Ο επικεφαλής συνδυασμού της μειοψηφίας στο Δήμο Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, μιλάει για την διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», όπως επιχειρείται, για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει, για τις συνοπτικές διαδικασίες εφαρμογής του αλλά και τις παρεμβάσεις των κομμάτων, που με τη γιγάντωση των Δήμων θα είναι πιο πιεστικές.

Απεφεύχθη η συνένωση Μαρκοπούλου – Κορωπίου

 

Κ. Βενεστάνος: κ. Μεθενίτη, ο «Καλλικράτης» είναι πλέον σχεδόν ολοκληρωμένος και νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να περιστραφεί η συζήτηση μας. Θα θέλατε να μας πείτε κατ’ αρχήν, τις απόψεις σας για τον «Καλλικράτη», όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση;

Σωτ. Μεθενίτης: Κ. Βενετσάνο, στις θεωρητικές διακηρύξεις του «Καλλικράτη» δύσκολα κανείς μπορεί να είναι αντίθετος. Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση,methenitis-sinentefksi η οποία αναμορφώνει και το πεδίο της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι, όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας, πολύ φοβάμαι ότι το εγχείρημα αυτό θα υπονομευθεί εξ’ αρχής, λόγω δύο παραγόντων:

― ο πρώτος παράγοντας είναι η ελλειπής χρηματοδότηση του εγχειρήματος «Καλλικράτη». Είναι γνωστό και έχει κοστολογηθεί ότι χρειάζονται στην επόμενη τετραετία και σε επίπεδο επικράτειας 4,5 δισεκκατομύρια ευρώ, για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί σωστά, σε όλα τα επίπεδα και στις καινούριες δομές. Και για την οργάνωση και για τη λειτουργία.

― Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι χρειάζεται προηγουμένως να έχει γίνει η αναγκαία μεταφορά και μετάταξη εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, για να ανταποκριθεί στις νέες αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Να σημειώσουμε λίγο εδώ ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, με το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις πριν από 15 ημέρες περίπου, μεταφέρονται στους Δήμους 223 νέες αρμοδιότητες. Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν την πολεοδομία, τα σχολεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα και την τοπική ανάπτυξη. Φανταστείτε λοιπόν ένα Δήμο, ο οποίος θα συσταθεί και θα πρέπει να λειτουργήσει από 1/1/11 και ο οποίος θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις 223 αρμοδιότητες, να έχει προβλήματα τόσο στη στελέχωση του, με το αναγκαίο και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, όσο και στη χρηματοδότησή του.

Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που δόθηκε είναι από ελλειπείς έως απαράδεκτες. Να σας αναφέρω ότι στο άρθρο 259, που αφορά τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, αναφέρονται οι πηγές - οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι των Δήμων - ότι θα προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, το Φ.Π.Α και τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Αφού αναφέρει τις τρεις πηγές, λέει ότι αυτές οι τρεις πηγές χρηματοδότησης έχουν να κάνουν με κάποιο ποσοστό των συνολικών ετήσιων κρατικών εισπράξεων.

 

Κ. Βενετσάνος: Ποιό είναι αυτό το ποσοστό;

Σωτ. Μεθενίτης: Το ποσοστό αυτό δεν προσδιορίζεται. Όπως καταλαβαίνετε μπορεί να είναι από 1%, που απεύχομαι, μέχρι ένα εξαιρετικά σημαντικό και υψηλό ποσοστό που θα δώσει πραγματικά φτερά στην Αυτοδιοίκηση. Όταν όμως παραμένει έτσι ασαφές, δυστυχώς, επειδή όλοι στην Ελλάδα ζούμε και είμαστε υποψιασμένοι, πολύ φοβάμαι ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης τα ποσοστά τα οποία θα δοθούν από τους τρεις αυτούς πόρους στην Αυτοδιοίκηση θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα και θα οδηγήσουν στην υποχρηματοδότησή της.

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι υπάρχει μια εξαιρετικά πρόσφατη απόφαση του τρίτου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία είναι απολύτως σχετική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε σχέση με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Ορίζει λοιπόν, ρητά, για πρώτη φορά, ότι για να είναι συνταγματικός ο νόμος ο οποίος μεταφέρει αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν κοστολογηθεί, να έχουν εξευρεθεί οι πόροι και να έχουν μάλιστα υπάρξει συγκεκριμένοι κωδικοί από τους οποίους θα προέρχονται. Θα πρέπει δηλαδή στον ίδιο νόμο, στον «Καλλικράτη», με τον οποίο θα μεταφέρονται οι αρμοδιότητες στους Δήμους, να αναφέρονται συγκεκριμένα, ρητά και αναλυτικά οι πηγές χρηματοδότησης. Αυτό, στο σχέδιο νόμο που δόθηκε, δεν υπάρχει. Αντίθετα, γίνεται μία γενικόλογη αναφορά. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση λοιπόν ΣτΕ, μια τέτοια ρύθμιση όπως προβλέπεται αυτή την στιγμή στο σχέδιο νόμου «Καλλικράτης», θα είναι και αντισυνταγματική και παράνομη. Εαν δηλαδή, ο οποιοσδήποτε πολίτης προσφύγει στο ΣτΕ, ο «Καλλικράτης», θα κινδυνεύσει να μείνει, εξ’ αυτού και μόνο του λόγου, στα χαρτιά.

 

Κ. Βενετσάνος: Να προχωρήσουμε στην δεύτερη ερώτηση. Επειδή μιλήσατε για την συνταγματικότητα όσον αφορά αυτή τη διάταξη των οικονομικών, να θυμίσω και κάτι άλλο: η κυρία Καραμανώφ, σύμβουλος του ΣτΕ, πρόσφατα και σε άρθρο που είχε δημοσιευτεί στην «7η», διερωτάται κατά πόσον είναι συνταγματική η συνένωση αυτή των Δήμων, διότι το ίδιο το Συνταγμα ορίζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι: «αρμοδιότητες έχει στις τοπικές υποθέσεις». Από εκεί και πέρα λοιπόν τίθεται θέμα ερμηνείας, ποιές υποθέσεις είναι τοπικές· γιατί πολύ σωστά λέει πως γίνεται μετά μία τοπική υπόθεση ενός Δήμου, ας πούμε της Κερατέας, να επιλύεται από έναν Δήμο του Λαυρίου για παράδειγμα, όταν δεν είναι καθαρώς τοπική υπόθεση; Και μάλιστα αν έχουμε ένα Δήμαρχο άλλης πόλης. μπορεί να αντιμετωπίσει σύγκρουση συμφερόντων των δύο πόλεων; Επομένως χάνεται η έννοια της τοπικότητας. Πάνω σε αυτό τη γνώμη έχετε;

Σωτ. Μεθενίτης: Η παρατήρηση της κυρίας Καραμανώφ είναι πάρα πολύ σοβαρή, και έχει να κάνει με το στοιχείο της τοπικότητας και της δυνατότητας να επιλύονται στον πλησιέστερο βαθμό προς τον πολίτη οι υποθέσεις που τον αφορούν. Πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι στο φαινόμενο των μεγάλων συνενώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές θα έχουμε συνενώσεις σε τέτοιο πληθυσμιακό επίπεδο, που η εγγύτητα και η δυνατότητα των πολιτών να έχουν άμεση πρόσβαση στην δημοτική αρχή του τόπου τους, να απασχολούν την δημοτική αρχή με τα θέματα που τους αφορούν και να τα επιλύουν σε αυτό το επίπεδο, θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Επίσης, οπωσδήποτε το πρόβλημα του ποιά υπόθεση είναι τοπική, ενδεχομένως να δημιουργήσει ζητήματα συνταγματικότητας του «Καλλικράτη». Σε κάθε περίπτωση θέλω να είμαι αισιόδοξος και να πιστέψω ότι ο Υπουργός Εσωτερικών και οι επιτελείς του που προετοιμάζουν τις χωροταξικές ενώσεις, θα είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτόν τον τομέα. Θα φροντίσουν οι συνενώσεις να είναι περιορισμένες στα μεγέθη στα οποία είχαν υποσχεθεί και μάλιστα είχαν κάνει ρητή αναφορά, η οποία δεν βλέπω μέχρι στιγμής να τηρείται, ότι στην Αττική θα αποφύγουν τις συνενώσεις στους δήμους που ξεπερνούν σε πληθυσμό τους 20.000 κατοίκους. Με αυτό το σκεπτικό όπως ο δήμος Κορωπίου και ο δήμος Μαρκόπουλου, έτσι και ο δήμος Βούλας θα έπρεπε να παραμείνει αυτόνομος και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ να μην υπάρχουν κραυγαλεά άνισες συνενώσεις. Δηλαδή δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να έχουμε συνενώσεις, που ο νέος δήμος που θα δημιουργηθεί σε λίγους μήνες, θα έχει ένα συνολικό πληθυσμό που θα ξεπερνάει τους 55.000 ίσως και 60.000 κατοίκους. Από τη μία μεριά να δημιουργούμε δήμους των 60 και 70 χιλιάδων κατοίκων και την άλλη μεριά να υπάρχουν δήμοι των 12, 14 και 16 χιλιάδων κατοίκων, που υποτίθεται ότι έχουν προέλθει από συνενώσεις. Τέτοια είδους παραδείγματα δήμων που γίνονται συνενώσεις σε εξαιρετικά μικρό πληθυσμιακό επίπεδο, είναι πολλά και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα.

 

Κ. Βενετσάνος: Κύριε Μεθενίτη, ειλικρινά όσα καταθέσατε είναι πάρα πολύ σοβαρά, δεδομένου ότι και με την επαγγελματική σας ιδιότητα ως δικηγόρος, γνωρίζετε καλά το νομικό πλαίσιο και με την τεράστια πείρα που έχετε στην τοπική αυτοδιοίκηση ως νομαρχιακός σύμβουλος, ως δημοτικός σύμβουλος, ως υποψήφιος δήμαρχος κλπ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι απόψεις σας. Ένα τελευταίο θα ήθελα να σας ρωτήσω. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί τουλάχιστον από πλευράς ΚΕΔΚΕ, αναστολή εκτελέσεως της εφαρμογής του νόμου; Δηλαδή να μην έχει εφαρμογή στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά να έχει την επόμενη τετραετία; Έχει γίνει μία τέτοια αντιμετώπιση από πλευράς ΚΕΔΚΕ; Γιατί είναι σοβαρότατο. Εγώ βλέπω να έχουμε έναν όγκο θεμάτων να επιλύσουμε, οικονομικών, οργανωτικών, αντιδράσεων εύλογων του πληθυσμού και άλλων παραγόντων και από την άλλην ένα μικρό χρονικό διάστημα, που νομίζω ότι ουτε οι συνδυασμοί θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον προεκλογικό τους αγώνα.

Σωτ. Μεθενίτης: Κ. Βενετσάνο θα ήθελα εδώ να σας καταθέσω μια προσωπική άποψη που έχω για το πως έχει προχωρήσει διαδικαστικά το εγχείρημα του «Καλλικράτη». Προσωπικά, αρχίζω πλέον να πιστεύω βλέποντας σε ποιό χρονικό σημείο βρισκόμαστε, ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο προχωρά ο «Καλλικράτης», δεν είναι δυστυχώς η διοικητική αναδιάρθρωση και βελτίωση της δημόσιας αυτοδιοίκησης και της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Αυτό αν υπάρξει, θα υπάρξει μετά από 4 ή 8 χρόνια, σε βάθος χρόνου, και εφόσον υπάρξει η στήριξη με τους αναγκαίους πόρους και το αναγκαίο προσωπικό. Πολύ φοβάμαι ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο προχωράει η κυβέρνηση εσπευσμένα και παρά την αντίδραση της ΚΕΔΚΕ, είναι ένας και μόνο: η πάση θυσία εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, δηλαδή η δημοσιονομική πειθάρχηση σε βαθμό καταβαράθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπολογίζω ότι χάρη στη συρρίκνωση των δήμων από 1.000 σε 370 και χάρη στη μείωση του προσωπικού, θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Πολύ φοβάμαι ότι αυτός είναι ο μοναδικός, βασικός λόγος για τον οποίο σε αυτή τη φάση επιμένει η κυβέρνηση τόσο γρήγορα και τόσο πρόχειρα να προχωρήσει τον «Καλλικράτη». Πολύ φοβάμαι, και εδώ θα γίνω δυσάρεστος, ότι και το κόμμα στο οποίο εγώ ανήκω και το οποίο ψηφίζω, η Νέα Δημοκρατία, συγχωρείστε μου την οξύτητα της έκφρασης, στην διαδικασία αυτή υπήρξε δυστυχώς ο χρήσιμος ηλίθιος, πολιτικός συμπαίκτης.

Γιατί ανέχθηκε να συρθεί αυτή η υπόθεση σε βάθος χρόνου, χωρίς να βάλει έγκαιρα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την σωστή εφαρμογή του εγχειρήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης. Να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα: για ποιόν λόγο δεν εγκαλέσαμε την κυβέρνηση και σαν αυτοδιοίκηση και σαν πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και τον Υπουργό Εσωτερικών, για την μη τήρηση της δέσμευσής του, μέσα στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το Γεννάρη, ότι μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα είχε δώσει στην δημοσιότητα το σχέδιο νόμου αλλά και το χωροταξικό.

Για ποιό λόγο δέχθηκαν και τα κόμματα και η αυτοδιοίκηση να συζητάμε επί τρεις μήνες ένα ασαφές κείμενο διαβούλευσης 50 σελίδων, που έχει περισσότερο τη μορφή σχολικής έκθεσης, γεμάτο αόριστες γενικολογίες, χωρίς να έχουμε στα χέρια μας ένα συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, με συγκεκριμένες και εξειδικευμένες ρυθμίσεις. Το σχέδιο αυτό νόμου υπήρξε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στις 14 Απριλίου.

Τρίτο ερώτημα: Γιατί δεχόμαστε να συζητήσουμε εσπευσμένα και μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, (γιατί μέχρι 25 Μαϊου έχουν δεσμευτεί ότι ο «Καλλικράτης» θα είναι νόμος του κράτους), τόσο τα κόμματα όσο και η αυτοδιοίκηση, ένα σχεδιο νόμου 300 σελίδων, με σειρά πρωτόφαντων διατάξεων και μάλιστα, ταυτόχρονα να πρέπει να εκφέρουμε και άποψη, για το θέμα των συνενώσεων, για τα κριτήρια των συνενώσεων, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν.

 

Γιατί δεν λέμε λέξη, είναι το τέταρτο ερώτημα, και για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα που μας έχουν υποσχεθεί ότι θα χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα αυτό, την ίδια στιγμή μειώνονται και παρακρατούνται ακόμα και τώρα οι οικονομικοί πόροι της αυτοδιοίκησης. Και τι εχέγγυο μας δίνει αυτό όταν ακόμα ότι σήμερα παρακρατούνται οι πόροι της αυτοδιοίκησης και παραδίδονται μειωμένοι σ’ αυτήν, ότι θα είναι συνεπής η κυβέρνηση σε βάθος τετραετίας στην δέσμευση για καταβολή του ποσού των 4,5 δις ευρώ που χρειάζονται για τον «Καλλικράτη»;

Γαιτί δεν ζητήσαμε, είναι το πέμπτο ερώτημα, και δεν εξασφαλίσαμε το αναγκαίο χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μετατάξεων των υπαλλήλων, που πρέπει να υπάρξουν από τις νομαρχίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά κυρίως στους δήμους για την άσκηση των νέων 223 αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται σ’ αυτούς;

Έκτο ερώτημα: Γιατί εγκλωβιστήκαμε μονομερώς στη συζήτηση για το χωροταξικό βάση μιας κομματικής αντιμετώπισης, δηλαδή να δούμε αν οι όποιες συνενώσεις γίνονται για κομματικούς λόγους, για να εκλέξουμε δηλαδή τον πράσινο ή τον γαλάζιο δήμαρχο και δεν είδαμε το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να δει κανείς σε σχέση με την συνένωση. Το ζήτημα είναι ότι οι συνενώσεις πρέπει να γίνουν σε δήμους που έχουν ίδια αναπτυξιακά πρότυπα.

 

Και τέλος, να βάλω και ένα ζήτημα: Πότε επιτέλους, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το κυβερνόν, θα μπορέσουν να κάνουν πράξη αυτό το οποίο συνεχώς εξαγγέλουν και ποτέ δεν εφαρμόζουν, αυτό το οποίο λένε συνέχεια και μένει μόνο στα λόγια χωρίς να γίνεται πράξη, περί δήθεν ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης. Πότε επιτέλους, αυτό εννοώ κ. Βενετσάνο, θα σταματήσουν να δίνουν χρίσματα  ή «στηρίξεις» στους όποιους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Νομίζω ότι σε σχέση με τον πολιτικό πολιτισμό και τη μόρφωση που έχουν κατακτήσει πια όλοι οι πολίτες, σε όλη την Ελλάδα, είναι ντροπή πλέον να έρχεται ο όποιος κομισάριος από την Ρηγίλλης, την Ιπποκράτους, την Κουμουνδούρου και τον Περισσό, και να λέει ότι στον δήμο Βούλας, ο εκλεκτός μας θα πρέπει να είναι ο κύριος Χ ή στον δήμο Μαρκόπουλου ο κύριος Ψ. Δεν γνωρίζουν οι 40.000 κάτοικοι του δήμου Βούλας ή οι 20.000 κάτοικοι του δήμου Μαρκόπουλου, ποιός είναι εκείνος που αξίζει να τιμηθεί με την εμπιστοσύνη τους και να αναλάβει την διοίκηση του δήμου της περιοχής τους; Είναι ντροπή πλεόν τα κόμματα στην εποχή μας να ασχολούνται με τέτοιο βάναυσο τρόπο και να παρεμβαίνουν με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο στην αυτοδιοίκηση.

 

Κ. Βενετσάνος: Θίξατε ευαίσθητα σημεία μου γιατί εγώ το έλεγα αυτό εδώ και 30 χρόνια.

Σωτ. Μεθενίτης: Θέλω να ελπίζω στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα έχουμε στις 3 Μαΐου, θα υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός λόγος και αντίλογος και θα υπάρξει κυρίως, ελπίζω, η αναγκαία αντίσταση σε οποιαδήποτε μεθόδευση πρόχειρης, τσαπατσούλικης κα καταστροφικής, χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις, εφραμογής του «Καλλικράτη». Θέλω να πιστεύω ότι η ΚΕΔΚΕ και η ΤΕΔΚΝΑ σε επίπεδο Αττικής, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στην περίπτωση αυτή θα πουν όχι στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» αν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις όσον αφορά τον Α’ βαθμό Τ.Α. Το να λειτουργήσει ο «Καλλικράτης» σε επίπεδο Περιφέρειας είναι σχετικά απλή υπόθεση, γιατί είναι και λιγότερες οι αρμοδιότητες αλλά κυρίως η Περιφέρεια έχει να ασχοληθεί με την κατανομή των πόρων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης. Αυτός ο τομέας ο οποίος θα κληθεί όπως λέμε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, θα είναι η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Και αντί να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, έτσι όπως προχωράει το εγχείρημα του «Καλλικράτη», θα υπονομευθεί εξ’ αρχής και θα υπάρχει πτώση των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες, αντί για ποιοτική αναβάθμιση.

 

Κ. Βενετσάνος: κ. Μεθενίτη, δεν θέλω να σας κουράσω άλλο και με μεγάλη μου ευχαρίστηση, παρ’ όλο που δεν ήταν αναγκαίο, βλέπω ότι υπάρχει και σύγκλιση απόψεων πάνω σ’ αυτό το θέμα. Δεν έχω έναν αντίλογο, συμφωνώ με αυτά που είπατε και ελπίζω να τα δουν και οι ιθύνοντες και να τα προβάλλει σωστά η ΚΕΔΚΕ, όπως πολύ καλά είπατε, από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας βεβαίως, των πολιτών πρωτίστως και ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι θα πάνε όλα κατ’ ευχήν. Σας ευχαριστώ.

Σωτ. Μεθενίτης: κ. Βενετσάνο, θα είναι κρίμα ένα εγχείρημα που πραγματικά μπορεί να απογειώσει την Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, να οδηγήσει, χάρη σε μια κακώς εννοούμενη, γρήγορη εφαρμογή, στην υπονόμευση και της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, λόγω της ελλειπούς προετοιμασίας. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα επικρατήσει για άλλη μια φορά η γνωστή λογική που λέει ας πέσουμε στην θάλασσα και εκεί θα μάθουμε να κολυμπάμε. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν υπάρξει η κατάλληλη υλική, τεχνική προετοιμασία και το κατάλληλο προσωπικό, όσοι πέσουν στην θάλασσα της αυτοδιοίκησης, αυτή τη φορά θα πνιγούν.

 

Κ. Βενετσάνος: Ησασταν σαφής κύριε Μεθενίτη.

Σωτ. Μεθενίτης: Να είστε καλά!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 106 guests και κανένα μέλος