Περιμένετε ποτέ, υπ’ αυτές τις συνθήκες να βγούμε απ’ αυτή τη δουλεία χρέους;

 

Εν αρχή είναι ο λόγος και ο λόγος είναι αριθμός. Και ο «αριθμός είναι η εμμενής αρχή των πάντων»1.

Κι όταν λέμε πώς οι αριθμοί είναι η αρχή των πάντων, «δεν εννοούμε ότι όλα δημιουργήθηκαν από τους αριθμούς, αλλά σύμφωνα με τους αριθμούς»2, όπως εξήγησε η πυθαγόρεια και σύντροφος του Πυθαγόρα Θεανώ η Θουρία (κατά 30 χρόνια νεότερή του, για να δείτε πόσο σοφός ήταν ο μέγας φιλόσοφος Πυθαγόρας).

Τώρα, όλα αυτά τα «μπερδεμένα» τα ανέφερα για να σας εισαγάγω στο παρόν άρθρο, στο οποίο τον κύριο λόγο έχουν οι αριθμοί. Εξάλλου «Λόγος, έργου σκιά», κατά τον Δημόκριτο. Που σημαίνει ότι όλα αυτά που θα πούμε εδώ πέρα, δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν τα πράγματα, τα “έργα” – χρέη, τόκοι, ακόρεστη κερδοσκοπία, δυστυχία, πληθυσμοί, - που εκφράζονται, λειτουργούν και κινούνται ταχύτατα, σύμφωνα με τους αρθμούς.

Κι όταν λέω «ταχύτατα», εννοώ ιλιγγιωδώς, όπως μεταφορικά η γνωστή porche, με 280 χλμ/ώρα, ή με 5.000.000 δολάρια σε 60 δευτερόλεπτα. Ναι, μ’ αυτή την ταχύτητα και πλέον αυξάνεται το παγκόσμιο δημόσιο χρέος στο «παγκόσμιο ρολόι χρέους». (Όσοι κάνετε χρήση του διαδικτύου σας δσυμβουλεύω να το επισκεφθείτε: nationaldebtclocks.org).

Οι αριθμοί μιλάνε

Πέρυσι τον Οκτώβρη διάβασα μια μελέτη του ΔΝΤ (ΙΜF) που θα ‘πρεπε να τρομοκρατήσει κάθε αρμόδιο, αλλά και κάθε συνειδητό πολίτη. «Το παγκόσμιο χρέος, στα τέλη του 2015, ανερχόταν στα 152 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 255% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)» – εξαιρουμένου μάλιστα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το χρέος των 152 τρις αφορούσε το άθροισμα του Δημοσίου και ιδιωτικού χρέους το οποίο ανερχόταν στα 2/3 του συνόλου.

Β. Γκασπάρ: «Τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι δαπανηρά, καθώς συχνά οδηγούν σε οικονομικές υφέσεις οι οποίες είναι βαθύτερες και πιο μακροχρόνιες από τις τακτικές υφέσεις του οικονομικού κύκλου»3 των έντεκα χρόνων, που έλεγε ο Καρλ Μαρξ.

Και παρακάτω ο ίδιος ο Β. Γκασπάρ σημειώνει: «Το υπερβολικό Δημόσιο χρέος συνιστά μια σημαντική τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη κι έναν κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Τώρα τί θα πουν όλοι οι υπεύθυνοι, που το «ρολόι» του χρέους, του παγκόσμιου χρέους, έχει σπάσει ελατήρια και πλησιάζει αυτή τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές τα 240 τρις εκατομμύρια δολάρια – το δημόσιο τα 70 τρις – και αυξάνεται κατά 7,2 δις κάθε ημέρα που περνάει. Την ώρα, μάλιστα, που ο ετήσιος πλούτος που παράχθηκε παγκοσμίως είναι μόλις 80 τρις. Δηλαδή το 1/3 του χρέους.

– Σκεφθείτε να έχετε ετήσιο πραγματικό εισόδημα 12.000 και να χρωστάτε 36.000 (έστω ότι πρέπει να εξοφληθεί σε 10 χρόνια – θέλετε σε 15) πρέπει να δίνετε στην τράπεζα 3.600 το χρόνο, ή 2400 στην δεύτερη περίπτωση συν τους τόκους. Σας περισσεύουν;

Ξέρω, εκείνοι που έχουν καβάτζα ή εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ ετησίως, δεν θα με καταλάβουν. Για να πάρουν όμως μία ιδέα, ας δούνε πόσα είχαν στην τράπεζα το 2009 και πόσα έχουν σήμερα. Γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν και περισσότερα! Και στην προηγούμενη γερμανική κατοχή (1941-1944) κάποιοι αγόραζαν σπίτια, για λίγους τενεκέδες λάδι, ή... νησάκια, όπως αυτό της Βούλας. Ε, υπάρχουν και ...ατσίδες!

Μια ερώτηση: Όταν το παγκόσμιο χρέος, όπως και το Δημόσιο αυξάνεται δυσανάλογα σε σχέση με τον παραγόμενο πλούτο, αν δεν υποχωρεί κιόλας το παραγόμενο κατ’ έτος προϊόν, (ΑΕΠ), όπως στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων χωρών, υπάρχει δυνατότητα να εξοφληθεί ποτέ;

Στην Ελλάδα το ΑΕΠ από 233,2 ευρώ που ήταν το 2008 «έπεσε» το 2014, στα 185 δις €. Μειώθηκε δηλαδή κατά 20,7%. Από το 2011 έως το 2015 έχουμε καταβάλει μόνο σε τόκους 45,9 δις, σε πέντε χρόνια, δηλαδή 9,18 δις, κατά μέσο όρο ετησίως.

Το χρέος από τα 356 δις, που ήταν το 2011, παρόλο το «κούρεμα» του 2012, το περίφημο PSI, που μείωσε το ελληνικό δημόσιο χρέος προς ιδιώτες δανειστές, κατά 106 δις, στην πραγματικότητα κατά 68,2 δις – αφαιρουμένων αυτών που ζημίωσαν τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι ΟΤΑ κ.λπ. – έφτανε το 2015 στα 312 δις, μ’ όλες τις αιμορραγικές θυσίες του ελληνικού λαού. Δηλαδή το χρέος αυξήθηκε, σε σχέση μάλιστα προς το ΑΕΠ. Από 110% επί του ΑΕΠ που ήταν το 2008, έφτασε το 2015 σε ποσοστά άνω του 170% από το 2011 και μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το 2012 που έπεσε κατά 10 περίπου μονάδες, λόγω του PSI («κούρεμα»)5.

Περιμένετε ποτέ, υπ’ αυτές τις συνθήκες να βγούμε απ’ αυτή τη δουλεία χρέους;

Τα «χοντρά» είναι μπροστά μας. Μέχρι το 2025 έχουμε να πληρώσουμε 80 δις € (συν τα έντοκα). Από το 2026 έως το 2035, πρέπει να πληρώσουμε άλλα 92 δις € και μένουν άλλα 140 δις για μετά το 2035 συν τους τόκους βεβαίως, αν δεν έχουμε προσθέσει νέα χρέη, για εξοπλιστικά και λοιπές ανάγκες, αν τα «καταφέρουμε» να ξαναβγούμε στις αγορές, με «χαμηλά» επιτόκια 5,5% φαντασιακά, ή και 7-8% πιθανότερο, οπότε φτου κι απ’ την αρχή χρέη, για να ικανοποιήσουμε τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών μας, που έχουν «λυσάξει» «να βγούμε στις αγορές»! (Θου, κύριε, φυλακήν τω στόματί μου).

Μένουν πολλά ερωτήματα, αλλά να διατυπώσω μόνο ένα, κι εσείς προσθέστε κι άλλα:

Αφού ο Κόσμος όλος, πάνω από 7 δις εκατομμύρια άνθρωποι χρωστάνε 240 τρισεκατομμύρια, και παράγουν ετησίως μόνον 80 τρις, πώς και πότε θα εξοφληθούν και σε ποιον τα χρωστάνε;

Ποιοι είναι αυτοί που έχουν να λαμβάνουν 340 χιλιάδες δισεκατομμύρια; Μήπως οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι που κατέχουν τόσο πλούτο, όσο η φτωχότερη μισή ανθρωπότητα;6 Οι οποίοι, σημειωτέον, ένα χρόνο πριν ήταν 50! Πριν από ένα χρόνο ακόμη το 2015, ήταν 80 τόσοι. Λυπάμαι τους καημένους!, που βγήκαν απ’ τη λίστα! Τη μισή ανθρωπότητα που λιμοκτονεί δεν υπάρχει λόγος να τη λυπόμαστε...

Αλλωστε είναι στην ψυχολογία του ανθρώπου, ν’ αποστρέφεται τη δυστυχία και να έλκεται από τις απολαύσεις. Στην καλύτερη περίπτωση να θαυμάζει τις «αξίες» της φιλελεύθερης χριστιανοδημοκρατικής ή σοσιαλδημοκρατικής ευρωπαϊκής δύσης και της Β. Αμερικής.

Τελειώνοντας οφείλω ν’ αναγνωρίσω ότι σήμερα ήμουν κουραστικός και ίσως απεχθής σε πολλούς, λόγω αριθμών. Όμως αναγνωρίστε μου, παρακαλώ, ότι για να γράψω αυτούς τους αριθμούς, εργάσθηκα δυο-τρεις ημέρες ερευνώντας, για να σας δώσω κάποια στοιχεία και κάποιους χρήσιμους και αναμφισβήτητους αριθμούς – στοιχεία, που σε απλή ανάγνωση θα σας πάρουν δέκα λεπτά, κι αν τα σκεφθείτε λιγάκι, μισή ώρα. Κουράγιο!


1. Jean Franc Mattei: «Ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόριοι», Ιν. Β. Μ. Καρδαμίτσα, σ. 46.

2. Πολλοί φιλόσοφοι της αρχαιότητας, παρερμηνεύοντας το απόφθεγμα του Πυθαγόρειου Νικομάχου, «Ο κόσμος εγένετο κατ’ εικόνα του αριθμού..». πίστευαν ότι ο Πυθαγόρας δίδασκε ότι τα πάντα γίνονται εξ’ αριθμών. Γι’ αυτό, η πυθαγόρεια φιλόσοφος, Θεανώ διευκρίνισε πως: «Ουκ εξ’ αριθμού, κατά δε αριθμόν τα πάντα γίγνεσθαι». (ΙΧΩΡ τ. 41, σ. 15). Αριστ. Δαναός.

3. Βίτορ Γκασπάρ, Διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ.

4. Nationaldebtclocks.org

5. ΕΛΣΤΑΤ, «Η ελληνική οικονομία», 23.12.16

6. Oxfam, Νταβός, Ελβετία, 16.1.27.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 439 επισκέπτες και κανένα μέλος