Συνέντευξη του Αλέξη Tσίπρα με τον Κώστα Βενετσάνο

 

Η Εβδόμη εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Κώστα Βενετσάνο, εν όψει της λήξης της διαπραγματεύσης.


 

Kύριε Πρωθυπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε που μας δεχθήκατε να συζητήσουμε και ν’ απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις μας. Σας προϊδεάζουμε πάντως, ότι οι ερωτήσεις θα είναι “σκληρές”.

Θα είμαστε σκληροί, αλλά, πίστέψτε με, αντικειμενικοί. Ελπίζουμε και οι απαντήσεις σας να είναι ειλικρινείς και ικανοποιητικές, όχι τόσο για μας, όσο για τους αναγνώστες της ΕΒΔΟΜΗΣ και τον ελληνικό λαό, που έχει αγανακτήσει, αλλά και σαστίσει.

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Βενετσάνε, μου έχετε ξαναπάρει συνέντευξη, νομίζω...

Κ.Β. Δυο φορές. Μια στα Καλύβια, στην παραλία Λαγονησίου σε μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση πολιτών, που είχε οργανώσει ο Πέτρος Φιλίππου, σημερινός Αντιπεριφερειάρχης και μία στο Κορωπί, νομίζω.

Α. Τσίπρας: Ναι, ναι. Είμαι στη διάθεσή σου... αλλά, μια στιγμή, είπες ότι ο λαός έχει αγανακτήσει! Πού το είδες αυτό; Βλέπεις να σπάνε τίποτα βιτρίνες, να καίνε, να επαναστατούν; Ο κόσμος έχει κατανόηση. Ξέρει ότι κάνει θυσίες κι ότι σύντομα θα βγούμε απ’ τα μνημόνια.

Κ.Β.: Μια στιγμή. Από τα μνημόνια περιμένουμε να βγούμε το Γενάρη του 2015. Γι’ αυτό σε υποστηρίξαμε κι εμείς, κι εγώ προσωπικά. Γιατί μας είχες πείσει. Αυτά που είχες υποσχεθεί και είχες επαναλάβει στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, ήταν “κοστολογημένα”, όπως είχατε πει όλοι και εθεωρούντο απολύτως εφικτά. Κι εσύ καταπιάστηκες σε ατέρμονες συζητήσεις - διαπραγματεύσεις, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του Ιουλίου του ‘15, που εσύ προκάλεσες και ο Λαός σε στήριξε, με κείνο το υπέροχο και απρόσμενο ΟΧΙ του 62%! Και συ σάστισες! Συμμάχησες υπό τις ευλογίες του ΠτΔ με όλους αυτούς που σε πολεμάνε τώρα, εννοώ βεβαίως τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, για να φέρεις - κόντρα στην εκφρασμένη βούληση του λαού - ένα ΝΑΙ στην εξάρτηση της πατρίδας μας από τους δανειστές, ένα νέο 4ο μνημόνιο!...

Α.Τσίπρας: Τρέφαμε δυστυχώς αυταπάτες. Τί ήθελες δηλαδή να κάνω; Θα γινόμουν για 24 ώρες ήρωας και μετά θα ‘ρχότανε η καταστροφή. Θα βγαίναμε από το ευρώ! Κι ούτε είχα τέτοια εντολή απ’ το λαό!

Κ.Β. Γιατί, είχε κανένας εντολή, ο Σημίτης εν προκειμένω, να μας βάλει στο ευρώ; Εξ’ άλλου το 62% που ψήφισε ΟΧΙ, ψήφισε εν γνώσει του των απειλών των θεσμών και των ηγετών της Ε.Ε., ότι δήθεν το ΟΧΙ σημαίνει έξοδος από το ευρώ και με υπαρκτά τα capital controls.

Ύστερα, αν θέλαμε μνημόνια και υποτελή την Ελλάδα, είχαμε τους Σαμαρο-Βενιζέλους· γιατί ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

Αλ. Τσίπρας: Γιατί ο Λαός ήθελε μια προοδευτική - αριστερή κυβέρνηση!

Κ.Β. Ο λαός ήθελε αυτά που έλεγες. Μ’ ένα νόμο, μ’ ένα άρθρο να καταργήσεις τα μνημόνια. Ήθελε αξιοπρέπεια: Ήθελε μια κυβέρνηση να κυβερνά, όχι να εκτελεί αυτά που εντέλλονται οι δανειστές και δυνάστες μας. Ήθελε αριστερή, για την ακρίβεια μια φιλολαϊκή, εθνική πολιτική διακυβέρνηση κι όχι απλά μια “αριστερή” ταμπέλα, με δεξιό-εθνοπροοδευτικό περιεχόμενο. Αυτό το είχαμε και με τον Παπανδρέου, το Γιωργάκη και με το Σαμαρά και με την παράνομη κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.

Αλ. Τσίπρας: Γιατί τη λες “παράνομη”, πήρε πάνω από 260 ψήφους εμπιστοσύνης, στη Βουλή.

Κ.Β. Να ρωτήσεις τον Κατρούγκαλο, γιατί ήταν παράνομη - αντισυνταγματική αυτή η κυβέρνηση και επομένως οι πράξεις της ανυπόστατες. Και λέω να ρωτήσεις τον Κατρούγκαλο γιατί είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και συμφώνησε απόλυτα μαζί μου σε σχετική έκθεση που του είχα στείλει. Να ρωτήσεις και τον διπλά υπέυθυνο, Ευαγγ. Βενιζέλο, που είναι κι αυτός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλης τον Μάη/2012 (προ των εκλογών) «αν δεν πάρει κανένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση τύπου Λ. Παπαδήμου», ο Βενιζέλος απάντησε: «Με ποια νομιμοποίηση!»

Α.Τ.: Περσινά, ξυνά σταφύλια, κύριε Βενετσάνο. Εξάλλου αυτή η κυβέρνηση πέρασε, πάει.

Κ.Β.: «Πάει,» αλλά οι ανυπόστατες πράξεις της, οι συμβάσεις και οι εφαρμοστικοί της νόμοι παραμένουν και τους εφαρμόζεις εσύ, κύριε Πρωθυπουργέ.

Α.Τ.: Τώρα έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση, που αγωνίζεται για τα εργασιακά...

Κ.Β.: Αυτό άστο, μην το λες καλύτερα γιατί ξεφτίλισες και την αριστερά. Όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή. Εξάλλου ο λαός θέλει μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ φιλολαϊκή κυβέρνηση, το ξανάπα.

Α.Τ.: Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας και τους Έλληνες προσπαθούμε να διευκολύνουμε την κατάσταση. Έχουμε οργανώσει κοινωνικά συσίτια, δωρεάν εξετάσεις στα νοσοκομεία. Δημιουργήσαμε ενιαίο φορέα ασφάλισης τον “ΕΦΚΑ” με βελτιώσεις στα ασφαλιστικά..

Κάνε λίγο υπομονή και θα δεις.

Κ.Β.: Κύριε Πρωθυπουργέ, η υπομονή μου, αλλά και των πολιτών, εξαντλήθηκε. Κι απ’ ότι βλέπω και σε σας, για τον διαθέσιμο χρόνο σας. Η γραμματέας σας, σας ενημερώνει ότι σας ζητούν στο τηλέφωνο.

Α.Τ.: Ναι, θα είναι από τις Βρυξέλλες ή απ’ το Βερολίνο.

Κ.Β. Κύριε Πρωθυπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε και να σας ευχηθούμε “καλό μήνα”. Είχα να πάρω συνέντευξη από Πρωθυπουργό από το 2006 που συνέπιπτε η ημέρα κυκλοφορίας μας την 1η Απριλίου. Τότε ήταν από τον Κώστα Καραμανλή. Και μπορεί να ήταν πρωταπριλιάτικη, αλλά θα μπορούσε να ήταν και αληθινή.

Θα σας λέγαμε ό,τι σας “είπαμε”, τα δε λόγια που βάλαμε στο στόμα σας είναι τα λόγια και οι θέσεις που κατά καιρούς έχετε πάρει. Και του χρόνου λοιπόν.


Οσο για τους αναγώστες μας, ας ευχηθούμε τηρώντας το έθιμο “καλή πρωταπριλιά”. Όλο το χρόνο σας λέμε αλήθειες. Δικαιούμαστε, φαντάζομαι, να σας πούμε μια ακόμη αλήθεια σε ...ψεύτικο περιτύλιγμα.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος