Είναι οδυνηρό να βλέπουμε αδικίες εις βάρος μερίδας συμπολιτών μας με τις ευλογίες του κράτους και οι αρμόδιοι να σιωπούν. Η επίσημη πολιτεία, προκειμένου να εισπράξει έσοδα από τους πολίτες θεσπίζει νομούς όπως ο ν.4014/11 ο οποίος αφορά την ρύθμιση των αυθαίρετων. Ένας νόμος ισοπεδωτικός και εκβιαστικός, με μεγάλα προβλήματα εφαρμογής. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση βγάζει κορώνες για την διάσωση και την προστασία του περιβάλλοντος,

Στην εφαρμογή αυτού του νόμου, έχει ανακύψει ένα πρόβλημα το οποίo είναι ιδιαίτερα έντονο και ουσιαστικά δημιουργεί πολίτες δυο κατηγοριών. Το πρόβλημα έχει προκύψει με τους αυθαίρετους οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού, όπου τώρα οι όροι δόμησης καθορίζονται από το διάταγμα της ζώνης ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του Υμμητού.

Συγκεκριμένα οι περιοχές που ανήκουν κυρίως στην ανατολική ΑΤΤΙΚΗ (Χέρωμα ΒΑΡΗΣ, Σκάρπιζα ΚΟΡΩΠΙΟΥ κ.λ.π.) δεν μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του ν.4014/11 προκειμένου να ρυθμιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές.

Είναι γεγονός ότι αυτές οι περιοχές βρίσκονται σε ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, όπως αυτή καθορίστηκε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι όμως γεγονός ότι, η πολιτεία γνώριζε ΠΟΛΥ καλά τι γινόταν εκεί. Οι αυθαιρετούντες πλήρωναν εισφορές στο ΙΚΑ, εντάχθηκαν σε νομούς προκειμένου να συνδεθούν με δίκτυα κοινής ωφέλειας, δηλώνουν στην ΕΦΟΡΙΑ τα ακίνητα και όμως κανένας δεν τους ενόχλησε. Αντί αυτού, η πολιτεία παρείχε όλες τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να διευκολυνθεί η διαβίωση στις περιοχές αυτές καθώς επίσης και υποσχέσεις για την αποκατάσταση και την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης.

Τώρα όμως οι οικιστές αυτών των περιοχών βρίσκονται στο σημείο να χάνουν τις περιουσίες τους μια και δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν εν ΖΩΗ και να τις αξιοποιήσουν δεδομένου ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στον ν.4014/11.

Τι κάνει η πολιτεία; Τι κάνει ο Δήμος;

Για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, κανένας δεν επιθυμεί την καταστροφή του περιβάλλοντος. Την στιγμή όμως όπου κάθε αυθαίρετη κατασκευή νομιμοποιείται ακόμα και όταν βρίσκεται σε παραδοσιακούς οικισμούς, δεν θα πρέπει να γίνει και κάτι για τις περιοχές αυτές όπου υπάρχει πυκνότητα δόμησης περίπου 2.5 κατοίκους ανά στρέμμα;

Επειδή η ισονομία αποτελεί αρχή του Συντάγματος είναι σημαντικό αυτοί οι πολίτες να μπορέσουν να υπαχθούν στην ρύθμιση.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και ας είμαστε ρεαλιστές. Από την στιγμή που ο Υπουργός αποφάσισε να ανοίξει το θέμα των αυθαιρέτων έστω για εισπρακτικούς λόγους (το οποίο είχαμε τονίσει ότι έχει πολλές εκκρεμότητες), θα πρέπει να έχει και το πολιτικό θάρρος να αντιμετωπίσει και τις ειδικές περιπτώσεις που εμφανίζονται.



του Νίκου Στ. Ζυγούρη,

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 guests και κανένα μέλος