Μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Δήμο των 3Β και την θριαμβευτική νίκη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, με το υψηλό ποσοστό των 72 μονάδων επί του συνόλου, όλοι εμείς, δημότες και κάτοικοι, επιβάλλεται να επεξεργασθούμε μαζί με τον Δήμαρχό μας το νέο πολιτικό πρόγραμμα με τα επιμέρους θεματικά αντικείμενα.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, όχι μόνον πέτυχε μία μοναδική νίκη και θα είναι ο κυρίαρχος των δημοτικών πραγμάτων τα επόμενα χρόνια, αλλά πρωτίστως εκφράζει το πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους εκλέκτορες και τους αντιπροσώπους (κατά τον Rousseau) στην περίπτωση του Κωνσταντέλλου «μεταφράζεται» σε σχέση συνεργασίας και πολιτικής αλληλεγγύης.

Και γι’ αυτό το λόγο όλοι οι εκλέκτορες (δηλαδή οι ψηφοφόροι) αυτοπροσδιορίσθηκαν ως δημότες – συνεργάτες σε σχέση προς το δημοτικό αντιπρόσωπο (δηλαδή προς τον Δήμαρχο).

Ας τονισθεί για μία ακόμη φορά ότι η αντιπροσωπευτική εκλογή του Κωνσταντέλλου (26 Μαΐου 2019) δεν είναι ένα συμπτωματικό πολιτικό συμβάν, αλλά μία κορυφαία πολιτική πράξη, η οποία τιμά και τον ίδιον, αλλά και όλους τους δημότες της πόλης των 3Β.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία μας, ο Δήμαρχος μού τόνισε, ότι το υψηλό ποσοστό εκλογής του σημαίνει και αυξημένο αίσθημα πολιτικής ευθύνης. Και ως δημότης και ως πολιτικός φιλόσοφος τόνισα, ότι τα πολιτικά πράγματα κάθε τόπου και κάθε εποχής ορίζονται με πολιτικές αποφάσεις, είτε πρόκειται για το τοπικό επίπεδο είτε πρόκειται για τον ευρωπαϊκό κόσμο.

Καταλήγουμε επομένως στις εξής δύο διαπιστώσεις: ο Δήμαρχος των επομένων ετών στη Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη ονομάζεται: Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και οι ιστορικο-κοινωνικές συνθήκες είναι εκείνες οι οποίες θα τον διαμορφώσουν ως «χαρισματική προσωπικότητα» δηλαδή θα προσθέτουν στις διοικητικές ικανότητές του τη φαντασία και το δημιουργικό πνεύμα.

Ομολογουμένως αρχίζει μία νέα ιστορική φάση για τον τόπο μας και την περιοχή μας. Εκείνο που έχει για μένα ως πολιτικό φιλόσοφο, αλλά υποθέτω και για όλους μας σημασία, είναι η ανασυγκρότηση του δήμου μας ως ιστορικής, κοινωνικής και πραγματολογικής συνθήκης. Ο Δήμαρχος δηλώνει, ότι σ’ αυτά τα σχέδια και τα όνειρα (εάν θέλετε) των δημοτών είναι παρών.

Ο πολιτικός θρίαμβος του Κωνσταντέλλου ως Δημάρχου δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς οι δημότες είμαστε υποτελείς στον ηγεμόνα. Αντιθέτως το μοντέλο: Κωνσταντέλλος ως δημιουργικό σχέδιο αποτυπώνει τις λειτουργικές δυνατότητες για μία διαβουλευτική δημοκρατία. Το σχέδιο για την πολιτική και την δημοκρατία είναι το μεγάλο ζητούμενο. Όλοι οι δημότες χαιρετίζουμε την θριαμβευτική εκλογή του Κωνσταντέλλου και ελπίζουμε ότι οι πολιτικές αποφάσεις και πράξεις θα θεμελιώνονται στο μοντέλο της διαβουλευτικής δημοκρατίας.

* Ο Θεόδωρος Γεωργίου
είναι καθηγητής ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 285 guests και κανένα μέλος