Βαλσαμωμένα έντομα, προϊόν εμπορίας για "εκπαιδευτικούς"  λόγους προς τα παιδιά των μεγαλουπόλων που το μοναδικό έδαφος που γνωρίζουν είναι το τσιμεντένιο και όχι το χώμα...

Διαμαρτυρία του ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. 

Γνωρίζοντας  τη (νεκρή) φύση…


Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα όλο και αποξενώνεται από τη φύση. Τσιμεντοποιεί τα πάντα γύρω του αποκλείοντας έτσι διάφορους ζωντανούς οργανισμούς να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν σε μια πόλη. Οποιοδήποτε ον (πέρα από το ανθρώπινο) που κινείται στα δικά του κοινωνικά πλαίσια τον ενοχλεί και θέλει να το αποβάλει. Αποτέλεσμα αυτού; Τα παιδιά της εποχής μας να μην έχουν πιάσει ποτέ τζιτζίκι, ή να μην έχουνε δει ποτέ τους αγελάδα ή γάιδαρο ζωντανά, εκτός κι αν είναι τυχεροί να κατάγονται από κάποιο χωριό.

Έτσι φτάσαμε να υπάρχουν ειδικές φάρμες που «παράγουν» έντομα και ύστερα τα βαλσαμώνουν για εμπορικούς σκοπούς προκειμένου οι νέοι να γνωρίσουν τη …φύση.

Η κυκλοφορία του περιοδικού «Αληθινά Έντομα» και συγκεκριμένα το ένθετο που περιέχει βαλσαμωμένα αρθρόποδα ήταν η αιτία να προκληθεί διαμαρτυρία από το Σύλλογο ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. Ο Σύλλογος ήρθε σε επικοινωνία με την υπεύθυνο του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών κα Αμανατίδη η οποία τους διαβεβαίωσε ότι: «η κυκλοφορία στην Ελλάδα των αρθρόποδων που έχουν επιλεγεί για αυτή τη συλλογή γίνεται με την έγκριση της Περιφερειακής Διαχειριστικής Αρχής CITES και τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο εισαγωγής τους. Τα έντομα της σειράς εκτρέφονται στην Κίνα, σε ειδικές φάρμες […] και μετά την παραγωγή τους, τα έντομα βαλσαμώνονται με ειδικές μεθόδους, και τοποθετούνται προσεκτικά σε ρητίνη, με σκοπό την καλύτερη δυνατή διατήρησή τους και υγιεινή».


Αν δε πάει ο Μωάμεθ στο βουνό,

πάει το βουνό στο Μωάμεθ…


Τελειώνοντας, τους εξήγησε ότι «μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες, έρχεται στα χέρια σας ένα καθαρά εκπαιδευτικό προϊόν, απόλυτα ασφαλές και εγκεκριμένο από όλους τους αρμόδιους φορείς. Επίσης πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι τα παιδάκια που ζουν στην Ελλάδα δεν έχουν καμία επαφή με τη φύση και δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τέτοια έντομα».

Το σωματείο ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. (Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής) μετά τις απαντήσεις της υπεύθυνης συνεχίζει να έχει αντιρρήσεις και απορίες.

«Πόσο εκπαιδευτικό μπορεί να είναι ένα προϊόν που “σκοτώνει” ζωντανά όντα για να τα πουλήσει Νεκρά σε Κουτάκια; Αν θέλουν τα παιδάκια να μελετήσουν τη ζωή των αρθρόποδων, ας παρακολουθήσουν καλύτερα τα σχετικά ντοκιμαντέρ, όπου τους δίνουν πραγματικά την ευκαιρία να τα παρατηρήσουν ζωντανά και όχι βαλσαμωμένα! […] Είναι δυνατόν να εκλογικεύετε την παράλογη κυκλοφορία του περιοδικού σας, με το ότι δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φύση; Ποιά φύση; Τη νεκρή; Με αυτή τη λογική να βαλσαμώναμε τότε και ελέφαντες…»

«Το μόνο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, θα έπρεπε να ήταν ο σεβασμός και η αγάπη για τη φύση και τη ζωή. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της φύσης και της ζωής σε όλη της τη θαυμαστή βιοποικιλότητα».


Τα παιδιά όλων των μεγαλουπόλεων δεν έχουν επαφή με τη φύση και αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου δεν είναι να φέρουμε τη φύση νεκρή στην πόλη προκειμένου να την γνωρίσουν τα παιδιά. Θα ήταν πιο υγιές να πάνε τα παιδιά στη φύση.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 139 guests και κανένα μέλος