Το σπίτι που διαμένεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής σου υπόστασης.
Είναι το καβούκι της χελώνας!
γράφει ο: Κώστας Βενετσάνος
 
Δοξάστε τους!
Δοξάστε τις Ευρωπαϊκές «αξίες»!
 
 

Δοξάστε την (πρώτη φορά) αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα – με ολίγον δεξιά – (ΑΝ.ΕΛ.)!

Σύμφωνα με την απαίτηση των Γερμανο-Ευρωπαίων δανειστών, νεο-δυναστών, οι πλειστηριασμοί ακινήτων και μάλιστα «εκσυγχρονισμένων», αφού γίνονται ηλεκτρονικά, προς αποφυγή ενοχλητικών διαμαρτυρομένων, επαναλειτούργησαν από την περασμένη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, με «στόχο την εύκολη και ταχύτατη αρπαγή, από Τράπεζες και το κράτος, των σπιτιών του λαού», όπως γράφει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική δικτυακή σελίδα «iskra» της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.).

Για την κυβέρνηση, το πρόβλημα θα εξελίσσεται καθημερινά σε μείζον, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά και απρόβλεπτων ακόμη απονενοημένων καταστάσεων. Να θυμηθούμε τις αυτοκτονίες στην Ισπανία κατά την ώρα της εκτέλεσης των πλειστηριασμών, των συγκρούσεων με τις οργανωμένες ή τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις συμπαράστασης κ.λπ., ώστε να μην αποκλείουμε ακόμη και ένοπλες αντιδράσεις με ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση, με προσεκτικά μέτρα αποσυμπίεσης, αλλά και επικοινωνιακά, όπως αυτό της προβολής «βίλας» στο Κεφαλάρι Κηφισιάς αξίας περίπου 700.000 €, για οφειλή 1,4 εκατομμύριο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι, μέχρι 31 Δεκεμβρίου ’18 υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης στο Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη! Και μετά; Αν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει μετά, γιατί έχασε τη δουλειά του ή τον τάραξαν οι φόροι, οι τόκοι, οι υποχρεώσεις, οι απαιτήσεις των... ευγενών αρπακτικών, τι θα γίνει;

Η επικοινωνία μάς ενδιαφέρει ή η Κοινωνία!

Γι’ αυτό μιλάνε συνέχεια για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», τους «μπαταχτσήδες» με τις... «βίλες»;

Δεν αποκλείω να υπάρχουν και τέτοιοι. Όμως, σ’ αυτή τη θεομηνία του χρηματοπιστωτικού Καπιταλισμού, εγώ τουλάχιστον, ΔΕΝ κάνω διάκριση κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά ενδελεχώς. Πώς πτώχευσε; Κι αν βέβαια διαπιστωθεί δολιότητα, άσε τ’ αρπακτικά να φάει το ένα το άλλο. Αλλά καθένας που έχει κάποιο σπίτι άνω των 300.000 δεν είναι ...καπιταλίστας! Μπορεί να ήταν απλά εύπορος· να έκανε κακούς υπολογισμούς, τον καιρό των «παχέων αγελάδων». Τώρα, που ήρθαν χρόνοι δίσεκτοι, και μήνες οργισμένοι, πρέπει να ξυπνήσουν μέσα μας άγρια ένστικτα χαιρεκακίας; Ποια δηλαδή είναι τα «λαϊκά σπίτια» για τα οποία ασφαλώς και πρέπει να ενδιαφερθούμε πρωτίστως;

Κι ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την συνυπευθυνότητα, ίσως σε μεγαλύτερο ποσοστό, των δανειστριών τραπεζών, αλλά και του κράτους που άλλαξε ή δέχθηκε ν’ αλλάξει επί το δυσμενέστερο τις οικονομικές συνθήκες και όρους.

Δεν χρειάζομαι ξένα παραδείγματα. Μου αρκεί ο δικός μας κλάδος των περιφερειακών (Νομαρχιακών) και τοπικών εφημερίδων. Αφού επί 60 και πλέον χρόνια οι Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε) υποχρεούντο να δημοσιεύουν τους ετήσιους ισολογισμούς τους και σε μία τοπική – νομαρχιακή εφημερίδα, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, κατάργησαν αυτή την υποχρέωση των Α.Ε., για να τις «ελαφρύνουν» κατά πεντακόσια – οκτακόσια ευρώ(!) ετησίως και έκλεισαν “γραφεία δημοσιεύσεων”, εφημερίδες, συρρικνώθηκε ο κύκλος εργασιών τυπογραφείων, χαρτεμπόρων και άλλων επιχειρήσεων και βρέθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στο δρόμο.

Αυτό το δικαιολογημένο κύμα αγανάκτησης, δεν το βλέπουν ότι κάποια στιγμή θα γίνει ανεξέλεγκτο τσουνάμι; ΔΕΝ το βλέπουν οι «τυφλοί τά τ᾽ὦτα, τόν τε νον, τά τ᾽ὄμματα».

Τώρα, για να ικανοποιήσουν τις εταίρες, τους δανειστές, τους ά-θετους και αήθεις «θεσμούς» επαναλειτουργούν με απερίσκεπτους, ασυνείδητους λειτουργούς και με ιδιοτελείς θεραπαινίδες γυπών και γερακιών, τους πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας: Δηλαδή του σπιτιού που μένεις!

Το σπίτι που διαμένεις εσύ και η οικογένειά σου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής σου υπόστασης.

Είναι δηλαδή σαν το δέρμα σου. Είναι ό,τι το κέλυφος των οστράκων· ό,τι το καβούκι της χελώνας. Αυτή η κατοικία-προστασία με φιλοσοφική-νομική ερμηνεία θα ‘πρεπε ν’ απαγορεύεται να αφαιρείται – εκπλειστηριάζεται, όπως απαγορεύεται η δουλεία για χρέη, από τον καιρό του Σόλωνα τουλάχιστον στην Αθήνα, για Αθηναίους πολίτες.

Κι αν έπρεπε, σε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ακίνητο και εξαιρετικής αμέλειας, να εκπλειστηριαστεί ένα ακίνητο, θα έπρεπε να υποκαθίσταται, τουλάχιστον, με μία «λαϊκή στέγη».

Αντίλογος, περί Οφ Σορ εταιρειών, καταθέσεων στο εξωτερικό κ.λπ., δεν αντικρούουν όσα ισχυρίζομαι. Εμπίπτουν στα όρνεα, για την τύχη των οποίων την ευθύνη έχουν τα ίδια. Δεν αναμειγνύομαι στη διαμάχη γύπα με γεράκι. Ένα είναι βέβαιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των ανυποχώρητων απαιτήσεων των δανειστών εξ’ αρχής (από το 2011), για πλειστηριασμούς ακινήτων, γιατί αποβλέπουν στην αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, αντί πινακίου φακής, για να περάσει την Τρίτη αξιολόγηση. (και ν’ αφήσει ο Τσακαλώτος και ο Κοντονής τα φτηνά επιχειρήματα). Κι απ’ την άλλη, να μην έρθει σε σύγκρουση η κυβέρνηση, με τους φυσικούς εκλογικούς της πελάτες και «ιδεολογικούς» υποτίθεται, συμμάχους των λαϊκών στρωμάτων.

Εκείνο που δεν αντέχω - γιατί μισώ την υποκρισία - είναι να έρχονται οι πρωταίτιοι και ηθικοί αυτουργοί και συναυτουργοί και συμπράττοντες να παριστάνουν τους αυστηρούς τιμητές  και τους αυστηρούς κριτές. Για όσους αμφιβάλλουν ομιλώ ξεκάθαρα για το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ., τις μεταλλάξεις τους και τις "ουρές" τους.

Η «μάχη των Ειρηνοδικείων» με τις γνωστές συγκρούσεις και τις απαράδεκτες χρήσεις, ιδιαιτέρας βίας και χημικών στους κλειστούς χώρους των Ειρηνοδικείων, από τα ΜΑΤ, η μάχη αυτή κερδήθηκε από τα κόμματα και τις συλλογικότητες, που αγωνίζονται μήνες τώρα κατά των πλειστηριασμών. Κι αυτά τα κόμματα είναι η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το Ε.ΠΑ.Μ. του Δημ. Καζάκη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.

Ανάμεσα στους τραυματίες των επεισοδίων είναι ο πρώτην δήμαρχος Καισαριανής, Θανάσης Μπαρτζώκας. Από τους παρευρισκόμενους διακρίναμε τον Παν. Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κ.ά.

Ας προσέξουν πολύ, κυβέρνηση και δανειστές, κι ας μην παίζουν με τη φωτιά των πλειστηριασμών.

Μην παίζουν με το «κεραμίδι» του Έλληνα, γιατί μπορεί να τους έρθει στο κεφάλι. Ο σοφός Αριστοτέλης είχε γράψει στα «Πολιτικά» του: «Όχι, για μικροπράγματα (δεν επαναστατούν). Αλλά από μικρά πράγματα (ορμώμενοι), επαναστατούν για μεγάλα» (Ου περί μικρών, αλλ’ εκ μικρών. Στασιάζουσι δε περί μεγάλων)1.


    1. Αριστοτέλης: Πολιτικά, βιβλ. Ε’, 4, στ. 23-24 (Νομική βιβλιοθήκη τομ. 2, σελ. 454).

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 513 επισκέπτες και κανένα μέλος