Από την Δρ Βοτανολογίας Βούλα Λαμπροπούλου, λάβαμε την παρακάτω επιστολή που απευθύνει προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β και μας κοινοποίησε.
Η επιστολή αναφέρεται στο κούρεμα του πράσινου μέχρι εδάφους, που έχουν υποστεί τα δέντρα και οι θάμνοι, στη Βούλα.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επιστολή της Φιλολόγου και συγγραφέως Αντιγόνης Καμπέρου, με τίτλο “Φεύγει το πράσινο από τις πλατείες μας”, που επίσης δημοσιεύουμε.
Είναι αλήθεια ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι που μας έχουν τηλεφωνήσει για το ίδιο θέμα· κάποιοι μάλιστα ιδιαίτερα οργισμένοι. Η “φιλοσοφία” του Δήμου 3Β το βλέπει αλλιώς “...να κρύβεται ο κάθε κακοποιός”. Ετσι κόβει μέχρι τη ρίζα θαμνώδη και πολλά δέντρα και μοιάζουν τα πάρκα καραφλά...

Επιστολή Αντιγόνης Καμπέρου:

Με απόφαση του Τμήματος Πρασίνου και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β έχουν κοπεί μέσα σε λίγους μήνες όλοι οι θάμνοι στις πλατείες του Δήμου μας!

Πρωί πρωί στις 15 Φεβρουαρίου άκουσα το αλυσοπρίονο στην πλατεία Άρεως και παρατήρησα οι υπάλληλοι του Δήμου να κόβουν τους θάμνους της πλατείας. Μαζευτήκαμε 5, 6 γείτονες για να σταματήσουμε το κόψιμο γιατί αρχικά αρνήθηκαν οι υπάλληλοι. Με φωνές και κάλεσμα της Αστυνομίας (που βέβαια ποτέ δεν ήρθε) σταμάτησαν. Αφού μιλήσαμε στο κινητό με την υπεύθυνη Ανέττα Ρούσσου μου είπε ότι η απόφαση πάρθηκε γιατί υπήρξαν απόπειρες κλεψιάς σε κάποια πλατεία σε κάποια πρασιά και θεωρήθηκε σώφρων από το Τμήμα Πρασίνου να κοπούν όλοι οι θάμνοι όλων των πλατειών του Δήμου έτσι ώστε να υπάρχουν ανοικτοί χώροι! Να υπάρχουν ανοικτοί χώροι με μισοφαγωμένα γκαζόν και σκουπίδια είναι προτιμώτερο παρά να κοσμεί τις πλατείες μας το πράσινο!

epistoles-prasinoΗ λογική του «πονάει δόντι, βγάλε δόντι» ή όπως εύστοχα παρατήρησε μια γειτόνισσα και φίλη «και τον γιό μου προσπάθησαν να ληστέψουν στη στάση του λεωφορείου αλλά δεν θα καταργήσουμε τις στάσεις!» είναι παντελώς αστήριχτη και γελοία!

Αν ήταν έτσι έπρεπε και οι Δήμαρχοι της Νέας Υόρκης να μπαζώσουν το Σέντραλ Πάρκ γιατί εκεί και αν διαπράττονται ληστείες το βράδυ!

Το κακό όμως έχει ήδη γίνει και αφού όλα βαίνουν με την εκάστοτε μόδα, δηλαδή το κούρεμα, βάλθηκαν και οι υπάλληλοι του Δήμου και όχι οι αποφάσεις των πολιτών της πόλης μας να κουρέψουν τις πλατείες μας!!

Μπράβο τους! Χαίρομαι που αγαπούν το πράσινο και κάνουν τα πάντα για να το αφαιρέσουν! Ειδικά σε μια τόσο όμορφη περιοχή όπως η δική μας.

Και μάλιστα πρέπει να προσθέσω ότι ειδικά στη πλατεία Άρεως είχαν έρθει ένα κυριακάτικο μεσημέρι πριν 7, 8 χρόνια σε αυτήν τη πλατεία κάποιοι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής και πήγα να δω τι κάνουν μια και το σπίτι μου είναι απέναντι στη πλατεία. Κατέγραφαν και μελετούσαν τα φυτά προκειμένου να διεξάγουν μια εργασία τους γιατί η πλατεία αυτή όπως μου είπαν θεωρείται από τις πιο όμορφες της Αττικής διότι συγκεντρώνονται σε αυτήν μια μεγάλη ποικιλία φυτών (δέντρων, θάμνων και λουλουδιών). Έτσι όπως πάντα βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας….    

Γιατί πρέπει να καταστρέφουμε και όχι να εξωραϊζουμε; Παρακαλώ πολύ όλους τους πολίτες των 3Β να προστατέψουν τις πλατείες τους όσες έχουν μείνει ανέπαφες! Να φυτέψουμε και άλλα φυτά και όχι να τα κόβουμε!

Σας ευχαριστώ

Αντιγόνη Καμπέρου
Φιλόλογος, Συγγραφέας


Επιστολή Βούλας Λαμπροπούλου:

Αξιότιμοι κύριοι,

Δεν θα ήθελα να εκλάβετε αυτά που σας καταγγέλω ως αντιπολιτευτικά. Το αντίθετο, προσπαθώ να επικροτώ έργα και πρωτοβουλίες. Μακάρι να βρίσκονται άνθρωποι να κάνουν έργο, αλλά όχι να χαλάνε το έργο άλλων.

Υπάρχει η...συνήθεια ο ένας Δήμαρχος να κόβει τα δέντρα του προηγούμενου Δημάρχου, ο ένας παπάς τα δέντρα του προηγούμενου παπά κ.ο.κ.

Λοιπόν, σας έφταιγαν οι καημένες οι πικροδάφνες στη λεωφόρο Βασ. Παύλου που έκρυβαν τις ασχήμιες και τα παρκαρισμένα στον πεζόδρομο λογής - λογής αυτοκίνητα, δήθεν για τους κλέφτες που δεν φοβούνται την άσφαλτο της 3ης Σεπτεμβρίου[!]; Να κόψετε λοιπόν τα δέντρα και τα δάση γύρω - γύρω γιατί πέφτουν τα φύλλα και... λερώνουν, άσε που μπορεί να κρυφτούν... βιαστές.

Οι μονές (στα άνθη) πικροδάφνες είναι θάμνοι και δεν είναι ευκάλυπτοι για να γίνουν δέντρα με γυμνό κορμό, ή θα πληρώνετε συνέχεια να κόβουν τις πικροδάφνες;

Τώρα στο τρίγωνο της οδού Β. Παύλου και Ζεφύρου ήταν φυτεμένες τριανταφυλλιές συνεχούς ανθοφορίας και τριανταφυλλιές νάνοι, ήτοι και το καταχείμωνο οι καημένες είχαν άνθη. Αντί να τις περιποιηθείτε και να φυτέψετε, αν θέλετε μεταξύ αυτών και εποχιακά άνθη (που ξηραίνοται τον β’ μήνα), κάνατε το έγκλημα να τις ξεριζώσετε, γιατί δεν πονάτε ούτε αυτές, ούτε τα χρήματα που έδωσαν γι’ αυτές οι φορολογούμενοι πολίτες της Βούλας.

Εμαθα ότι και η γεωπόνος του Δήμου είχε αντιρρήσεις, αλλά ποιος την ακούει.

Επικροτώ τα έργα... βιτρίνας, αλλά επειδή κηπουρός εδώ σημαίνει “αρπάζω ένα μεγάλο ψαλίδι και χραπ κόβω κάθε φύλλο και κλαδάκι που βλέπω”, σας δηλώνω ότι θα κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου, όταν δω να κόψετε άλλο δέντρο. Στους δρόμους βλέπουμε περισσότερα “κούτσουρα” παρά δέντρα με κλαδιά, γιατι όταν λέμε καθαρίζω και κλαδεύω τα δεντρα, θεωρούμε ευκολότερο να τα κόψουμε “στο σταυρό” παρα να σκύψουμε να σκάψουμε τη ρίζα τους για να πάρουν δυναμη.

Σας παρακαλώ να μη μας απογοητεύσετε οι καινούργιοι. Ελπίζουμε σε εσάς.

Με ειλικρίνεια
Βούλα Λαμπροπούλου
Διδάκτωρ Βοτανολογίας

 

Υστερόγραφο:

“Εμαθα ότι οι “φυσικές” πέργκολες που είχαν σχηματίσει οι μουριές στο αναψυκτήριο της πλατείας, στη Βουλιαγμένη έγιναν “βορά” κατά διαταγή κάποιου ανίδεου, που τον ψηφίσαμε. Δεν πετσοκόβουν ετσι τις μουριές, αλλά τις καθαρίζουν. Είμαι από τον Μωριά που φτιάχνουν πέργκολες και κρεβατίνες που κοιμούνται επάνω νέοι και μεγαλύτεροι τα καλοκαίρια. Σκεπάζουν αυλές και καφενεια όπου δροσίζονται και ξεκουράζονται άνθρωποι και ζώα. Δεν κάνουμε τα δέντρα κούτσουρα. “Κούτσουρα” λέγαμε στο σχολείο τους κακούς ή κουτούς μαθητές... Κουβέντα να γίνεται και δεν κάνω παραλληλισμούς...


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 193 guests και κανένα μέλος