Ανάμεσα στα καθήκοντα των χριστιανών, βρίσκεται και αυτό της νηστείας συγκεκριμένες μέρες του έτους. Νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Νηστεία είναι να τρώμε μικρές ποσότητες από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και να προσπαθούμε να απέχουμε από κάθε αμαρτία (= ευχαρίστηση), αφιερώνοντας ταυτόχρονα κάποιο χρόνο της ημέρας στην προσευχή...

Η αξία της σαρακοστιανής αποτοξίνωσης

 

Ανάμεσα στα καθήκοντα των χριστιανών, βρίσκεται και αυτό της νηστείας συγκεκριμένες μέρες του έτους. Νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Νηστεία είναι να τρώμε μικρές ποσότητες από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και να προσπαθούμε να απέχουμε από κάθε αμαρτία (= ευχαρίστηση), αφιερώνοντας ταυτόχρονα κάποιο χρόνο της ημέρας στην προσευχή.


Παράλληλα όμως με την τήρηση των θρησκευτικών παραδόσεων, απ’ όσους τις ακολουθούνε, ένας πολύ καλός λόγος για να κάνετε νηστεία είναι η αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης· όχι για πολύ βέβαια αφού αυτά είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βασικά δομικά στοιχεία του ανθρώπινου οργανισμού.


Μια ισορροπημένη διατροφή τις ημέρες της νηστείας θα σας εξασφαλίσει τις απαραίτητες πρωτεΐνες από άλλες τροφές και σαν αποτέλεσμα θα έχετε την μείωση πρόσληψης λίπους. Πολύ χρήσιμο είναι για αυτούς που έχουν αυξημένη χολιστερόλη αφού με έναν ανώδυνο τρόπο θα “κατεβάσουν” τις τιμές τους. Άλλωστε έχει τεκμηριωθεί και επιστημονικά ότι 40 ημέρες νηστεία είναι αρκετές για να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 40-50 mg/dl αίματος.


Ένα καλό πρωινό με δημητριακά και τσάι ή καφέ, μερικά φρούτα μεταξύ των γευμάτων, ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό αποτελούμενα πάντα από σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο, είναι ένα πλήρες μενού που θα σας κρατήσει ικανοποιημένους.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιόλαδου είναι ένας καλός τρόπος εφοδιασμού του οργανισμού με στοιχεία όπως η β-καροτίνη, τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Την κατανάλωση ψωμιού, πατάτας, ζυμαρικών και ρυζιού πρέπει να προσέξετε καθώς μπορεί αν τις καταναλώσετε σε μεγάλες ποσότητες να σας προσθέσουν βάρος.

Φαγοπότι αλλά με μέτρο


Αν συνδέουμε το πάσχα με κάτι άλλο εκτός από τα θρησκευτικά μυστήρια και τη νηστεία, αυτό είναι το καλό φαγητό που έπεται της μεγάλης εβδομάδας.

Αλλά όταν έρθει με το καλό η ημέρα της Λαμπρής, η Κυριακή, που θα ψήσουμε τον οβελία μη το παρακάνετε και φάτε ότι ποσότητα κρέατος γλιτώσατε 40 μέρες νηστείας σε 3 ώρες φαγοποτιού γιατί τα νοσοκομεία τις ημέρες εκείνες γεμίζουν από εμφράγματα και στομαχικές διαταραχές.

Κόκκινα “φυσικά” αυγά


Εκτός από το κλασικό αρνάκι ή κατσικάκι μη ξεχνάμε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν και τα αυγά στη διατροφή του Πάσχα.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίζει να τα βάφουμε με τις έτοιμες βαφές που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ ή ακόμα και να τα παίρνουμε βαμένα από τους φούρνους.

Κι επειδή πολλά έχουν ακουστεί για τοξικές βαφές εμείς σας προτείνουμε φυσικούς τρόπους βαφής και διακόσμησης των πασχαλινών αυγών που δεν περιορίζονται μόνο στο κόκκινο χρώμα όπως πολλοί νομίζουν.

Έτσι αναλόγως με το χρώμα που θα διαλέξουμε για τα αυγά μας θα χρειαστούμε και τα ανάλογα υλικά.

Για να τα βάψουμε βαθιά κόκκινα θα χρειαστούμε κοκκινογούλια (το κάτω μέρος των παντζαριών).

- Για ανοιχτό κόκκινο, παπαρούνες.  - Για μωβ, βιολέτες.

- Για κίτρινο, ζαφορά ή άχυρο ή φυλλα αμυγδαλιάς.

- Για πράσινο, μαϊντανό. - Για μελί, φλούδες ξερών κρεμμυδιών.

- Για πορτοκαλί, σκόνη τσίλι ή πάπρικα.

Ο τρόπος βαφής είναι εύκολος. Αφήνουμε τα αυγά που πρόκειται να βάψουμε εκτός ψυγείου από την προηγούμενη ημέρα για να μην σπάσουνε κατά το βράσιμο. Τα βάζουμε σε μια, παλιά κατά προτίμηση, κατσαρόλα για να μην βάψει και τα βράζουμε σε σχετικά χαμηλή φωτιά. Ανάλογα με την ποσότητα των αυγών που θέλουμε να φτιάξουμε βάζουμε και την αντίστοιχη ποσότητα νερού και φυσικών υλικών βαφής. Τα αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα ώστε να πάρει το ανάλογο χρώμα το νερό και μετά τα βγάζουμε απ’ την φωτιά.

Η υπόλοιπη διαδκασία είναι ίδια με αυτή των αγοραστών βαφών, δηλαδή τα βάζουμε αφού κρυώσουν σε ένα αλουμινόχαρτο να στεγνώσουν και μετά τα περνάμε με λίγο λάδι για να πάρουνε γυαλάδα.

Καλά τσουγκρίσματα

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 320 guests και κανένα μέλος