γράφει ο Πνευμονολόγος – φυματιολόγος Πιλιλίτσης Λεωνίδας
Η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι η γρίπη στην Ελλάδα «μπήκε στην φάση αυξημένης δραστηριότητας».



Τις τελευταίες μέρες εξαπλώνεται η γρίπη και στη χώρα μας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που γίνονται στα νοσοκομεία και στο δίκτυο γιατρών που συμμετέχουν στην επιτήρηση και καταγραφή της ασθένειας.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ τις τελευταίες ημέρες προειδοποιεί ότι η γρίπη στην Ελλάδα «μπήκε στην φάση αυξημένης δραστηριότητας».

Από τα δείγματα  που στάλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για επιβεβαίωση είτε από νοσοκομεία είτε από το δίκτυο επιτήρησης , επιβεβαιώθηκε ότι σε ποσοστό 50% οι ασθενείς έπασχαν από  γρίπη και μάλιστα το 91,7% αυτών, αφορούσε τον τύπο Α - Η3Ν2 και Α- Η1Ν1 και τα υπόλοιπα τον τύπο γρίπης Β.

Τα χαμηλά επίπεδα της γρίπης που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους δύο μήνες, έκανε πολλούς να εφησυχάσουν, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ακόμη και από τις ομάδες υψηλού κινδύνου να παραμένει ακόμη και σήμερα ανεμβολίαστο. Έτσιφέτος ο εμβολιασμός έχει κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν επιπλοκές και οδηγούνται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παρατήρηση της επιδημίας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), έχει καταγραφεί κρούσμα γρίπης ανθεκτικό στα αντι- ιικά φάρμακα με αποτέλεσμα να απομονωθεί το περιστατικό, προκειμένου να προφυλαχθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός από μια τέτοια μετάλαξη του ιού.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι τις 11 το πρωί της 26/02/2014, ο ιός Α(Η1Ν1) είχε οδηγήσει στον θάνατο 64 ανθρώπους, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης νοσηλεύτηκαν ή και νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας 187 άτομα σε διάστημα δύο μηνών

Μέτρα πρόληψης:

Εμβολιασμός ιδίως στους πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα και στους   ηλικιωμένους, που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Σχολαστικό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον ή με αντισηπτικό απολυμαντικό χεριών τρίβοντας τα για 30 δευτερόλεπτα, πριν το φαγητό, αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι, αμέσως μετά τη χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας

Στέγνωμα χεριών με πετσέτες μιας χρήσης ή στεγνωτήρα χεριών, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν την επαφή γυμνών χεριών με πόμολα, βρύσες κ.λπ., ιδιαίτερα σε κοινόχρηστες τουαλέτες.

Αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, το στόμα, τη μύτη - πύλες εισόδου των ιών στον ανθρώπινο οργανισμό - όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.

Τακτική απολύμανση των χεριών με ειδικό αντισηπτικό, που καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και οπωσδήποτε πριν το φαγητό.

Κάλυψη στόματος ή μύτης όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε με χαρτομάντιλα (ή εναλλακτικά με το εσωτερικό του αγκώνα), τα οποία απορρίπτονται αμέσως.

Καλός και συχνός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων (αιθουσών διδασκαλίας, γραφείων, εργαστηρίων κ.λ.π.)

Αποφυγή παραμονής σε χώρους με συνωστισμό και ανεπαρκή αερισμό. O ιός της νέας γρίπης εμφανίζει χαρακτηριστικά υψηλής μεταδοτικότητας. Εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας και ταχύτατης εξάπλωσης της νόσου καλό είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα.

Ξεκούραση και καλή διατροφή για ενίσχυση της καλής κατάστασης του οργανισμού.

Σε περίπτωση συγκατοίκησης με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης φροντίζουμε, κατά το δυνατόν, να αποφεύγουμε συνεύρεση στον ίδιο χώρο, τον καλό αερισμό των χώρων, τήρηση με σχολαστικότητα όλων των παραπάνω κανόνων υγιεινής και χρήση απλής χειρουργικής μάσκας σε περίπτωση αναγκαστικής συνεύρεσης στον ίδιο χώρο.

Πιλιλίτσης Λεωνίδας
Πνευμονολόγος – φυματιολόγος
Διδάκτωρ ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 395 guests και κανένα μέλος