Στο χέρι μας κρατάμε το χιλιοστό έντυπο τεύχος της ΕΒΔΟΜΗΣ
γράφει ο: Κώστας Βενετσάνος

 

Ας αναλογιστούμε: 1η Νοεμβρίου 1997, Αριθμός φύλλου 1o.

7 Noέμβρη αρ. Φυλ.2, 3, 4... πρώτα γενέθλια 1998, αρ. Φύλλου 51..., 1999, 2000... 2007 Δέκα Χρόνια ΕΒΔΟΜΗ, αριθ. Φύλλ. 505! Και τώρα τα... χιλιάσαμε! Σε ενάμιση μήνα συμπληρώνουμε 20 χρόνια ανελλιπούς και αδιάλειπτης εβδομαδιαίας κυκλοφορίας. Θα τα ξαναπούμε τότε και πιθανότατα θα το γιορτάσουμε.

Αναλογιστήκατε, αλήθεια, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, τί σημαίνουν 1000 εβδομάδες;

― Χίλιες εβδομάδες συλλογής ύλης· Επιτόπιας παρουσίας και έρευνας

― 1000 εβδομάδες ανάγνωσης, ταξινόμησης, αξιολόγησης, επεξεργασίας και δημοσίευσης αλληλογραφίας, πιο πολύ ηλεκτρονικής, e-mail.

Ξέρετε ότι λαμβάνουμε περί τα 3000 ηλεκτρονικά μηνύματα το μήνα; Οι πιο συνεπείς αποστολείς είναι οι βουλευτές μας. Ακριβέστερα τα βουλευτικά γραφεία. Οφείλουμε, επί τη ευκαιρία να τους ευχαριστήσουμε για την ενημέρωση που μας παρέχουν, για τη δραστηριότητά τους, μόνο που λησμονούν – όπως και πάρα πολλοί άλλοι – Δήμαρχοι – Σύμβουλοι κ.λπ. σ’ αυτά τα είκοσι χρόνια να δώσουν έστω και μία συνδρομή, για να ευχαριστήσουν κι εμάς που τους τα ψέλνουμε επ’ ωφελεία τους και για το κοινό συμφέρον, βεβαίως - βεβαίως! (και βεβαίως υπήρξαν λαμπρές εξαιρέσεις!).

Οφείλουμε όμως ν’ αναγνωρίσουμε ότι με αρκετούς, βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους και Συμβούλους έχουμε συνεργαστεί, για την ανάδειξη διαφόρων θεμάτων παραγωγικά. Αναφέρω τελείως τυχαία το θέμα του Ασκληπιείου, που επρόκειτο να ιδιοτικοποιηθεί, όπως το Ερρίκος Ντινάν, το “Γηροκομείο” της Βούλας, την παραλία του Δήμου Σαρωνικού (Καλύβια), το νησάκι Υδρούσα της Βούλας κ.λπ.

Με την ευκαιρία, μια και αναφερθήκαμε στις οικονομικές συνδρομές, να πούμε ότι έχουμε υποστεί ανηλεή και άδικα κυνηγητά από πολιτικές ηγεσίες, χάριν “ημετέρων” διαπλεκόμενων, ότι ο τοπικός και Περιφερειακός Τύπος είναι υπό διωγμόν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, γιατί είναι δυσκολότερη η διαπλοκή και σχεδόν ανέφικτος ο έλεγχός του. Άρα; Άρα η... Σαλώμη ζητά την “κεφαλήν του επί πίνακι” κι έτσι περιέκοψαν τις δημοσιεύσεις ισολογισμών - σημαντική πηγή εσόδων - έθεσαν δυσβάσταχτους όρους διαπίστευσης, αύξησαν μέχρι παραλογισμού τη γραφειοκρατία! Αυτήν την ασθένεια που δημιουργεί και προσοδοφόρο εθισμό στο δημόσιο, σε κάθε γραφειοκράτη και βέβαια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που θυμίζουν λίγο πολύ σοβιετική νομενκλατούρα.

Πολλές εφημερίδες δεν άντεξαν, και έκλεισαν. Η ΕΒΔΟΜΗ πεισματικά επιμένει, με όποιες θυσίες, γιατί εμείς πρωτίστως δίνουμε μάχη! Τ αφήνω αυτά και θα επανέλθω, σύντομα.

Ας γυρίσουμε όμως στον καθημερινό δημοσιογραφικό μας αγώνα:

Τώρα, τί σημαίνει να συλλέγεις, να γράφεις, να σβήνεις και να ξαναγράφεις, να στοιχειοθετείς και να σελιδοποιείς, να εκτυπώνεις και να διανείμεις κάθε εβδομάδα, βρέξει-χιονίσει 5.000 – 7.000 αντίτυπα (έχουμε βγάλει και 10 και 30 χιλιάδες αντίτυπα), δεν μπορείτε να το φανταστείτε. Τελικά, μήπως είμαστε «μανιακοί» της ενημέρωσης και της κριτικής;

Τέλος, επιτρέψτε μου να περιαυτολογήσω! Φαντάζεσθε τον εαυτό σας να γράφει 1000 άρθρα;

Μήπως θα το θεωρούσατε... τιμωρία;

Εγώ το θεωρώ καθήκον και ικανοποίηση, ιδίως με την αναγνώριση που απολαμβάνουν. Μου δίνει δύναμη και ταυτόχρονα βάρος ευθύνης.

Έχω γράψει άρθρο στο νοσοκομείο, με τον ορό, μετά από παράκλησή μου, στο αριστερό χέρι, γιατί είμαι δεξιόχειρας. Χίλια άρθρα ισοδυναμούν με επτά – οκτώ βιβλία – δοκίμια.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην ΕΒΔΟΜΗ, ως ενιαίο σύνολο, γιατί έτσι πρέπει, επειδή έτσι είναι.

Κατ’ αρχήν οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ακόμη κι εκείνους τους οποίους κρίνουμε και ενίοτε κατακρίνουμε, γιατί χωρίς αυτούς θα «χτυπιόμασταν» για να βρούμε ύλη!

Να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεργάτες μας, για τη συμμετοχή τους στο μεγάλο εγχείρημα που λέγεται έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας, που πληρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Να συγχαρώ δημόσια και να δηλώσω, για να διαλύσω παρανοήσεις, συνήθως ανδροκρατικές, αλλά και απόλυτα καλοπροαίρετες, ότι εμπνεύστρια, ψυχή και ικμάδα της ΕΒΔΟΜΗΣ είναι η Άννα Μπουζιάνη-Βενετσάνου, ιδρύτρια της εφημερίδας. Διάδοχοι είναι η Ηλέκτρα – εκδότρια διευθύντρια – και ο Κωστής Βενετσάνος, γραφίστας και υπεύθυνος της ηλεκτρονικής έκδοσης, ...εγώ είμαι απλά σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος.

Όλοι τελικά, τακτικοί και έκτακτοι συνεργάτες, καθώς και τεχνικοί, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο συμβάλλουμε αποφασιστικά στην επίτευξη αυτού του άθλου, που λέγεται τακτική έκδοση εφημερίδας.

Συμπληρωματικά, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του επιτεύγματος, αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ebdomi.com, και δείτε στα βίντεο την παρουσίαση για τα 10 χρόνια της 7ης, σε λιγότερο από εννέα λεπτά και υπερδιπλασιάσετε τα στοιχεία που δίνουμε εκεί.

Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλουμε στους αναγνώστες μας – πολλοί των οποίων είναι πλέον «οπαδοί» μας – συμμαχητές θα πω, γιατί η «αγκαλιά» τους μας ζωογονεί.

ΕΜΠΡΟΣ για τη νέα χιλιάδα!

Κώστας Βενετσάνος

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 272 guests και κανένα μέλος