμε.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 102 guests και κανένα μέλος