Mια ιστορία που λιμνάζει 35 χρόνια!

Την ευκαιρία, το έναυσμα για το παρόν μακάβριο άρθρο, μου την έδωσε η αναφορά του ελεύθερου συνεργάτη μας, γιάννη κορναράκη, στον εκλιπόντα καλλιτέχνη Μάνο Ελευθερίου και ιδιαίτερα το εμβόλιμο μήνυμα της οικογένειας του εκλιπόντα:

«Η σορός του Μάνου Ελευθερίου μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Σε μια χώρα που εν ριπή οφθαλμού μπορεί να καείς ζωντανός, απαγορεύεται να καείς νεκρός»! (ΕΒΔΟΜΗ 28/7/18).

Προσυπογράφουμε το συμπέρασμα της οικογένειας, με την παρατήρηση ότι από το 2006 – εδώ και 12 χρόνια – τυπικά δεν απαγορεύεται πλέον, αλλά ουσιαστικά είναι έτσι, αφού 1000 και πλέον νεκροί συμπολίτες μας, κατ’ έτος, «ταξιδεύουν» στη Βουλγαρία προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο δικός τους τρόπος επιλογής ανακύκλωσης της ύλης τους· η καύση, με εφάπαξ κόστος της τάξεως των 2000 – 3000 ευρώ. Αν συνοδεύεται από συγγενείς και φίλους η τιμή φυσικά ανεβαίνει (κάποια γραφεία τελετών προσφέρουν και μικρότερες τιμές). Εάν η αποτέφρωση γινόταν στην Ελλάδα, το κόστος θα κατέβαινε στα 500 €.

Το αντίστοιχα κόστος ταφής, είναι της τάξεως των 3000 ευρώ με διαρκή κατ’ έτος επιβάρυνση της οικογένειας για το οστεοφυλάκιο (από 50 έως 150 ευρώ). Οι επιβαρύνσεις ποικίλουν κατά Δήμο και νεκροταφείο.

Δεν κάνω έρευνα και γι’ αυτό οι τιμές που αναφέρω είναι καθαρά ενδεικτικές.

Τώρα πού βρισκόμαστε;

Πού βρισκόμαστε; Εκεί που ξεκινήσαμε το 2006! Το 2006 ψηφίστηκε ο Νόμος 3448, αρ. 35 (ΦΕΚ Α’ 57/15.3.06). Το σχετικό             συνέχεια στη σελ. 2

συνέχεια από τη σελ. 1

Προεδρικό Διάταγμα υπεγράφη... εν τάχει, τρία χρόνια μετά(!) το 2009 (Π.Δ. 31 ΦΕΚ Α’49/23.3.2009) και η σχετική Κ.Υ.Α., ένα χρόνο μετά! (ΦΕΚ Β’ 745, 31.5.2010).

Τώρα, δωδεκάμισι χρόνια μετά, συνεχίζουμε να τρέχουμε στη ...Βουλγαρία! Ελλάς... όχι δεν φταίει σε τίποτα η Ελλάδα. Τα κουμάσια οι πολιτικοί μας φταίνε - οι κουμανταδόροι μας και η νεμονκλατούρα όλων των ειδών και όλων των επιπέδων. Ευρωπαϊστές υποκριτές το μεγαλείο σας! Οι άνθρωποι του «δήθεν». Δήθεν εκσυγχρονιστές, δήθεν ευρωπαϊστές, αλλά σίγουρα ευρωλιγούρηδες, δήθεν «αριστεροί», ...φιλελεύθεροι, δήθεν λαϊκοί· λαοπλάνοι, ΝΑΙ!

Εχθροί της πατρίδας εκόντες – άκοντες και του λαού.

Ανίκανοι, υποκριτές και άχρηστοι. Θέλει αιτιολόγηση ο ισχυρισμός μου; Μα και μόνο η ιστορική διαδρομή αυτού του θεσμού, της εκούσιας και ελεύθερης επιλογής της αποτέφρωσης αντί της ταφής, το αποδεικνύει· η «ιστορική» διαδρομή εν βραδυτάτη εξελίξει, γιατί υπάρχει και προϊστορία!...

Ποια είναι η «προϊστορία»;

Το καλοκαίρι του 1985, πριν από 33 χρόνια(!), το διευρυμένο Περιφερειακό (Νομαρχιακό) Συμβούλιο Αττικής, με Πρόεδρο τον Θεόδ. Κατριβάνο (πρ. Βουλευτή της ΕΔΑ), έφερε προς διαβούλευση πρόταση για τη δημιουργία στην Αττική, πέντε “νεκροταφείων μαμούθ”, ένα εκ των οποίων επρόκειτο να δημιουργηθεί στα ορεινά της Βούλας.

Ο υπογράφων είχα προσκληθεί ως Αντιδήμαρχος με την αρμοδιότητα της εκπροσώπησης του Δήμου Βούλας. Κατά το μεσημέρι, όταν όλοι οι παρευρισκόμενοι – οι μητροπολίτες της Αττικής και πολλοί ανώτατοι κληρικοί, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Υπουργείων, Δημοσιογράφοι – ήσαν αποχαυνωμένοι από τη ζέστη και τη μονοτονία της συζήτησης, ο Πρόεδρος (Θ. Κατριβάνος), μου έδωσε το λόγο:

― Πείτε μας, κύριε Αντιδήμαρχε, συμφωνείτε με την δημιουργία ενός εκ των προτεινομένων νεκροταφείων στην περιοχή σας;

― Κύριε Πρόεδρε, εδώ εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Οποιαδήποτε απόφαση – θετική ή αρνητική – θα ληφθεί από το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Όμως επιτρέψτε μου να ταράξω λίγο τα νερά, για ν’ αφυπνιστούμε από την καλοκαιρινή μεσημβρινή ραστώνη.

Η πολιτεία, αμέσως μετά την μεταπολίτευση, με Κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή, θεσμοθέτησε και ορθώς, την ονοματοδοσία, την οποία διαχώρισε από το μυστήριο της βάπτισης. Ο καθένας δικαιούται ονόματος.

Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την οποία εκπροσωπείτε θεσμοθέτησε τον πολιτικό γάμο. Είναι πλέον καιρός να ολοκληρώσει η πολιτεία τον εκσυγχρονισμό της, θεσπίζοντας την εκούσια καύση των νεκρών.

Θ. Κατριβάνος: (Διακόπτει). Αυτό, παρακαλώ, να μην καταγραφεί στα πρακτικά.

Βενετσάνος: Αντιλαμβάνομαι τη δυσχερή θέση που βρίσκεστε, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώπιον του ανωτάτου κλήρου. Επιμένω όμως να γραφτεί η πρόταση. Κάποια στιγμή το θέμα πρέπει να τεθεί επισήμως. Ε, ας τεθεί από τον Αντιδήμαρχο ενός μέσου Δήμου· της Βούλας.

Την άλλη ημέρα, όλο ο Τύπος ασχολήθηκε με το θέμα, ...αντικειμενικά – χωρίς να λάβει θέση. Μία δημοσιογράφος της «Ναυτεμπορικής» με συνεχάρη θερμά. Ήταν η Αφροδίτη Μανιάτη – της ομάδας του Νίκου Μπελογιάννη καταδικασθείσα «δις εις θάνατον».

Στη συνέχεια της προϊστορίας ο Δήμαρχος Αθηνών Δ. Μπέης, ερωτηθείς την επομένη από τους δημοσιογράφους, δήλωσε: «Δεν είναι καιρός για τέτοιες συζητήσεις...»

Ευτυχώς η πρόταση εκσυγχρονισμού ήρθε όχι από την «προοδευτική» παράταξη, αλλά από τη συντηρητική! Το 1987, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ απέστειλε σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος και... αυτό ήταν όλο. Πέρασαν άλλα 19 χρόνια για να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή την εκούσια καύση μετά από προγενέστερη δήλωση του αποθανόντος και εφόσον το επιτρέπουν «οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις». Δηλαδή; Ατολμία!

Και η πραγματοποίηση, η θεσμική επιταγή εν τοις πράγμασι; Δειλία, ατολμία, δολιχοδρομία, μπροστά στους ταλιμπάν της τρισυπόστατης θρησκείας.

«Χους ει και εις χουν απελεύσει». Η θεϊκή επιταγή είναι συμβολική και υπό ευρεία ερμηνεία απόλυτα αληθινή και επιστημονικά: Το άφθαρτο και η μετατροπή της ύλης. Η ανακύκλωση της ύλης.

Τώρα, επειδή συνηθίζεται, τι γίνεται αλλού;

Στη Γαλλία επετράπη η καύση με επαναστατικό διάταγμα το 1789! Στη Γερμανία με χιτλερικό νόμο το 1934. Στην Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο με το νόμο περί θρησκευτικής ελευθερίας το 1945. Στη Βρετανία, με δικαστική απόφαση το 1884. Όλες οι περιπτώσεις που αναφέρει η Βικιπαιδεία, εκτός δημοκρατικής απόφασης, για το φόβο του πολιτικού κόστους! Στη Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Δανία τα ποσοστά αποτέφρωσης των νεκρών ξεπέρασαν προ πολλού το 50%.

Στην Αυστραλία το 48%, στις ΗΠΑ το 21%, ενώ στην Ιαπωνία το 99%!

Για ποια ελεύθερη βούληση μιλάμε λοιπόν και για ποιά ανθρώπινα δικαιώματα!

Φανταστείτε λοιπόν στον Υμηττό εκεί ψηλά, μαμούθ νεκροταφεία, που θα αποστραγγίζουν στον υδροφόρο ορίζοντα...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 111 guests και κανένα μέλος