Ψηφίστηκε η Απλή αναλογική για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Ξέρετε, στην άμεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, δηλαδή στη Δημοκρατία, δεν είχαμε εκλογικά συστήματα «μαγειρέματος» των ψήφων. Κάθε ψήφος ήταν ισοδύναμη με όλες τις άλλες και επομένως και ισάξια.

Απ’ όταν η εξουσία και οι διάφορες «εξουσίες» (αστυνομικοί, εφοριακοί, λιμενικοί κ.λπ.) με τα «υφάκια» τους – ύφος, τουπέ και τα τοιαύτα – κατάλαβαν ότι δεν ήταν τόσο αποδοτική η βία της εξουσίας, που την ονόμασαν «νόμιμη», ούτε η πλέον κατάλληλη πάντα, αντελήφθησαν πως πιο αποδοτική και καλοδεχούμενη ήταν η απάτη.

Όπως λέει και ο Μέντορας των σύγχρονων πολιτικών ηγετών, Μέγας Ναπολέων, «εκείνος που δεν ξέρει να εξαπατά δεν ξέρει και να κυβερνά», (να βασιλεύει) [Quid nescit fallere, nescit regnare] όπως το αποδίδει στα λατινικά παραφράζοντας το Λουδοβίκο 12ο σε σχόλιό του στον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλλι1 και απάτη είναι όλα τα εκλογικά συστήματα που νοθεύουν την ψήφο των πολιτών με πρόσχημα δήθεν, την αποφυγή της «ακυβερνησίας»!

Μ’ αυτό το πρόσχημα προσπαθεί ο Ερντογάν να αποκλείσει έναν λαό, τους Κούρδους, και να εκβιάσει τους αντιπάλους του, βάζοντας ένα δυσπρόσιτο 10% ως όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο της χώρας του, πρόσχημα «δημοκρατικότητας» και αυτό για να εξαπατά, εκτός από τον τουρκικό λαό, και τους «συμμάχους» της Τουρκίας και τους «εταίρους» της, που στρουθοκαμηλίζουν κι αυτοί για να εξαπατούν τους λαούς τους, που θέλουν δημοκρατία.

Δεν λείπει κι εδώ το σχόλιο του Ναπολέοντα, με εμφανή μάλιστα ναρκισσισμό διατυπωμένο: «αυτή η ευκολία να βρίσκω προσχήματα, αποτελεί ένα από τα προτερήματα της ισχύος μου», λέει ο ευφυής Κορσικανός2.

Αυτά τα προσχήματα προσπαθούν να προβάλουν άστοχα οι Δήμαρχοι που αντιδρούν στην απλή αναλογική που καθιερώνει ως εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών αρχόντων, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο νόμου «Κλεισθένης 1», που εισήγαγε προς ψήφιση ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην αγόρευσή του στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης, «...στον πυρήνα του σχεδίου νόμου είναι το εκλογικό σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής».

Κι αυτή είναι η πραγματικότητα· γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, στο παρόν άρθρο, στην απλή αναλογική επικεντρώνομαι (κοίτα και σχετικό άρθρο μου στο φ. 23/4/18 αρ. 1031).

Ναι, στην «απλή αναλογική» είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία διακυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα αποκλείεται ο αυταρχισμός της αυτοδυναμίας, κατ’ ουσίαν της μοναρχίας. Την αρχή του ενός ανδρός ή μιας «σιδηράς κυρίας», ή ενός «επιλεγμένου» φύλου. Σ’ ένα Δήμο 50 - 100 χιλιάδων κατοίκων με τον «Καλλικράτη» και με μερικές δεκάδες ψήφων ή και μιας ακόμη, τη δεύτερη Κυριακή και με την πριμοδότηση εδρών - συμβούλων που έδινε ο ισχύων μέχρι στιγμής «Καλλικράτης» εγκαθίστατο ένας πανίσχυρος δήμαρχος για μια πενταετία, μ’ όλα τα συμπαραμαρτούντα «μικροσυμφερόντων και μικροπροσωπικών πολιτικών» που ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή.

Τώρα, με την απλή αναλογική θα υπάρξουν συναλλαγές όπως ισχυρίζονται οι Δήμαρχοι, ή θα αναδειχθεί μια κουλτούρα συνεργασιών;   Μια κουλτούρα δημοκρατικής πειθούς επιχειρημάτων και διαλόγου· μια κουλτούρα ανοχής, παραχώρησης, συλλογικής διακυβέρνησης με έμπρακτο σεβασμό στη διαφορετικότητα αντιλήψεων, επιδιώξεων, προτεραιοτήτων. Ο καιρός θα δείξει! Όχι μόνο ο «καιρός» στον “αυτόματο πιλότο”, αλλά οι αυτοδιοικητικοί στην πράξη· με αντιπαράθεση επιχειρημάτων και όχι ύβρεων και απαξιωτικών χαρακτηρισμών, όπως αποτυπώθηκε προ ημερών στους λεκτικούς διαξιφισμούς μεταξύ των κορυφαίων πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης, του Υπουργού Εσωτερικών και του Προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής τη Δευτέρα 9/7/18 κατά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων (ΚΕΔΕ κ.λπ.), ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε το δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ότι διασπάθισε τα χρήματα του δήμου, για την προσωπική του προβολή: «έχεις πάρει 300.000 ευρώ του Δήμου για προσωπική σου προπαγάνδα», του είπε και εκείνος άρχισε να ωρύεται χαρακτηρίζοντας τον Υπουργό ως «λαϊκιστή»3.

Βλέπετε πουθενά επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα; Είχε κι άλλες φάσεις ο «διαξιφισμός», αλλά επιχειρήματα για την απλή αναλογική ή την ενισχυμένη τύπου 3% δεν είδα.

Πάντως έχω την υποψία ότι οι Δήμαρχοι που αντιδρούν στην απλή αναλογική, δεν το κάνουν μόνο γιατί θα χάσουν τη ...βολή τους, ίσως και την πολυθρόνα τους, αλλά φοβούνται μήπως σαν σύστημα πετύχει και καθιερωθεί και στην κεντρική πολιτική σκηνή! Και τότε πάει και η σκληρής πειθαρχίας κομματοκρατία, και η οικογενειοκρατία, με την κληρονομική μεταβίβαση των ...κεκτημένων!

――――――

  1. 1. Νικολό Μακιαβέλλι: «Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ», κεφ. 7ο, σελ. 148, σχόλ. 3 έκδοση ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ, 2017.
  2. 2. Ως άνω, κεφ. 16, σελ. 266, σχόλ. 11.
  3. 3. Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», 10/7/18, σελ. 3.

 

...της τελευταίας στιγμής

 

Ψηφίστηκε η Απλή αναλογική για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Με 161 ψήφους υπέρ, και 111 κατά ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το σύστημα της Απλής Αναλογικής όσον αφορά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (αρθ. 28 & 56 του νομοσχεδίου). Τα άρθρα υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. εκτός του Κ.Κατσίκη και του ΚΚΕ.

Διαιρείται η Β Αθηνών και η Ανατ. Αττική

Επίσης υπερψηφίστηκε το άρθρο 255, που αφορά την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής (Ανατ. Αττικής) και θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

4ετής και πάλι η θητεία της δημοτικής περιόδου

Τέλος με 150 και 149 ψήφους αντίστοιχα υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 6 και 46 που αφορούν την μείωση της δημοτικής και της περιφερειακής περιόδου αντίστοιχα από 5 σε 4 χρόνια. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Oι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, την ημέρα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των εκπροσώπων στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, δηλαδή το πιθανότερο στις 26 Μαΐου 2019.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 427 guests και κανένα μέλος