του ιστορικού - συγγραφέα – William Goulielmos
 
 

Το 403 π.Χ. οι Αθηναίοι, υπό τον Θρασύβουλο, εξεδίωξαν τους τριάκοντα τύραννους και επανέφεραν την δημοκρατία. Το 395 π.Χ. η Αθήνα και οι σύμμαχοί τους, όταν έλαβαν Περσικό χρυσό, κήρυξαν πόλεμο στην Σπάρτη και στους συμμάχους τους. Το 394 π.Χ. οι Αθηναίοι και οι σύμμαχοί τους ηττήθηκαν από τους Σπαρτιάτες στη Νεμέα και στην Κορώνεια, αλλά οι Πέρσες και οι Έλληνες σύμμαχοί τους νίκησαν τον Σπαρτιατικό στόλο στην Κνίδο (της Μικρά Ασίας). Οι Πέρσες ξανά έκτισαν τα μακρά τείχη της Αθήνας και οι Αθηναίοι άρχισαν να ξανασυγκροτούν στόλο, με σκοπό να ξαναφτιάξουν μία δεύτερη αυτοκρατορία.

Κατά τον Ξενοφώντα, το έτος 390-389 π.Χ. οι Αθηναίοι πολιόρκησαν την φιλο-Σπαρτιατική Αίγινα για πέντε μήνες αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Το 389 π.Χ. ο μικρός Πελοποννησιακός στόλος του Σπαρτιάτη Γοργώπα, του υποναύαρχου του Ανταλκίδα, (δώδεκα τριήρεις στον αριθμό) απειλούσε τους Αθηναίους, από την Αίγινα. Ο Γοργώπας συνόδευσε τον κύριο στόλο του Σπαρτιάτη ναύαρχου Ανταλκίδα στην Έφεσο και κατόπιν επέστρεψε στην Αίγινα. Καθοδόν ο στόλος του Γοργώπα συναντησε τον μικρό Αθηναϊκό στόλο του Εύνομου (δεκατρείς τριήρεις στον αριθμό) και έσπευσε προς την Αίγινα. Οι Πελοποννήσιοι έφθασαν στην Αίγινα το απόγευμα, έφαγαν και ξανασαλπάρισαν το ίδιο βράδυ.

Οι Αθηναίοι, που καταδίωκαν τους Πελοποννήσιους, σάλπαραν προς τον Ζωστήρα (την σύγχρονη Βουλιαγμένη). Οι Πελοποννήσιοι ακολούθησαν αθόρυβα και χωρις φώτα τους Αθηναίους. Όταν οι Αθηναίοι έκαναν απόβαση στον Ζωστήρα, για να ξεκουραστούν και να φάνε, οι Πελοποννήσιοι τους επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά. Οι Αθηναίοι δεν ήταν σε θέση να φέρουν αντίσταση, καθώς δεν πρόλαβαν να πάρουν θέσεις άμυνας. Οι Πελοποννήσιοι κατέλαβαν τέσσερα Αθηναϊκά πλοία και τα πήραν μαζί τους στην Αίγινα. Ο Εύνομος με τα εννέα πλοία που του απέμειναν κατέφυγε στον Πειραιά. Ο Ξενοφώντας δεν αναφέρει πόσοι Αθηναίοι σκοτώθηκαν στην μάχη και πόσοι αιχμαλωτίσθηκαν ή τι απέγιναν οι αιχμάλωτοι. Η ναυμαχία προφανώς δόθηκε κοντά στο ξενοδοχείο του Αστέρα, ή στον κόλπο της Βουλιαγμένης.

Κατά τον Ξενοφώντα και τον Δημοσθένη, ο Γοργώπας δεν χάρηκε την νίκη του καθώς, λίγους μήνες αργότερα, στην Αίγινα, οι Αθηναίοι του Χαβρία και μία δεύτερη Αθηναϊκή δύναμη υπό τον Δημαίνετο έκαναν απόβαση στο νησί. Οι Αθηναίοι έστησαν ενέδρα και σκότωσαν τον Γοργώπα, οκτώ άλλους Σπαρτιάτες, διακόσιους πεζοναύτες και πενήντα Αιγινήτες σύμμαχους. Δυστυχώς, ο τρίτος Πελοποννησιακός πόλεμος συνεχίστηκε, με μανία, ως τη μάχη των Λευκτρών (371 π.Χ.), μόνο τότε οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες συμμάχησαν κατά της ανερχόμενης Θηβαϊκής υπερδύναμης.

του ιστορικού - συγγραφέα
William Goulielmos
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 136 guests και κανένα μέλος