Γεννήθηκε 31/1/1937, στην ΑΘΗΝΑ. Έζησε τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και στη συνέχεια τον εμφύλιο.

Τελείωσε τη Νυχτερινή Μέση Εμπορική Σχολή (το πρωί δουλειά, το απόγευμα Στάδιο, το βράδυ Σχολείο). Πέρασε στην Ανώτατη Εμπορική αλλά δεν προχώρησε και μετάνιωσε...

Αφοσιωθηκε στον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, όχι στους αγώνες και στις επιδόσεις,   αλλά κυρίως στην ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ απαντήσεων στα ερωτήματα που τον απασχολούσαν και απασχολούν μέχρι σήμερα: «Είμαστε η μόνη Χώρα στην ΕΥΡΩΠΗ χωρίς Αθλητισμό, ποιες είναι οι αιτίες;»

Ξεκίνησε τον Αθλητισμό σε ηλικία δώδεκα ετών. Η Γιαγιά του, η Πηγή, το γένος Βιτσάρη, ανιψιά του μεγάλου Γλύπτη Ιωαννη Βιτσάρη (1844 – 1892) γλυπτά τού οποίου υπάρχουν στο Α. Νεκροταφείο Αθηνών και η Μητέρα του Μαρία τον στήριζαν μέχρι που έγινε Μεγάλος Αθλητής για την εποχή του. Στα 16 του χρόνια το 1953 είχε κερδίσει όλα τα πρωταθλήματα (Παιδικό – Εφηβικό – Ανδρικό). Την ίδια χρονιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) ήταν μέλλος της Βαλκανικής Ομάδας Σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. Κατέλαβαν την πρώτη θέση (Στέφανος Πετράκης – Μιχάλης Τσολάκης – Μίμης Σπυρόπουλος – Νίκος Γεωργοπουλος). Στη συνέχεια και για 16 χρόνια είχε πρωταγωνιστικό αθλητικό ρόλο στη Χώρα μας αλλά και στις Βαλκανικές και Μεσογειακές Χώρες.

Το 1957 με βροχή στο Βουκουρέστι έτρεξε δύο φορές Προκριματικό, και Τελικό στα 100μ. σε 10.5 καταρρίπτοντας το Πανελλήνιο Ρεκόρ το οποίο είχε με 10.6 ο Μεγάλος Κύπριος αθλητής Ρένος Φραγκούδης από τη δεκαετία του 30.

Τον Ιούνιο του 1959 στην Κολωνία, έτρεξε τα 200 μ.σε 21.1, μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΥΡΩΠΗ! Το 1959 επίσης, κέρδισε τη 2η θέση στα 200μ. στην Πανεπιστημιάδα στο ΤΟΡΙΝΟ.

Τον Ιούνιο του 1965 (28 χρόνων) σταμάτησε τον Αθλητισμό και αμέσως ανέλαβε το Κλασσικό Τμήμα του Παναθηναϊκού (εκείνα τα χρόνια ο στΙβος ήταν το ΠΡΩΤΟ – ΑΘΛΗΜΑ! Η προσήλωση στη δουλειά του - στην ουσία, οι αθλητές του, τον ανέβασε στην Εθνική Ομάδα μέχρι το1982.

Τότε του έγινε πρόταση από την Αθλητική Ηγεσία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τον Κλασικό Αθλητισμό.

NIKΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι ο NIKΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, Βουλιώτης και έχουμε την τιμή να είναι εθελοντής ρεπόρτερ περί τα αθλητικά, στην εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ.

Με την εμπειρία και τη γνώση που κατέχει, θα έπρεπε οι αθλητικοί σύλλογοι να διαγκωνίζονται να τον έχουν στις κερκίδες να μεταδίδει τη γνώση του, αλλά...

Ένας μικρός απολογισμός

Όπως ο ίδιος αφηγείται:

Είμαι παιδί του πολέμου και της Κατοχής. Του εμφυλίου, που ήταν δημιούργημα των συμμάχων μας και της άρχουσας τάξης. Καταστράφηκε η Χώρα μας και πληρώνουμε μέχρι σήμερα τις συνέπειες...

Το 1982 μου έγινε πρόταση από την αθλητική ηγεσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αναλάβω τον κλασικό αθλητισμό και δέχτηκα την πρόταση με άδεια της Αθλητικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Τότε έγινε για πρώτη φορά στη Χώρα μας καταγραφή, φωτογράφηση και συζήτηση με τους υπευθύνους για τις ανάγκες όλων των Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Δουλειά που κράτησε περίπου 2 μήνες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δόθηκαν στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, στη ΓΓ Αθλητισμού και στον ΣΕΓΑΣ με προτάσεις για το τι πρέπει, τι είναι ανάγκη να προηγηθεί. [δε βαριέσαι, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα]. Εκτός από εμένα που τα μελέτησα, κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε!!!

Το 1985 απομακρύνθηκα οριστικά από την ενεργό δράση. Η παρουσία μου δημιουργούσε προβλήματα… Στη συνέχεια ασχολήθηκα με την Αθλητική Δημοσιογραφία ερευνώντας τις ΑΘΛΙΕΣ συνθήκες κάτω από τις οποίες γυμνάζονται οι αθλητές μας κυρίως στο ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ δημοσιεύοντας, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, έρευνες, στις εφημερίδες “Ριζοσπάστη” και “Πρώτη”, στο ραδιόφωνο της εφημερίδας “Δίαυλος 10” και στον “902 αριστερά στα F.M”:

Η Εποχή μας, χαρακτηρίζεται, από μια αγωνιώδη αναζήτηση αξιών, αφού οι παλιές αξίες έχουν χάσει πλέον την ακτινοβολία τους. Ακριβώς τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στον σημερινό Αθλητισμό. Η Νέα Τάξη πραγμάτων με την παράλληλη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης κουβαλάει μέσα της μηνύματα που ακόμα δεν μπορούμε να τα αποκρυπτογραφήσουμε. Ο Αθλητισμός, σαν ένα κομμάτι του Πολιτισμού, βρίσκεται και αυτός μπροστά σε μια “Νέα Τάξη Πραγμάτων”.

Τρεις άξονες του αθλητισμού

Όταν μιλάμε για ουσιαστικό Αθλητισμό εννοούμε τρεις άξονες:

(Α) Αθλητισμός στην Εκπαιδευτική Διαδικασία, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

(Β)Αθλητισμός για όλους (ΜΑ) με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

(Γ) Υψηλός Αθλητισμός (πρωταθλητισμός).

Κύριοι εκφραστές - τα Αθλητικά Σωματεία - οι Αθλητικές Ομοσπονδίες - Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Και βέβαια η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Οι τρεις αυτοί άξονες είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία. Εάν ο ένας δεν λειτουργεί, δε λειτουργεί κανένας. Για να λειτουργήσουν οι Άξονες αυτοί εκτός από άριστη Υλικοτεχνική Υποδομή (στάδια, γυμναστήρια, κλειστές αίθουσες, κολυμβητήρια, σκοπευτήρια, γήπεδα τένις, πιγκ-πογκ, πάλη, μποξ, γυμναστική κ.λπ. κ.λπ. ...χρειάζεται Επιστημονική στήριξη – Αθλήατροι. Στη Χώρα μας δεν υπάρχει έδρα αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο [Φυσιοθεραπευτές - Αθλητική Έρευνα - Ανταλλαγές Προπονητών - Σεμινάρια - κ.λπ.].

Πλούσια Οικονομική Υποστήριξη

Ο Αθλητισμός – τα ΣΠΟΡ η Άθληση, είναι το Α και το Ω στη ΖΩΗ των κατοίκων μιας σωστά οργανωμένης ΧΩΡΑΣ.

Γεν. Γραμματεία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Γ.Γ.Α.) – Ποιος θα έπρεπε να είναι ο Ρόλος της;;; Έτος Ίδρυσης το 1960. Πρώτος Γ.Γ.Α. ο Γεώργιος Βήχος (δικηγόρος, σκοπευτής) Δ. Ζηγουρόπουλος (αρχιτέκτονας) Ο. Γκόσιος (πολιτικός μηχανικός) Ν. Γεωργόπουλος (σχεδιαστής).

Δ. Πλιάτσικας και Χουρδάκης (ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας) Αυτοί ξεκίνησαν την ΓΓΑ. Εμείς σχεδιάσαμε τις πρώτες Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια, “έχασε η Μάνα το Παιδί τη μάνα”. Ντρέπομαι για την Εξέλιξη αυτής της Υπηρεσίας… Εάν υπήρχε ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ, πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Το γεγονός και μόνο, ότι, όλα τα Αστικά Κόμματα υπέγραψαν την συνθήκη του “ΜΑΑΣΤΡΙΧ” ερήμην του Ελληνικού Λαού δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για Ελληνική Πολιτική Σκηνή…Δεν βλέπω τίποτα καλό στα επόμενα χρόνια… Ο Πολιτισμός, Ο Αθλητισμός, Η Παιδεία, Η Υγεία, η Ζωή του Λαού... από το κακό στο χειρότερο… Ελπίζω να μη βγω αληθινός……

Αυτά και άλλα πολλά μας είπε ο αθλητής με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες οποιουδήποτε ολυμπιακού αγωνίσματος, ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ!

44 πανελλήνιες νίκες. 43 πανελλήνια ρεκόρ!, όπως σημειώνει ο Νίκος Νταρής σε σημείωμά του. Και δεν έκατσε να καταγράψει τα ασημένια και τα χάλκινα, ούτε και τα πανελλήνια ρεκόρ συμμετοχής του σε συλλογικά αθλήματα σκυταλοδρομίας!!!, γράφει.

...Και διηγώντας τα, να κλαις

Kαι συνεχίζει: Αυτό τον ...απολογισμό τον έγραψα πριν 23 χρόνια, μου το είχανε ζητήσει. Όταν τον διάβασα πρόσφατα, νόμιζα, ότι τον είχα γράψει χθες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Αθλητισμός δεν υπάρχει, αφού από το 1833 αυτοί που μας Κυβερνάνε μέχρι σήμερα δεν τον έβαλαν στα Σχολεία (για τα δημόσια μιλάω). Για να γυμναστεί σήμερα ένα παιδί, η οικογένειά του πρέπει να πληρώσει. Εκατοντάδες, χιλιάδες παιδιά δεν γυμνάζονται. Ο Αθλητισμός πλέον είναι ΕΜΠΟΡΙΟ. Τα Μεγάλα ΣΤΑΔΙΑ χαρίστηκαν στο Μ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ, αντί οι χώροι αυτοί σε συνεργασία με τους ΔΗΜΟΥΣ να γίνουν ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ με δωρεάν άθληση στα παιδιά. Τα Αθλητικά Κέντρα έχουν γίνει ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ …Εάν ο ΛΑΟΣ, ο απλός εργαζόμενος λαός πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται…

Σήμερα, βροχή οι κατασχέσεις σε λαϊκά νοικοκυριά, η δε Κυβέρνηση χωρίς ντροπή δηλώνει ότι «Αποτελούμε τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Όλη η Χώρα μια Αμερικάνικη ΒΑΣΗ, για Αθλητισμό θα μιλάμε τώρα;;;

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 guests και κανένα μέλος