Πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μπακάλικους υπολογισμούς, δεν πιστεύω να υπάρχει Έλληνας που να μην δέχεται την ουσία της πρωθυπουργικής δήλωσης για το δικαίωμα ψήφου στον απόδημο Ελληνισμό όπου γης σε κάθε εθνικές εκλογές. Όμως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που χρήζει προσεκτικής μελέτης και κυρίως της μέγιστης δυνατής εθνικής συναίνεσης...

Ομογενειακή ψήφος

Ναι, υπό προϋποθέσεις

 

 

Πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μπακάλικους υπολογισμούς, δεν πιστεύω να υπάρχει Έλληνας που να μην δέχεται την ουσία της πρωθυπουργικής δήλωσης για το δικαίωμα ψήφου στον απόδημο Ελληνισμό όπου γης σε κάθε εθνικές εκλογές. Όμως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που χρήζει προσεκτικής μελέτης και κυρίως της μέγιστης δυνατής εθνικής συναίνεσης. Ώστε η ψήφος των αποδήμων να μην χρησιμοποιηθεί για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος-στις προσεχείς και σε όποιες εθνικές εκλογές-και να μην αποτελέσει μέσο περαιτέρω χειραγώγησης της πολιτικής μας ζωής από κυβερνήσεις χωρών στις οποίες ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων.

Πρώτιστο μέλημα των εντός Βουλής κομμάτων θα πρέπει να είναι η συμφωνία για το ποιούς ακριβώς απόδημους Έλληνες θα πρέπει να συμπεριλάβει η σχετική ρύθμιση. Διότι, όπως αντιλαμβάνεσθε, εκείνοι οι απόδημοι στους οποίους θα εκχωρηθεί από το ελληνικό κράτος το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές του, θα πρέπει να πληρούν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις.

Προϋπόθεση πρώτη: Να είναι πρώτης γενιάς μετανάστες στη χώρα που τους φιλοξενεί. Δεν είναι δυνατόν να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές μας σε δεύτερης, τρίτης και βάλε, ελληνικής καταγωγής Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοκαναδούς, Ελληνοαυστραλούς κ.α. ομογενείς. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καν την ελληνική υπηκοότητα ούτε την γνώση της σύγχρονης ελλαδικής πραγματικότητας. Όπως δεν την έχουν και τα τέκνα των αποδήμων Ελλήνων, που σε παιδική ηλικία ξενιτεύθηκαν μαζί με τους γονείς τους. Άρα εδώ μιλάμε για ξεκάθαρη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος και της βουλήσεως του μέχρι στιγμής νοούμενου ως εκλογικού σώματος.

Προϋπόθεση δεύτερη: Για τους ίδιους ακριβώς λόγους που προκύπτουν από την δυνατότητα επαφής με την σημερινή ελλαδική πραγματικότητα, δεν είναι αποδεκτό να καθορίζει, δια της ψήφου του, τις τύχες της Ελλάδας ένας συμπατριώτης μας που έφυγε από την Ελλάδα π.χ. την εποχή του Εμφυλίου. Άρα θα πρέπει να τεθεί ένα όριο στα χρόνια απουσίας από την Ελλάδα.

Προϋπόθεση τρίτη: Η ύπαρξη της ελληνικής υπηκοότητας ως μόνης υπηκοότητας του αποδήμου συμπατριώτη μας. Διότι σε αντίθετη περίπτωση αντιλαμβάνεσθε εύκολα τι θα συμβεί εαν τα γνωστά κέντρα και παράκεντρα εξουσίας στις χώρες διαμονής των αποδήμων μας κρίνουν ότι το τάδε ελληνικό κόμμα, ή ο δείνα υποψήφιος είνα πλέον φίλα προσκείμενος στα συμφέροντά τους. Η παντοιότροπη πίεση που θα δεχθούν οι ομογενείς μας ώστε να ψηφίσουν το good boy ή το good girl είναι λογική και αναμενόμενη.

Η τιμητική, αλλά και ουσιαστική παρουσία των αποδήμων μας στην πολιτική ζωή της Ελλάδος θα μπορούσε κάλλιστα να εξασφαλισθεί μέσω μιάς Βουλής του Αποδήμου Ελληνισμού στην οποία οι ομογενείς μας, αδιαφόρως εάν ανήκουν στην πρώτη ή στην τεσσαρακοστή πρώτη γενιά θα μπορούσαν μέσω εκλεγμένων από τους ίδιους Ελλαδιτών εκπροσώπων τους να εκφέρουν τις απόψεις τους εν είδει Συμβουλευτικού της Βουλής των Ελλήνων Σώματος.

Σε καμμία περίπτωση, πάντως, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η στείρα και ολοκληρωτική άρνηση της υπό προϋποθέσεις εκχώρησης του δικαιώματος ψήφου στις ελληνικές εκλογές, στους αποδήμους μας που σχετικά πρόσφατα ξενιτεύθηκαν. Άρνηση που εξέφρασαν στη Βουλή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και που αν αφορά μόνο στις προσεχείς εθνικές εκλογές, συμφωνώ απολύτως μαζί τους, μια που τέτοιες αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να παίρνονται στο πόδι για να εξυπηρετήσουν ως εκλογικά σωσίβια την όποια κυβέρνηση.


Θα συμφωνήσω πάντως και με την γενικότερη τοποθέτηση του πρωθυπουργού επί του ζητήματος-ασχέτως των όποιων προσδοκώμενων εκλογικών ωφελημάτων-ότι δεν είναι δυνατόν από τη μιά να ζητάμε κάθε τρεις και λίγο την στήριξη των αποδήμων μας σε μιά σειρά από θέματα κι από την άλλη να τους αρνούμαστε εντελώς την συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Καθ’ ην στιγμή μάλιστα ετοιμαζόμαστε να εκχωρήσουμε την ελληνική ιθαγένεια σε λαθρομετανάστες, με μόνο δέκα χρόνια παρουσίας τους στην Ελλάδα και με όσα αυτό συνεπάγεται όταν αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 129 guests και κανένα μέλος