Το χρήμα είναι μέσον ανταλλαγών· μέτρο αξιών. Οργανο κεφαλαιοποίησης


Με την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΒΑΣΗΣ (ΗΜοΒα) καταργείται το “μαύρο χρήμα” - Οι κλοπές και ληστείες κατά το μεγαλύτερο μέρος - Οι μίζες - η τοκογλυφία - η έλλειψη ρευστότητας κλπ. κλπ.

Η ΗΜοΒα ως ΔΙΕΘΝΕΣ  ή ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

“Πάντων χρημάτων μέτρον έστιν Ανθρωπος”

Τη γνωστή αυτή φράση του Πρωταγόρα να την κρατήσουμε με το διπλό της νόημα: Πως όλων των πραγμάτων (αγαθών, αποφάσεων, ενεργειών) ρυθμιστής είναι ο Ανθρωπος, αλλά κι εκείνων που έχουμε συνηθίσει να λέμε “χρήματα”, δηλαδή τα τραπεζογραμμάτια.

Ακριβέστερα, για την οικονομική επιστήμη “χρήμα, υπό την ευρεία έννοια, είναι (κάθε) μέσον ανταλλαγών αγαθών και υπηρεσιών, μέτρον αξιών και όργανο αποταμιεύσεως”1. Το επίσημο χρήμα που του δόθηκε νόμιμος χαρακτήρας από τα κράτη ή από νομισματική ένωση κρατών, λέγεται Νόμισμα. Η ίδια η μετατροπή των εθνικών νομισμάτων και η αντικατάστασή τους από το ευρώ είναι έκφραση βούλησης ανθρώπων. Δεν μας ενδιαφέρει λοιπόν, το είδος ή το όνομα του νομίσματος, αλλά τα χρήματα - τα πράγματα, τα αγαθά, οι υπηρεσίες - άρα η παραγωγή!

Είναι γνωστή η πορεία του χρήματος. Αρχικά αντάλλασαν χρήματα (πράγματα, αγαθά), με άλλα χρήματα ισοδύναμη, ισάξια. Π.χ. μια αγελάδα, με δέκα, πρόβατα (το κριτήριο ανταλλαξιμότητας είναι δύσκολο, γιατί μπορεί η αναλογία παραγωγής γάλακτος να είναι 1 προς 10 περίπου, όπως και του κρέατος, αλλά όταν υπεισέλθουν κι άλλοι παράγοντες σύγκρισης - δαπάνη διατροφής, όριο ζωής, αναπαραγωγής κλπ. καθώς και πρόσθετες αποδόσεις - εργασία βοοειδών, μαλλί προβάτων κλπ. - τα πράγματα περιπλέκονται.

Μετά την ανταλλαγή των χρημάτων - πραγμάτών λόγω των δυσκολιών αποτίμησης ισοδύναμων, “καθιερώθηκαν τα νομίσματα που ήταν μεταλλικά γενικά ισοδύναμα.

Ακολούθησαν τα χαρτονομίσματα - ομόλογα με διαταγή πληρωμής “εις τον κομιστήν”, από κεντρική κρατική ή εξουσιοδοτημένη τράπεζα. Σύγχρονα, πλέον, μέσα είναι το “πλαστικό χρήμα”, οι γνωστές πιστωτικές κάρτες και τα “λογιστικά ισοδύναμα”, όπως το ECU, ο πρόγονος του ευρώ.

Το ECU, για την ιστορία, ήταν άυλη λογιστική μονάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα νομίσματα, όσα σχεδόν και τα κράτη. Ετσι που ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης τα κατέγραψε σε κατάλογο κωδικών με τίτλο ISO 4217! Υπάρχουν πάνω από 170 νομίσματα στον κατάλογο ενεργών κωδικών.

oute-evro-oute-draxmiΗ ΔΡΑΧΜΗ, όπως και τα άλλα νομίσματα των κρατών της Ε.Ε. που έχουν ενταχθεί στην Ευρωζώνη (ΟΝΕ), βρίσκεται στον κατάλογο των ανενεργών κωδικών με κωδικό αριθμό GRD 300, μαζί με άλλα 80 περίπου νομίσματα.

Αυτό το σύστημα των ανταλλαγών κράτησε μέχρι τα πρώτα μεταλλικά νομίσματα μερικές χιλιάδες χρόνια. Από το 10000 π.Χ. μέχρι το 800π.Χ. περίπου. Ε, μετά από 3000 χρόνια, με την εξέλιξη που έχει η νέα τεχνολογία, η ηλεκτρονική, με τα teraτα αποθηκευτικού χώρου και άμεσης πρακτικά επικοινωνίας, με τα “μηχανάκια” στα ταξί και στα περίπτερα να κόβουν απόδειξη και για μισό ευρώ, δεν είναι νοητό να χρησιμοποιούμε ακόμη νόμισμα, χαρτονόμισμα ή πλαστικό χρήμα ελεγχόμενα άπαντα από τις τράπεζες.

Με την ΗΜοΒα δεν αναφέρομαι στο Ηλεκτρονικό χρήμα και στη λειτουργία των Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού χρήματος του Ν. 4021/11 και στην οδηγία 2009/110/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφέρομαι σε επαναστατική και πλήρως εκσυγχρονισμένη μορφή ανταλλακτικού μέσου και αποταμίευσης του υπερβάλλοντος προϊόντος, χωρίς να μπω σε τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, που “δεν τις πάω” και κουράζουν τον μη ειδικό.

Η “κεντρική τράπεζα” διαχείρησης της ΗΜοΒα ΔΕΝ είναι τράπεζα κερδοσκοπική. Είναι Ηλεκτρονική Τράπεζα Δεδομένων διακίνησης, αποταμίευσης και ανταλλαγής “χρημάτων” (αγαθών και υπηρεσιών) με αναγωγή στη μέση παραγωγή και των τριών συντελεστών της παραγωγής δηλαδή: Εργασία - Κεφάλαιο - Γαία.

Απλά και κατανοητά: Ο καθένας, αντί για πορτοφόλι, έχει στην τσέπη του το κινητό του τηλέφωνο, μ’ έναν αριθμό και ένα pin. Οταν “πληρώνεται” για οποιαδήποτε μισθωτή εργασία, σύνταξη, παροχή υπηρεσιών, (υδραυλικός, δικηγόρος...), πώληση αγαθών (Μήλα, υποδήματα, τούβλα...) κλπ. μέσω του κινητού του ή άλλου ανάλογου μέσου, περνάει στην Ηλεκτρονική Τράπεζα Χρηματικών δεδομένων (ΗΤΧ) και πιστώνεται ο προσωπικός του λογαριασμός.

Προϋπόθεση: ΔΕΝ υπάρχει άλλο χρήμα. Ούτε ευρώ ούτε δραχμή, ούτε δολάριο, ρούβλι, γιεν ή γουάν. Οπως αντιλαμβάνεστε με τον τρόπο αυτό ΔΕΝ υπάρχει μαύρη εργασία, παραεμπόριο, συναλλαγή κάτω απ’ το τραπέζι ή “φακελάκι”. Δεν υπάρχει “λάδωμα” ή μίζα! Δεν υπάρχει δυνατότητα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής ή μη καταβολής του φόρου.

ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα να σου πουλήσουν τη μαύρη σου ή άσπρη σου “δόση” (ναρκωτικά), γιατί θα πιαστεί και το “βαποράκι” και ο ενδιάμεσος έμπορος και θα φτωχύνει ο “βαρώνος”.

ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα τοκογλυφίας.

ΥΠΑΡΧΕΙ η δυνατότητα άτοκης πίστωσης από την ΗΤΧ πάνω στη βάση κίνησης του λογαριασμού σου, αυτομάτως.

Οταν κάποιος πληρώνει γίνεται η αντίστοιχη χρέωση σε πίστωση αυτού που “εισπράττει”.

Κατανοητό; Δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος, οδοντίατρος, εφοριακός κλπ που να εισπράξει μαύρο χρήμα.

Δεν υπάρχει κλοπή χρήματος, γιατί... δεν υπάρχει χρήμα με τη γνωστή μορφή (υλική).

ΔΕΝ υπάρχουν ΦΕΣΙΑ.

Το κράτος Δεν χάνει δραχμή από φοροδιαφυγή και άρα μειώνει τους φόρους δραστικά και γίνεται ανταγωνιστικό για προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων.

Δεν μπορεί κανένας να “πληρώσει” λογιστικά ποσά χωρίς αντίστοιχη εκταμίευση. Δεν μπορεί κανένας εργοδότης να φέρεται ότι πληρώνει μισθό 1000 ευρώ, ενώ δίνει στην πραγματικότητα 600.

Βέβαια το σύστημα είναι καλό να εφαρμοστεί διεθνώς και κάποτε, ούτως ή άλλως, θα γίνει. Αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε εθνικό επίπεδο και μάλιστα άμεσα και στην παρούσα φάση που η νεοφιλελεύθερη γερμανική Ευρώπη θέλει να μας στριμώξει με έλλειψη ρευστού. Δεν νομίζω να χρειάζεται καν έγκριση του Eurogroup ή της Κομμισιόν. Ηλεκτρονικό χρήμα είναι σαν τις πιστωτικές κάρτες! Απλά, πληρώνει και το δημόσιο με “πιστωτική κάρτα” Ηλεκτρονικά! Με ημιεφαρμογή, βέβαια, του συστήματος αρχικά και σταδιακά, πλήρως.

Θα σκυλιάσουν βέβαια, οι συστημικοί Ευρωπαίοι, αλλά δεν πειράζει.

Κάντε τους να σκυλιάσουν. Η κυβέρνηση έχει άξια στελέχη. Χρειάζεται τόλμη και φαντασία. Στους Γερμανούς δεν έχει πολύ “πέραση” η διπλωματία, όταν αισθάνονται δυνατοί. Ούτε στους Ολλανδούς, ούτε στους ...τραπεζίτες. Περνάει η “τρέλα”! Δεν τους νοιάζει αν θα χάσουμε εμείς δέκα (που δεν θα χάσουμε) τους πονάει που θα χάσουν αυτοί ένα (και ΔΕΝ θα ‘ναι ένα θα είναι πολλά· θα είναι η ΔΥΑΛΥΣΗ της ΟΝΕ.

―――――――――

1. Ελλ. Κέντρο Πραγωγικότητος: “ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ Οικονομοτεχνικών Ορων (εκδ. 1965, σελ. 155).

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 163 guests και κανένα μέλος