Στις συμμαχίες πρέπει να είσαι ειλικρινής.
Αλλιώτικα θα καταλήουν σαν την Αθηναϊκή Συμμαχία
γράφει ο Κώστας Βενετσάνος

 

«Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες ρευστότητας και αστάθειας, ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Αν αυτές οι δυνάμεις θελήσουν να χρησιμοποιήσουν και πάλι το Μακεδονικό όπως έκαναν στο παρελθόν, γιατί η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τους έχει δώσει εκ των προτέρων έναν τίτλο νομιμότητος, για να το πράξουν»

Κων/νος Καραμανλής

Αναπαράγω και υπογραμμίζω τα λόγια αυτά του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε (1992), γιατί είναι ξεκάθαρα και βαρυσήμαντα, για τους κινδύνους που περικλύει η αποδοχή ονομασίας των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, έστω με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό (άνω, νέα, βόρεια) κλπ.

Ο Πάνος Καμμένος στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝ.ΕΛ. επεσήμανε: «Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία – και τους οποίους αποδεχόμαστε».

Να το πούμε ξεκάθαρα: Όσο και όσες περισσότερες εκκρεμότητες ή αντιπαλότητες και διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας, τόσο μεγαλύτερη εξάρτηση έχουμε από μεγαλύτερες δυνάμεις και κινδύνους απωλειών: Απωλειών οικονομικών, εθνικών, ακόμη και ανθρώπινων θυσιών.

Ποιός παίρνει την ευθύνη, για πιθανή μελλοντική θερμή εμπλοκή, - αυτό δηλαδή που έλεγε ο Καραμανλής – κάτω από ένα πλέγμα συμφερόντων και γεωστρατηγικών επιδιώξεων, μικρών ή περιφερειακών ή μεγάλων δυνάμεων και των συνεπειών μιας τέτοιας εξέλιξης; Ποιός παίρνει την ευθύνη;

Ο Τσίπρας και οι ευρω-κομ/στές του ΣΥΡΙΖΑ, ή ο διακεκαυμένος για τον πρωθυπουργικό θώκο κυρ-Μητσοτάκης;

Ακόμα πιο ξεκάθαρα: Αν χρειασθεί ν’ αντιμετωπίσουμε στα βόρεια σύνορά μας, μια κατάσταση παρόμοια μ’ αυτή που ζήσαμε εμείς, οι ζώντες, στην Κύπρο το 1974, ποιος θα πάρει την ευθύνη, για πιθανή απώλεια εθνικών κεκτημένων; Για πιθανή απώλεια εδαφών της βόρειας Ελλάδος (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο);

Ποιός θα πάρει την ευθύνη για την οικονομική καταστροφή και ποιός, για το αίμα που θα χρειαστεί να χυθεί; Το αίμα ημών των ιδίων πιθανόν, ή και των παιδιών και των εγγονιών μας; Ποιός;

Ο Κοτζιάς ή η μοιρολατρεία και ο ωχαδερφισμός ο δικός σας και των βολευτών σας;

Δεν θέλω προτού πεθάνω να δω άλλη μια ακόμη εθνική τραγωδία, από αβελτηρία, από κακή εκτίμηση, από ιδιοτέλεια ή από άγνοια και ακρισία μιας πολιτικής ηγεσίας και μιας μερίδας πολιτών, που αγνοούν ή που δεν διδάχθηκαν στοιχειωδώς από την ιστορία! Από πολιτικούς και πολίτες εύπιστους ή μοιρολάτρες.

«Τί να κάνουμε»; - Αν δεν ξέρετε τί να κάνετε, να πάτε σπίτια σας!

Αν δεν μπορείτε ν’ αντισταθείτε στις φορτικές πιέσεις, αν πείθεστε στις αόριστες και απατηλές υποσχέσεις και στους καθησυχασμούς των «φίλων», εταίρων και «συμμάχων», αν μεθάτε στους παραλυτικούς κυανούς και ροδόχροους καπνούς των παραισθησιογόνων της εξουσίας, αν φοβάστε, αν παραμυθιάζεστε, να πάτε σπίτια σας.

Εχετε την κατανόησή μου!

Ξέρω, σας πιέζουν αφόρητα οι «εταίροι» μας (που μας έβαλαν στην «εταιρία» - για να μας φάνε το «κεφάλαιο») και οι Αμερικανοί «φίλοι» και σύμμαχοί μας, να τα βρείτε όπως – όπως με τους Σκοπιανούς, γιατί επείγονται για διάφορους λόγους να τους βάλουν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Ξέρω, και υποσχέσεις – αόριστες κι αδέσμευτες – και ψιλοαπειλές, εκβιασμοί και «εμπιστευτικές» πλαγιοκοπήσεις...

...«Να, έκαναν κι αυτοί πίσω, «έριξαν νερό στο κρασί τους». Ο νέος πρόεδρός τους Ζόραν Ζάεφ είναι διαλλακτικός! Και φυσικά είναι καλός διπλωμάτης αφού «παραδέχθηκε» ότι η ΠΓΔΜ (FYROM) «δεν είναι ο μοναδικός κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!» Δηλαδή, μην παραπονιόμαστε· είναι και δικός μας!!!

Διαλακτικός, διπλωμάτης, μπορεί να είναι και... «ρεαλιστής» σαν κάτι δικούς μας και να δεχθεί το «Βαρδάρσκα Μπανόβινα» ή SARDIJA VARDARI (ΣΑΡΝΤΙΑ ΒΑΡΔΑΡΗ) ή Σλαβία του Βαρδάρη.

Ένα είναι βέβαιο για να σοβαρευόμαστε και να ζήσουμε μονιασμένοι και προς το κοινό συμφέρον: Όνομα Μακεδονία, γιοκ. Και κάθε παρελκώμενο. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές, σαφέστατο προς τους εταίρους, για να μπούνε στην Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Ενωση στη FYROM.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές, σαφέστατο, ότι, αν θέλουν οι Αμερικανοί, τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ πρέπει να μάθουν να σέβονται τις συμμαχίες και των «μικρών» συμμάχων.

Και ότι η Συμμαχία δεν είναι για να καλύπτει μόνο τ’ αμερικανικά συμφέροντα, αλλά για να διασφαλίζει και την ασφάλεια έστω και των άλλων συμμάχων και ιδιαίτερα από συμμαχικά κράτη.

Δεν γίνεται να συνασπίζομαι έναντι υποτιθέμενων εχθρών, ενίοτε κατασκευασμένων για τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του αμερικάνικου και αγγλοσαξονικού κεφαλαίου και να μαχαιρώνομαι πισώπλατα από συμμαχικές χώρες και η «συμμαχία» του ΝΑΤΟ να σφυρίζει αδιάφορα, επικαλούμενη καταστατικές δεσμεύσεις, πως δεν ανακατεύεται, τάχα, σε διαμάχες «φιλικών χωρών».

Μιλάμε βέβαια κυρίως για την Τουρκία, που κατέλαβε αιφνιδιαστικά και μπαμπέσικα το 40% της Κύπρου, με την ανοχή – καταφανώς τη συναίνεση – των Αγγλο-Αμερικάνων και συνεχίζει ανενόχλητα την κατοχή, διεκδικώντας όλο και περισσότερα και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να προσπαθούν να μπαλώσουν τα πράγματα και να τη νομιμοποιήσουν.

Δεν γίνεται συμμαχία, και οι «σύμμαχοί» μας να απειλούν ότι θα μας πάρουν 18 νησιά, γιατί τα περιλαμβάνουν τα «σύνορα της καρδιάς τους» και να μην ιδρώνει τ’ αφτί ούτε των Αμερικανών, ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της Ε.Ε. που θέλουν να κάνουν την Τουρκία ευρωπαϊκή χώρα! Γιατί, μήπως ιδρώνει το αυτί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που η Τουρκία τον «γράφει» κανονικότατα και ο ΟΗΕ κατασκευάζει σχέδια που παραπέμπουν σε συνειρμική παραφθορά των φερόμενων ως «σχεδιαστών» (Ανάν).

Ιδιαίτερα στις συμμαχίες πρέπει να είσαι ειλικρινής, προς τους συμμάχους σου, εάν θέλεις η συμμαχία να έχει συνοχή και διάρκεια.

Αλλιώτικα θα καταλήξει σαν την Αθηναϊκή Συμμαχία.

Αν θέλεις υποτακτικούς, κάποιος ηγέτης θα βρεθεί να σου πει στα ίσια, αφού εξαντλήσει κάθε διπλωματική προσπάθεια: «Εάν θέλεις υποτακτικούς κι όχι να είσαι primus inter pares, να το πεις ξεκάθαρα. Να φέρεις στρατεύματα κατοχής, να γίνεις απροκάλυπτα εχθρός, σαν το Γ’ Ράιχ και να υφίστασαι τις φθορές του άπελπι ανταρτοπόλεμου, όπως αυτός διεξάγεται στις χώρες της Μέσης ανατολής και της Ασίας, γιατί εσύ δημιούργησες την «τρομοκρατία». Ο κόσμος δεν τρελάθηκε ξαφνικά. Εσύ ξεκίνησες με την αλαζονεία σου και την απληστία σου.

Υπάρχει καιρός!

Φρόνηση, στον άπληστο αλαζόνα υπάρχει;

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 100 guests και κανένα μέλος