Η Ελλάδα παίρνει «ασημένιο» στο χρέος

 

Στο άρθρο της περασμένης εβδομάδας, έβαλα «να μιλήσουν οι αριθμοί», γιατί οι αριθμοί είναι εκείνοι που αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Οι λέξεις «πολύ» - «λίγο», «μεγάλο» - «μικρό», «αυξήθηκε» - «μειώθηκε» ΔΕΝ λένε σχεδόν τίποτα, αν δεν απαντηθεί το «πόσο». Το “πόσο” είναι μέτρηση, δηλαδή αριθμοί. Και οι αριθμοί πάλι, μόνοι τους, δεν αποτυπώνουν την αλήθεια, αν δεν συσχετισθούν με άλλους αριθμούς.

Εξηγούμαι: Αν πω, χρωστάω 1000 ευρώ ή 50.000 ευρώ δεν λένε από μόνοι τους αυτοί οι αριθμοί πολλά πράγματα, αν δεν πω, για ποιο χρονικό διάστημα – Ενα (1), πέντε (5), ή 15 χρόνια. Με τί επιτόκιο; 2%, 5% ή 10%, και πόσα εισοδήματα έχω το έτος. Αν, για παράδειγμα χρωστάω στην πιστωτική μου κάρτα 1000 ευρώ (με επιτόκιο 18%!) και έχω εισοδήματα 6.000 ευρώ το χρόνο, χρωστάω πάρα πολλά. Ενώ ο άλλος που χρωστάει 50.000 € (με επιτόκιο 4%) και έχει εισοδήματα 100.000 € το χρόνο – όσα δηλαδή ένας βουλευτής – χρωστάει λίγα. Γι’ αυτό δεν μπορεί να με νιώσει και ψηφίζει ό,τι του πούνε.

Κατανοητό φαντάζομαι.

Έτσι γίνεται και με το Δημόσιο Χρέος (Δ.Χ.) Η Ελλάδα χρωστάει τριακόσια τόσα δις € (κατ’ άλλους 353 δις, ή 317, ή 312 δις). Ανάλογα πως το μαγειρεύει ο καθένας.  

Η Γερμανία χρωστάει πολύ περισσότερα, 2,3 τρισεκατομμύρια €. Ναι, αλλά έχει 2,9 τρις Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Δηλαδή 600 δις περισσότερα.

Εδώ πρέπει να πούμε εμβόλιμα ότι η Γερμανία χρωστάει και στην Ελλάδα και παριστάνει την πάπια, ζητάει και τα ρέστα. Σύμφωνα με συγκλίνοντα στοιχεία από πολλές πηγές, χρωστάει στην Ελλάδα, προ τόκων 162 δις. Αν το υπολογίσεις με 1% μόνον, επιτόκιο, μάς χρωστάει κάπου 330 δις! Αλλά οι πολιτικοί μας, που εμείς ψηφίζουμε και... χειροκροτάμε (τρομάρα μας), που «χαίρουν» μηδενικής εκτίμησης, εκ μέρους μου τουλάχιστον, οι πολιτικοί μας, λοιπόν, είναι τα θλιβερά «νούμερα», γιατί δεν έχουν τα κότσια, να τα εγγράψουν τουλάχιστον στον προϋπολογισμό μας, και βέβαια να τ’ απαιτήσουν.

Στο περασμένο άρθρο μου έγραψα με πολύ επιφύλαξη τόσους αριθμούς, γιατί φοβήθηκα πως θα γίνω απεχθής.

Με χαρά μου όμως είδα ότι έτυχε ευμενέστατης, ενθουσιώδους, τολμώ να πω, υποδοχής, από ένα κοινό υψηλού πνευματικού επιπέδου, προβληματισμένων ανθρώπων. Αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Απέφυγαν βέβαια, να το διαβάσουν εκείνοι που διαβάζουν μόνο ότι περιέχει το όνομά τους ή ικανοποιεί τις ψυχολογικές ή ιδιοτελείς παρορμήσεις τους.

Έτσι παίρνω το θάρρος ν’ ασχοληθώ άλλη μια φορά με τους αριθμούς!

Η Ελλάδα παίρνει «ασημένιο»

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που μπόρεσα να συλλέξω – τα οποία ποικίλουν, αλλά πάντως, μπορεί να στερούνται ακριβείας, αλλά αποδίδουν την πραγματικότητα, έχουμε: Παγκοσμίως τα σκήπτρα κρατά η Ιαπωνία με χρέος επί του ΑΕΠ 230%. Δεύτερη στο βάθρο των υπερχρεωμένων κρατών είναι η Ελλάδα με 181% επί του ΑΕΠ, που ανέρχεται στα 179 περίπου δις. (δες περιληπτικό πίνακα). Σε απόλυτο αριθμό, αυτό σημαίνει 353 δις χρέος και το «ρολόι» τρέχει...

Και, προσοχή, αυτό είναι μόνο το Δημόσιο Χρέος.

Υπάρχει και το συνολικό χρέος της Ελλάδας που ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 675 δις ευρώ και αντιστοιχεί στο 375% του ΑΕΠ (Δημόσιο, Ευρύτερο Δημόσιο, Τράπεζες, Επιχειρήσεις, ιδιώτες). Σκεφθείτε τώρα λιγάκι, μόνοι σας – χωρίς να χρειάζεστε τον ... κ. Μπάμπη – αν αυτό το χρέος μπορεί ποτέ να ξεχρεωθεί. Σας προλαβαίνω με τη δική μου έρευνα και σας λέω ότι μπορεί(!) να εξοφληθεί, αν πάρουν οι δανειστές ΟΛΗ τη δημόσια περιουσία και κάτι ψιλά από την ιδιωτική, ή το 58% περίπου του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας. Ίσως μάλιστα το έχουν στο μυαλό τους, γι’ αυτό φροντίζουν με κάθε τρόπο (μείωση αντικειμενικής και εμπορικής αξίας, φορολογικές επιβαρύνσεις, ΕΝΦΙΑ, κλπ.) να απομειώσουν την αξία της, για να τη «φάνε» φθηνότερα. Σιγά – σιγά, έχουν υπομονή...

Όταν ακούτε να λένε πως το χρέος είναι «βιώσιμο», «εξυπηρετήσιμο»... να ξέρετε ότι εννοούν πως μπορούμε να πληρώνουμε τους τόκους, όχι τα χρεολύσια.

Ρίξτε μια ματιά στα στοιχεία που δίνει ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), που διπλασίασε αυτή την εβδομάδα τους μισθούς της «για να κάνουν καλά τη δουλειά τους» μη μας φύγουν οι άνθρωποι και τί θα κάνουμε!

Έλεγε, λοιπόν, στις 30.4.2015, ο ΟΔΔΗΧ, τότε που φρόντιζαν να φοβίζουν τον Βαρουφάκη, του καλού ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, που οι περισσότεροι είναι ανίδεοι και απολαμβάνουν με δέος τις ηδονές της εξουσίας, όπως και οι άλλοι.

Έλεγε, λοιπόν: Το 2015 έπρεπε ν’ αποπληρώσουμε 38,3 δις και τ’ αποπληρώσαμε, ως «έντιμοι» ηλίθιοι!

Το 2016 πληρώσαμε μόνο 7,227 δις και φέτος θα σκάσουμε και θα «σκάσουμε» 9,648 δις!

Κοιτάξτε τη συνέχεια συγκεντρωτικά1.

Από το 2018 έως και το 2020 οφείλουμε 23,208 δις

Από το 2021 έως και το 2030 οφείλουμε 75.355 δις

Από το 2031 έως και το 2036 οφείλουμε 51.109 δις

Από το 2036 έως και το 2040 οφείλουμε 38.730 δις

Από το 2041 έως το 2057 οφείλουμε 68.963 δις.

Σύνολο 312.540 δις €. Τελειώσαμε; Όχι, βέβαια. Είναι και το Δ.Ν.Τ, στο οποίο οφείλουμε μέχρι το 2024, 20,634 δις συνολικά από Απρίλιο του 2015.

Συνολικά λοιπόν, 333.174 δις €.

 

pinakas AEP klp

 

Ε, τώρα θα μου πείτε, τελειώσαμε.

Τελειώσαμε, αν δεν δανειστούμε και άλλα. Κι εδώ, έχουν λυσάξει «να βγούμε στις αγορές!». Και θα θριαμβολογήσουν όταν θα βγούμε, γιατί θα βγούμε, δυστυχώς. Και δεν θα βγούμε στην αγορά ως αγορητές, αλλά ως αγοραίοι. Οποία κατάντια· οποία αφροσύνη, οποία μαλάκυνση).

Προκαλώ οποιονδήποτε βουλευτή, Υπουργό, αρχηγό, να μου πει, να πει στους αναγνώστες, στο λαό, αν είναι όπως τα λέω κι αν λέω ψέματα. Του παραχωρώ τη στήλη μου στην εφημερίδα. Τον προκαλώ σε δημόσιο διάλογο, οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

(Κορόιδα είναι ν’ ανταποκριθούν και να «σηκώσουν» το γάντι; Αυτοί εξ’ άλλου έχουν μεγαλύτερη ακροαματικότητα στα κανάλια.

Το θέμα όμως δεν είναι να σε «βλέπουνε», αλλά να σε πιστεύουν. Και οι αναγνώστες μου περιλαμβάνονται στους δεύτερους.


1. www.bankingnew.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 337 guests και κανένα μέλος