Θα σωθούν(!) οι επιχειρήσεις από την κρίση… αν καταργηθεί η διάταξη που τους επιβάλλει τη δημοσίευση των ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιριών και στον τοπικό Τύπο!!

 

Αυτό ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος προς την Υπουργό Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Η «Καθημερινή» μάλιστα, σε ολοσέλιδο δημοσίευμά της («Οικονομική» 23/5/10) υπερέβαλε στην ιδιαίτερη προβολή του θέματος λέγοντας: «ακόμη και στον τοπικό Τύπο»(!) που αποτελεί κατά την… έρευνά της(;) «παγκόσμια πρωτοτυπία»! Θεωρεί μάλιστα, σύμφωνα με το μεσότιτλό της, ότι οι δημοσιεύσεις αυτές έχουν «επώδυνες συνέπειες», «καθώς πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας». Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Το πρόβλημα αφορά σε τελική ανάλυση όλους τους καταναλωτές, καθώς η δαπάνη για τη δημοσίευση των ισολογισμών μετακυλίεται […] στις τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών…»

Η υπερβολή αποστερεί σοβαρότητας την επιχειρηματολογία και ενίοτε προκαλεί θυμηδία. Ξέρετε ποιο είναι το «πλήγμα» σε ετήσια βάση των Α.Ε.; Της τάξεως των 300-500€ για τις μικρές και μεσαίες Α.Ε. Γύρω στα 800 για τις μεγάλες. Είναι προφανές ότι το δημοσίευμα εξυπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες, τις οποίες μπορούμε να πιθανολογήσουμε:

― Στήριξη της «επιχειρηματολογίας» του Κ. Μίχαλου και επικοινωνιακή υποστήριξη πιθανών προθέσεων του Υπουργείου.

― Αναγνωστικότητα των συγκροτημάτων των ΜΜΕ προς τον τοπικό Τύπο (τ.Τ.) που τους αφαιρεί ελάχιστο τεμάχιο της πίττας και κυρίως:

― Πολεμική, χτύπημα και τρώση του ενοχλητικού τ.Τ. και της πολυφωνίας.

― Η διασπορά των μαζικών Μέσων Ενημέρωσης και επηρεασμού της κοινής γνώμης αποδυναμώνει τη δυνατότητα ελέγχου και διαπλοκής. Γι’ αυτό ακριβώς και τα διαπλεκόμενα μεγάλα συμφέροντα επιδιώκουν τη συγκεντροποίηση και στην ολιγοπωλιακή ροή επιλεκτικών πληροφοριών και σχολιασμού.

―            Ο περιφερειακός και τοπικός τύπος είναι, ως εκ τούτου, σχεδόν ανεξέλεγκτος. Αυτό τους χαλάει την πίττα.

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι όσον αφορά την ΕΒΔΟΜΗ, την πρώτη και μοναδική εβδομαδιαία εφημερίδα της Ανατ. Αττικής, όταν πρωτοκυκλοφορήσαμε, πριν από 14 χρόνια, δεν υπήρχε η διάταξη δημοσίευσης των ισολογισμών στον τ.Τ. Δεν αποβλέπαμε λοιπόν σε ένα έσοδο που δεν υφίστατο. Η διάταξη ήλθε και μας βρήκε δύο χρόνια μετά – τον Σεπτέμβριο του 1999. Βεβαίως και μας ανακούφισε, παρ’ όλη την πολεμική και το διωγμό που υπέστημεν από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους υπουργούς τους και των δύο κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

 

 

Τι εξυπηρετεί η δημοσίευση

των ισολογισμών;

 

Η δημοσίευση των ισολογισμών, όπως παραδέχεται και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, εξυπηρετεί τη διαφάνεια και την οικονομική πληροφόρηση, προσθέτουμε εμείς.

Αυτό σε πανελλήνια και παγκόσμια βάση είναι αυτονόητο. Οσοι ασχολούνται με τα οικονομικά ή ενδιαφέρονται επιχειρηματικά εδώ και στο εξωτερικό, από τους ισολογισμούς των εταιρειών αντλούν χρήσιμες πληροφορίες. Αλλά και το κοινό, αν ήξερε τον καιρό της «τρέλας» του Χρηματιστηρίου ποια ήταν η λογιστική, η πραγματική αξία των μετοχών, η ισχύς και η πορεία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Α.Ε., δεν θ’ αγόραζε «φούσκες» με 40% και 50% υπερτιμημένες μετοχές.

Τις πληροφορίες αυτές μπορεί να τις αντλεί από τον ημερήσιο οικονομικό τύπο. Τι χρειάζεται λοιπόν ο τοπικός τύπος;

 

Μέσα στην πλημμυρίδα των πληροφοριών των μυριάδων των Α.Ε. και του πλήθος των εφημερίδων, για τους ενδιαφερόμενους σε τοπικό επίπεδο, η σχετική πληροφόρηση καθίσταται εν τοις πράγμασι αδύνατος. Οι ποικιλοτρόπως συναλλασσόμενοι σε τοπικό επίπεδο, με διάφορες επιχειρήσεις αντλούν ευχερέστερα αυτή την πληροφόρηση από τον τοπικό Τύπο.

Αλλά και το απλό, μη επιχειρηματικό, κοινό θέλει, βρε αδερφέ, να γνωρίζει τί κερδίζουν και τι προσφέρουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους.

Οι επιχειρήσεις που επιβαρύνουν παντιοτρόπως το περιβάλλον, τι κερδίζουν, τι πληρώνουν στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, τι προσωπικό απασχολούν. Τα τελευταία στοιχεία δεν αναγράφονται στους ισολογισμούς. Θα πρέπει να προστεθούν υποχρεωτικά σε παράρτημα του ισολογισμού, καθώς και η έδρα τους.

Εκ του σκοπού λοιπόν των σχετικών δημοσιεύσεων συνάγεται ότι οι ισολογισμοί πρέπει να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, κι επειδή σ’ αυτό δεν έχουν πρόσβαση και εξοικείωση όλοι, αλλά οι λιγότεροι – στον οικονομικό και στον τοπικό τύπο.

Να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης στον ημερήσιο τύπο, αν πρέπει να καταργηθεί κάτι.

 

«Φόρος υπέρ τρίτων»

 

Το εν λόγω δημοσίευμα της «Κ» φτάνει να θεωρήσει ότι η υποχρέωση δημοσίευσης στον τ.Τ. αποτελεί «φόρο υπέρ τρίτων». Άλλο ένα δείγμα υπερβολής και παραπλάνησης. Βέβαια σε τελευταία ανάλυση και διασταλτική ερμηνεία, κάθε δαπάνη επιβαρύνει το κόστος παραγωγής του προϊόντος ή των υπηρεσιών: Και τα «εργατικά» και τα υλικά και οι φόροι και οι ενέργεια και τα επιθυμητά και προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

Δεν αποτελούν όμως αυτό που λέμε «φόρο υπέρ τρίτων».

Φόρος υπέρ τρίτων είναι το αγγελιόσημο, που επιβαρύνει κάθε δημοσίευση με 24,2% σήμερα και πηγαίνει το 20% στα ταμεία των δημοσιογράφων και μεγάλο μέρος αυτών διοχετεύεται στις διάφορες δημοσιογραφικές ενώσεις και διανέμονται καταλλήλως! Το αγγελιόσημο λοιπόν που είναι ξεκάθαρα «φόρος υπέρ τρίτων» να καταργηθεί.

 

Λεπτομέρεια: Η είσπραξη και καταβολή του αγγελιοσήμου των διαφημίσεων διέπεται από ιδιαίτερα περίπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία θεσμοθετημένη και κατασκευασμένη από κάποιον σαδιστικό νοσηρό εγκέφαλο, απ’ αυτούς που μας οδήγησαν «ντουγρού» στο «παγόβουνο» ή «στο χείλος του γκρεμού».

 

Υποσημείωση: Το άρθρο αυτό μπορεί ν’ αναδημοσιευθεί – επιβάλλεται – από οποιαδήποτε εφημερίδα με μόνη αναφορά στην πηγή. Σχετικές επιστολές έχουν αποσταλεί στο ΕΒΕΑ και τους αρμόδιους Υπουργούς.

 

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 150 guests και κανένα μέλος