ΣTAZει το πολιτικό σύστημα
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
τα stages, το Α.Σ.Ε.Π. και τα …παράθυρα


Τί είναι τα stages (σταζ η ορθή εκφώνηση γιατί είναι γαλλικός όρος – προεξάσκηση).
Είναι προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας ανέργων.
Επιδοτούνται από την Ε.Ε.
Πώς λειτούργησαν; Ως συνήθως (!). Στον μεν ιδιωτικό τομέα, ως έμμεση επιδότηση των επιχειρήσεων με φτηνή ανασφάλιστη (!) εργασία για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων, για τους τελευταίους δε, απόμεινε να γλύψουν ότι στάξει.
Στον δε δημόσιο τομέα, τα stages λειτούργησαν ως μέσο «βολέματος» και ομηρίας ημετέρων, με συνακόλουθη εμπέδωση των πολιτικών πελατειακών σχέσεων σε κεντρικό και περιφερειακό – τοπικό επίπεδο. Η μονιμοποίηση των 33.000 συμβασιούχων του δημοσίου το 2004, εδραίωσε την προϋπάρχουσα πεποίθηση του «σύνδρομου Βουτσά», «βρε, χώνω εγώ την κεφάλα μου»…
Έτσι καταργείται η νομιμότητα, το ΑΣΕΠ, η ισοπολιτεία. Όχι ότι δεν πρέπει η πολιτεία να ενδιαφερθεί και γι’ αυτούς τους νέους που έχουν ανάγκη εργασίας, αλλά είναι και οι άλλοι που δεν είχαν «μπάρμπα», βουλευτή ή Δήμαρχο ή έκαναν χρήση του προγράμματος stage στον ιδιωτικό τομέα.
Επιτέλους πρέπει κάποτε να σταματήσει η πολιτική ομηρία των νέων και να διεκδικήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα εργασίας αξιοκρατικά, παραγωγικά, μαχητικά. Να «διευκολυνθούν» θεσμικά και οι έμποροι της ελπίδας και οι άμοιροι νέοι, ώστε να μην είναι όμηροι στις πολιτικές επιδιώξεις ουδενός.

Έτσι, πολύ σωστά η Κυβέρνηση αποφάσισε, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της Θ. Πάγκαλος τα εξής:
«α) …καταργούνται και απαγορεύονται τα stages στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.
β) (αφορά τον ιδιωτικό τομέα όπου δεν καταργούνται)
γ) Τα stages που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών είναι παράνομα, έγιναν για προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς και ως εκ τούτου δεν ισχύουν» Σωστά; Σωστά.
Να προσθέσουμε ότι δεν προκηρύχθηκαν μόνο το Σεπτέμβρη τα προγράμματα για «ψηφοθηρικούς σκοπούς», αλλά και το Μάη, ενόψει των Ευρωεκλογών που αποτελούσαν πρόκριμα και για τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου. Με κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 844 της 6-5-2009, προκυρήχθηκε «Πρόγραμμα εργασιακής Εμπειρίας» (stage) για 12.000 ανέργους 22-40 ετών κλπ. διάρκειας 18 μηνών.
Είναι αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα – και οι προηγούμενοι του Μαρτίου και του Δεκεμβρίου του 2008 και πάει λέγοντας, που βλέπουν να κλονίζεται το «σύνδρομο Βουτσά» να μην ισχύει η νομιμοποίηση «από το παράθυρο» και πάει κλαίγοντας. Εγώ δεν θα υποκριθώ ότι «τους καταλαβαίνω», «τι φταίνε τα παιδιά» και τα τοιαύτα υποκριτικά και ψηφοθηρικά. Τα «παιδιά» ήξεραν ότι πάνε για μαθητεία, για εργασιακή εμπειρία και για ένα χαρτζιλίκι για 1,5 χρόνο κι ότι αυτά που είχαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους και τους υπόσχονταν οι Υπουργοί τους, οι Βουλευτές τους, οι Δήμαρχοί τους και οι κομματικοί παράγοντες ήσαν παράνομα και άδικα εις βάρος των άλλων που δεν είχαν «μπάρμπα» ή ήταν κορόιδα, ή περίμεναν να ΄ρθουν οι δικοί τους στα πράγματα, εις βάρος, βεβαίως, των άθλιων ήδη δημοσιονομικών της χώρας, της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Επιτέλους να πάψουμε να είμαστε τριτοκοσμική χώρα στη νοοτροπία και στην παραγωγή, και υπεραναπτυγμένη στην πολυτελή κατανάλωση, της καθημερινής εξόδου, της κοπάνας, της αραχτής και της ανευθυνότητας.
Δεν μπορούμε ν’ αρμέξουμε άλλο τον μικρομεσαίο, τον εργαζόμενο, τον καταναλωτή. Η «γελάδα» σούρωσε. Φάνηκαν τα κόκαλά της. Το γάλα στέρεψε. Με δανεικά δεν ζεις. Υποδουλώνεσαι!

Η υποκρισία της Ν.Δ.

Αν και ένοχη η Ν.Δ. για την όλη κατάσταση, ξεσπαθώνει με πρόσχημα ότι τα ίδια έκανε στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσε εξ’ άλλου τα stages, κι ότι αυτή (η Ν.Δ.) όταν ήρθε στα πράγματα το 2004 μονιμοποίησε 33.000 συμβασιούχους που είχε προσλάβει το ΠΑΣΟΚ κ.λ.π., κ.λ.π., έρχεται τώρα το ΠΑΣΟΚ και “εκδικείται τα παιδιά” προφανώς της Ν.Δ.
Τσ, τσ, τσ!
Δηλαδή η παρανομία πρέπει να διαιωνίζεται. Η αδικία να αλληλο-επικαλύπτεται. Μέχρι και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίστανται στους ασκούμενους (stagiaires) που θέλουν μονιμοποίηση. Και δεν αντιλαμβάνεται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δικά τους παιδιά αδικούνται, γιατί ελάχιστοι απ’ αυτούς τα κατάφεραν να περιληφθούν σε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα.
Σπέκουλα πάνω στην ανάγκη απασχόλησης κάνουν όλοι. Η δεοντολογία, το δημόσιο συμφέρον, οι κοινωνικές επιδιώξεις και το πραγματικό λαϊκό όφελος πάνε περίπατο!
Ιδιαίτερα στη Ν.Δ. επανέρχομαι, γιατί οι «κορώνες» της και η περίσσια υποκρισία ορισμένων με ενοχλεί.

Αντίθετη στο Σύνταγμα
η Μετατροπή Συμβάσεων


«…Το γε νυν έχον …δεν υπάρχει περίπτωση»
«νομοθετική ρύθμιση αυτόματης μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν πρόκειται και δεν μπορεί να έρθει.»
«…Ούτε δικαστήριο είναι δυνατόν να πάρει μια τέτοια απόφαση, γιατί …θα ήταν contra constitutione1. Το άρθρο 103, παράγραφος 8 είναι σαφές και κατηγορηματικό2»
Αυτή είναι η δήλωση – απάντηση του τότε υπερυπουργού εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, στη Βουλή3, σ’ επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Αλαβάνου – τότε προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε μια ακόμη από αποστροφή – ομολογία του Προκόπη Παυλόπουλου – Υπουργού της Κυβέρνησης της Ν.Δ., τότε.
«…Η φάμπρικα του να μπάζουν ανθρώπους από το παράθυρο χωρίς αξιοκρατία, χωρίς τίποτα. Διότι το ξέρουμε, κύριε Πρόεδρε, με όλη την αγωνία που έχω και εγώ και εσείς για τους συμβασιούχους, ότι προσλαμβάνονται χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποιο κριτήριο διαφάνειας, χωρίς να υπάρχει Α.Σ.Ε.Π. Αυτό θέλουμε; Την αγωνία όλων των άνεργων που δεν είναι συμβασιούχοι; Πώς θα το κάνουμε;»

Νομίζω είναι αρκετά. Για τεκμηρίωση των αξιώσεων των ασκούμενων, ανατρέξατε στο Δελτίο Τύπου της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» των εργαζομένων με stage στο Δημόσιο, της 27ης Οκτωβρίου τ.ε. Στην διεκδίκηση με αριθμό 3 αναφέρουν: «Διεκδικούμε άμεση μονιμοποίηση των stage χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τέτοιο δημόσιο …οραματίζονται, αυτοί που φιλοδοξούν να το «υπηρετήσουν», αφού πήδηξαν απ’ το παράθυρο!!…

Ξέρω ότι πρόσθεσα κάποιους εχθρούς. Λυπάμαι! Δεν μπορώ να χαλάσω την φιλία μου με την αλήθεια.

––––––––––––––––––––––––––
1. Αντίθετη στις κείμενες διατάξεις
2. Αναφέρεται στο Σύνταγμα
3. Πρακτικά της 30/4/09

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 620 guests και κανένα μέλος