Μια προσεκτικότερη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής 7 Ιουλίου τ.έ. οδηγεί σε «παράξενα», αν και συνήθη ιστορικώς συμπεράσματα.

 

Τα εμφανή στοιχεία της υπόθεσης

Εκ προοιμίου, προϊδεάζω τους αγαπητούς αναγνώστες ότι το παρόν κείμενο ως προσπάθεια αντικειμενικής ανάλυσης, εμπεριέχει αριθμούς και αριθμητικά συμπεράσματα κι επομένως δεν πρόκειται για γλαφυρό ανάγνωσμα. Πρέπει όμως να καταγραφεί κι όποιος αντέξει και το ανεχθεί.

Συμπέρασμα 1ο: Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσαν την πλειοψηφία και επομένως την κυβέρνηση, με μια μείωση της δύναμής του μόνο κατά 3,93% επί του ποσοστού που την είχε επανακαταλάβει το Σεπτέμβρη του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τιμωρήθηκε! Απλά ετέθη σε... διαθεσιμότητα, για ν’ ανασυνταχθεί, όπως έχουμε ήδη γράψει, και να αναμένει τη νέα «δημοκρατική» εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία.

Σκεφθείτε: ο λαός, μπαλάκι του πινγκ-πονγκ με δική του επιλογή· δεν του το επιβάλλει κανένας! Από τον έναν μονομάχο στον άλλον: ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και τώρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και πάλι, ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.!

Θαυμάστε μας και ...δοξάστε τους.

Συμπέρασμα 2ο: Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να συσπειρώσει σε απόλυτο σχεδόν βαθμό την παραταξιακή δύναμή της· ίσως και να την υπερβεί κατά τι, λόγω της αποδυνάμωσης του κέντρου και της ακραίας πλευράς της.

Εδώ να παραθέσουμε τα εύγλωττα νούμερα: Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου η Ν.Δ. έλαβε 33%. Στις εθνικές εκλογές, ένα μήνα μετά, στις 7 Ιουλίου πήρε 40%. Αύξησε δηλαδή τη δύναμή της κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε απόλυτους αριθμούς, ενώ στις ευρωεκλογές έλαβε 1.873.137 ψήφους, μέσα σ’ ένα μήνα, μέσ’ το κατακαλόκαιρο και με κόπωση του εκλογικού σώματος, προσέλκυσε επιπλέον 378.000 ψήφους, και υπερέβη τα 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους (2.251.196)!

Για να δούμε λοιπόν, πού βρεθήκανε.

Μήπως προσήλθαν περισσότεροι ψηφοφόροι στις κάλπες; Κάθε άλλο. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 126.607 λιγότερα. Στις ευρωεκλογές δηλαδή τα έγκυρα ήταν 5.920.355, ενώ στις εθνικές μειώθηκαν στα 5.769.503. Τότε λοιπόν τι έγινε; Έφυγαν μήπως από τον ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν στη Ν.Δ.; Θα ήταν ανέκδοτο, τη στιγμή μάλιστα που οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν περισσότερο από ότι της Ν.Δ.! Ο Τσίπρας αύξησε τη δύναμη του μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών κατά 437.320!

Ή ποσοστιαία κατά 7,78% Η αντι-Μητσοτάκη συσπείρωση υπερέβη τη συσπείρωση της δεξιάς, χωρίς όμως να μπορέσει να την ανατρέψει, όπως ήταν φυσικό.

Πώς έγινε το «θαύμα»;

Πώς έγινε λοιπόν το θαύμα, ν’ αυξήσουν, μέσα σ’ ένα μήνα τόσο εντυπωσιακά τη δύναμή τους, και οι δύο μονομάχοι;

Τσάκισαν στην κυριολεξία – με ελάχιστες εξαιρέσεις – τους «μικρούς».

 

Συμπέρασμα 3ο: Οι «αριστερές» δυνάμεις έγιναν στην κυριολεξία «αιμοδότες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α μέσα σ’ ένα μήνα έχασε το 36% της εκλογικής της δύναμης (0,64 – 0,41%).

Η ΛΑ.Ε. έχασε το 50% της δύναμής της, από ψηφοφόρους της που διέρρευσαν αυτοβούλως.

Το Ε.ΠΑ.Μ. – ΑΚΚΕΛ, επειδή δεν μπορεί να γίνει ακριβής καταμέτρηση (το ΕΠΑΜ δεν είχε συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, έχασαν από κοινού με το ΑΚΕΛ κ.λπ. δυνάμεις άνω του 60%.

Η Κωνσταντοπούλου επίσης έχασε ένα 10%, ενώ ο μόνος που ωφελήθηκε αυξάνοντας τη δύναμή του, ώστε να κατορθώσει να μπει στη Βουλή με εννέα βουλευτές, ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μία μονάδα.

Αντίθετα συνειδητή συνδρομή προσέφεραν στη Ν.Δ. το πλείστον των «μικρών» κομμάτων της δεξιάς, ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, τις οίδε με ποια ανταλλάγματα. Θα φανούν, διαφαίνονται ήδη. Ιδού:

Η «αιμοδοσία» της δεξιάς

n «Χρυσή Αυγή»: Κατευθυνόμενα ή όχι έχασε σ’ ένα μήνα, για να ενισχυθεί ο Μητσοτάκης, 2 ποσοστιαίες μονάδες (1,94%), ενώ είναι βέβαιο ότι από τις ευρωεκλογές ακόμη είχε δώσει ένα 3% εκούσα-άκουσα. Αυτά τα πράγματα όμως δεν κουμαντάρονται επακριβώς κι έμεινε εκτός Βουλής, αφού για 2000 περίπου ψήφους δεν έπιασε το μαγικό αριθμό 3%· πήρε 2,93%.

n Η Ενωση Κεντρώων έχασε γύρω στις 12 χιλιάδες ψήφους προς άγνωστες κατευθύνσεις.

Ομως εκείνοι που συνεισέφεραν πραγματικά και ξεκάθαρα στο «μαντρί» ήταν αυτοί που είχαν «αποδράσει» κατά καιρούς και οι οποίοι, αν και είχαν διεκδικήσει τη λαϊκή προτίμηση μερίδας των δεξιών ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές, δεν συμμετείχαν στις εθνικές με αποτέλεσμα το σύνολο ουσιαστικά των ψηφοφόρων τους να επανακάμψει στο «μαντρί», ώστε να φύγει η «επάρατος αριστερά» και να επανακάμψουν οι ...γραβάτες.

Έτσι, η Ν.Δ. άντλησε τα παρακάτω ποσοστά από τα απέχοντα αδελφά κόμματα της «παράταξης»:

n ΠΟΤΑΜΙ 1,52% (ήδη ο Γ. Μαυρωτάς αμείφθηκε με τη Γραμματεία Αθλητισμού)
n ΛΑ.Ο.Σ. (Καρατζαφέρης) με 1,23%
n ΑΝ.ΕΛ. (Καμμένος) με 0,80%
n ΠΟΛΙΤΕΣ (Ψινάκης) 0,91%
n ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ (Κρανιδιώτης) 0,66%
 

Συνολικά λοιπόν, επτά τοις εκατό (7%) εισέρρευσε στην Ν.Δ. από τα δεξιά κόμματα που δεν συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές, ενώ συμμετείχαν στις ευρωεκλογές, συν τις συγκλίνουσες απώλειες της Χ.Α.

Αυτά, για να διδάσκονται και οι «αριστεροί» που έχουν ο καθένας το δικό του μαγαζάκι με τις ιδιοτυπίες του και βλέπει, την ιδεολογικο-εκλογική της «πελατεία» να φυλλορροεί μέχρις αποξηράνσεως, εκτός...

 


* Τα στοιχεία είναι από τα επίσημα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σημείωση: Στα στοιχεία του ΥΠ.ΕΣ. έχω ανακαλύψει κι άλλα “θαύμα”, που δεν έχουν να κάνουν με μετακινήσεις εκλογέων, αλλά με ...εξαφανίσεις!. Θα τα δούμε εν καιρώ...

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 152 guests και κανένα μέλος