«Έχω φτιάξει το καλύτερο Προεδρικό Διάταγμα που έχει γίνει ποτέ στα χρονικά της Ελλάδας, με το οποίο έσωσα τη Λίμνη και τη Φασκομηλιά και με το οποίο η περιοχή αναγνωρίστηκε Μνημείο της φύσης», είχε πει και συνεχιζει να λέει ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας.
Είναι κατανοητη η αγωνιώδης προσπάθειά του  για την ωραιοποίηση του πολιτικού του προφίλ, αλλά ο ισχυρισμός του δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις προσπάθειες και την προσωπικότητα του Χρήστου Διονυσόπουλου και είναι ντροπή και αχαριστία αντί να αναγνωρίζει κανείς την προσφορά του στον τόπο να ιδιοποιείται το έργο του. Αν δεν είχε αγωνισθεί με σθένος, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, ο Χρήστος Διονυσόπουλος, η Λίμνη και η ευαίσθητη γεωμορφολογικά περιοχή της θα είχαν εμπορευματοποιηθεί.
Και αυτό προκύπτει από αδιάψευστα γραπτά ντοκουμέντα. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βουλιαγμένης του 1989/1991, για το οποίο δήλωνε υπερήφανος ο κ. Κασιδόκωστας, θεωρώντας το ως προσωπικό του επίτευγμα, προέβλεπε μεταξύ άλλων «ένταξη της Λίμνης και της περιοχής βόρεια αυτής στο σχέδιο πόλεως με χρήση τουρισμού-αναψυχής», δηλ. με δυνατότητα να δημιουργηθεί εκεί ένα εκτεταμένο εμπορικό κέντρο που θα περιελάμβανε ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και πάσης φύσεως επαγγέλματα (βλ. ΚΥΑ 48660/2862/16.6.89/ΦΕΚ Β’ 419-Υ.Α. 96418/6397/1.11.91/ΦΕΚ Δ’ 166). Κατά του εγκληματικού αυτού Σχεδίου υπέβαλε ο Χρ. Διονυσόπουλος προσφυγή στο Σ.τ.Ε. (αριθμ. 6936), στις 6.9.93, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με γραπτές προτάσεις και προσωπική παράσταση ενώπιόν του (9.12.93 και 23.2.94), να τροποποιήσει το Γ.Π.Σ, με βάση το εξής αίτημα:
 
Να τεθεί η Λίμνη (και ο ευρύτερος περιβάλλων αυτήν χώρος) εκτός σχεδίου και να προστατευθεί απόλυτα ως Μνημείο της φύσης.
Όμως, στη συνέχεια ο Οργανισμός Αθήνας πρότεινε και ο κ. Κασιδόκωστας, με όλους τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, συμφώνησε να ενταχθεί η Λίμνη  σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.
Ο Χρ. Διονυσόπουλος, δημοτικός σύμβουλος τότε, ήταν ο μόνος που διαφώνησε προτείνοντας να αντιμετωπισθεί η Λίμνη και ο ευρύτερος περιβάλλων αυτήν χώρος (δηλ. η περιοχή της Φασκομηλιάς) ως Μνημείο της Φύσης και να ενταχθεί σε Ζώνη Απόλυτης Προστασίας ( βλ. Πρακτικά Συνεδρ. Δημ. Συμβ. 12/18.7.94). Ακολούθησε Σχέδιο Προεδρικού Δ/τος για ένταξη της Λίμνης σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, κατά του οποίου ο Χρήστος Διονυσόπουλος υπέβαλε στο Σ.τ.Ε. υπόμνημα με πλήρη φάκελο (βλ. Υπόμν. 29.5.95) που περιείχε στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν ότι η Λίμνη (και ο ευρύτερος περιβάλλων αυτήν χώρος) είναι  Μνημείο της φύσης και πρέπει να τεθεί σε Απόλυτη Προστασία.

Η γνωμοδοτική απόφαση του Σ.τ.Ε (369/23.6.95) δικαίωσε πλήρως το αίτημά του και ζήτησε από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει σε έκδοση Προεδρικού διατάγματος σύμφωνα με τη γνωμοδοτική απόφασή του ΣτΕ, πράγμα που έγινε μερικά χρόνια αργότερα.

 

dionysopoulos_sx2

 
Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής οδηγούσαν σε καταστροφή τη Λίμνη και την περιοχή της. Ο Χρήστος Διονυσόπουλος έσωσε τη Λίμνη και την περιοχή της Φασκομηλιάς. Αυτή είναι η αλήθεια! Εξάλλου, όταν ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν τη Λίμνη το έτος 1993 Μιλτ. Οικονόμου προέβη σε εκβραχισμούς και καταστροφή του περιβάλλοντος, ο Χρήστος Διονυσόπουλος έπραξε αυτό που όφειλε να πράξει η δημοτική αρχή και τον μήνυσε με αποτέλεσμα να του επιβληθεί 2 ετών φυλάκιση.
 
Η Βουλιαγμένη και το περιβάλλον της χρωστούν πολλά στον Χρήστο Διονυσόπουλο. Αν σήμερα υπάρχει θερινός κινηματογράφος και αν προστατεύθηκε και αναδείχθηκε ο Ναός του Ζωστήρα Απόλλωνα, οφείλονται αποκλειστικά σ’ αυτόν και η δημοτική αρχή οφείλει να τον τιμήσει και να αναγνωρίσει το έργο και την προσφορά του αντί να ιδιοποιείται το έργο του. Διότι αν κάποιοι δεν νοιώθουν ντροπή για αυτές τους τις πράξεις, εμείς που ξέρουμε νοιώθουμε αγανάκτηση!!
 
 

* Ο Γιώργος Ράπτης, δικηγόρος π.Α.Π. είναι πρόεδρος της “Παρέμβασης” Βουλιαγμένης και πρώην Δ.Σ. αργηχός της μείζονος μειοψηφίας Βουλιαγμένης.

Αρθρο του Γιώργου Ράπτη*

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 238 guests και κανένα μέλος