Επιστολή απευθύνει ο τέως Δήμαρχος Μαραθώνα προς τον νυν “καλλικρατικό” δήμαρχο Ι. Λουίζο, με αφορμή της αφαίρεσης πινακίδας από το Μουσείο Μαραθώνιου δρόμου, που με πολύ αγάπη - ως παλιός αθλητής - ετοίμασε ο τέως Δήμαρχος Σπ. Ζαγάρης. Η ιστορία μένει και διδάσκει, και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο διηνεκές...

Δημοσιεύουμε την επιστολή του Σπ. Ζαγάρη και ελπίζουμε αν δεν βρήκε ακόμη ανταπόκριση να βρει...

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου καλεσμένος σε εκδήλωση του Συλλόγου Καρδιτσιωτών, στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου, διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη ότι από την είσοδο του κτιρίου έχει απομακρυνθεί η πινακίδα που αναφέρει ότι το μουσείο μας εγκαινιάσθηκε τον Νοέμβριο 2009 από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί και ο κλασικός μαραθώνιος.

Εκφράζοντάς σας την άποψή μου για το απαράδεκτο γεγονός, δέχτηκα την αναίτια , βίαιη επίθεση –όχι μόνο λεκτική , τοπικού συμβούλου Μαραθώνος , γνωστού για παρόμοιες συμπεριφορές, όπως πιθανόν να έπεσε στην αντίληψή σας. Σεβόμενος την εκδήλωση των συντοπιτών μου, έφυγα μη θέλοντας να δημιουργηθεί μεγαλύτερο επεισόδιο.

Δεν θα σταθώ στην αντιδεοντολογική συμπεριφορά του συνεργάτη σας.

Ας κρίνει ο κόσμος αν μπορεί να υπηρετεί τους θεσμούς , κάποιος που δεν τους σέβεται.

Θα επιμείνω όμως στην αποκατάσταση της πινακίδας στην είσοδο του μουσείου, η οποία αποτελεί μέρος της ιστορίας του.

Για τον τέως Δήμο Μαραθώνα, που είχα την μεγάλη τιμή να υπηρετήσω ως δήμαρχος, η επίσκεψη του ανώτατου πολιτειακού θεσμικού προσώπου υπήρξε μεγάλη τιμή και για το μουσείο μας πρόσθετη αξία.

Εσείς, με την πολύχρονη θητεία σας στα κοινά, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, ότι είθισται σε κάθε έργο να αναγράφεται η ημερομηνία και οι συντελεστές, της πραγματοποίησης ή των εγκαινίων του.

Αυτό άλλωστε αποτελεί μέρος της ιστορίας του έργου.

Δεν διαμαρτυρήθηκα όταν από αγνώστους (;) αποκολλήθηκε η μικρή μαρμάρινη πινακίδα που ανέφερε ότι επί δημαρχίας μου τοποθετήθηκε στην αφετηρία το γλυπτό «Το Πνεύμα του Ερμή», δωρεά του Ιάπωνα γλύπτη Μasaaki Noda, για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Δεν διαμαρτύρομαι που μουτζουρώνονται ή απομακρύνονται οι πινακίδες που αναφέρονται σε κάποιο έργο επί δημαρχίας μου (π.χ. στη λιθόκτιστη πλατεία στο εξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων στην Οινόη, ή για τη διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση της οδού Αγ. Μαρίνας, που συνδέει την Παραλία με τον Μαραθώνα).

Δεν διαμαρτυρήθηκα όταν την πρώτη μέρας της δημοτικής σας αρχής, άλλαξαν οι κλειδαριές, εσωτερικές κι εξωτερικές του μουσείου, για να μην μπορέσω εγώ ή η υπεύθυνη μέχρι τότε του μουσείου να εισέλθουμε χωρίς επίβλεψη.

Παρ’ όλο που τυπικά μέχρι και τον Ιούνιο 2011, το μουσείο ήταν ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης της Δημοτικής επιχείρησης.

Παρ’ όλο που δεν κληθήκαμε ποτέ για την επίσημη απογραφή ή την παράδοση της περιουσίας του μουσείου.

Συνέχισα και θα συνεχίσω, όπως ίσως γνωρίζετε από τους συνεργάτες σας, να φροντίζω για τον εμπλουτισμό και την πρόοδο του μουσείου, που θεωρώ μεγάλο απόκτημα , όχι μόνο για τον Μαραθώνα, αλλά για την Ελλάδα.

Δεν απάντησα ποτέ σε υπαινιγμούς και ανακρίβειες που δημοσιεύονταν κατά καιρούς και αφορούσαν την περίοδο της θητείας μου ή το έργο μου.

Δεν θέλησα με κανένα τρόπο να δημιουργήσω πρόβλημα στην νέα διοίκηση του Δήμου, κάνοντας κριτική, γιατί έχω την χειρότερη προσωπική εμπειρία .

Γιατί δεν μ’ αρέσει να κάνω, ότι δεν θέλω να μου κάνουν.

Κυρίως όμως γιατί βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι πρέπει να αφήνεται χρόνος σε κάθε δημοτική αρχή να ασκεί απερίσπαστη το έργο της.

΄Αλλωστε ο καθένας μας κρίνεται εκ των αποτελεσμάτων του.

Επί προσωπικού λοιπόν, προτίμησα την σιωπή.

Δεν μπορώ όμως να σωπάσω, όταν θίγεται ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μου. Οδηγούμενος όχι από τοπικισμό, αλλά από την βεβαιότητα ότι η παρακαταθήκη της κληρονομιάς του Μαραθώνα, θα αποτελέσει έναν επί πλέον μοχλό ανάπτυξης και για την Νέα Μάκρη και για τα κοινοτικά διαμερίσματα Γραμματικού και Βαρνάβα, ειδικά σ’ αυτές τις κρίσιμες οικονομικά συγκυρίες.

Παρακαλώ λοιπόν για την αποκατάσταση της ιστορίας του Μουσείου και την επανατοποθέτηση της πινακίδας στην είσοδό του.

Εύχομαι, και θα βοηθήσω όσο μπορώ, κατά την διάρκεια της θητείας σας, να εγκαινιάσουμε κι ένα νέο τμήμα του μουσείου μας.

Γιατί η ιστορία δεν ξαναγράφεται με τις «διαγραφές» κεφαλαίων της, όπως πιστεύουν κάποιοι.

Η ιστορία συνεχίζεται.

Όπως συνεχίζονται και τα έργα της μιας δημοτικής αρχής από την επόμενη.

Κύριε Δήμαρχε,

Καλόπιστα θεωρώ, ότι λόγω της μεγάλης έκτασης του νέου Δήμου Μαραθώνα

και των πολλαπλών σας υποχρεώσεων, ίσως δεν έχετε αντιληφθεί, ότι στον κύκλο   των συνεργατών σας από το δημοτικό διαμέρισμα Μαραθώνα, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται λάτρεις του Ροβεσπιέρου, που πρέσβευε μεταξύ άλλων: «Τι είναι η γενική θέληση; Η δική μου».

Αυτές όμως οι πρακτικές έχουν καταδικασθεί αιώνες πριν και πρέπει να γίνονται γνωστές για να μην επαναλαμβάνονται.

Γι αυτό τον λόγο σας ενημερώνω ότι θα δημοσιοποιήσω την επιστολή μου.

Γνωρίζοντας τον σεβασμό σας στους θεσμούς, είμαι βέβαιος, ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μου   και θα φροντίσετε άμεσα να   αποκατασταθεί η προσβολή στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η εμπειρία σας στην δημόσια διοίκηση, αποτελεί για μένα εγγύηση, ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί ο υπεύθυνος για το ατόπημα.

Με εκτίμηση
Σπύρος Ζαγάρης
Πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 320 guests και κανένα μέλος