Ή Κάτω τα χέρια από τη Βούλα

Η κυρία Άννα Μπουζιάνη είναι εξαιρετική δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ. Προσφάτως ενημέρωσε τους δημότες και τους κατοίκους της περιοχής της Βούλας για όσα σχεδιάζονται κατά τα επόμενα χρόνια σε χωροταξικό και πολεοδομικό επίπεδο στον τόπο μας. Εάν αντιλαμβάνομαι από το ρεπορτάζ της, η Βούλα «μεταμορφώνεται» και όσοι έχουμε μελετήσει τον Κάφκα θα βρεθούμε μπροστά σ’ ένα «τέρας», το οποίο, ενώ θα το έχουν «δημιουργήσει» οι διοικήσεις και οι γραφειοκρατίες των δήμων και των περιφερειών, ουσιαστικά θα το έχουμε «κατασκευάσει» εμείς οι ίδιοι οι δημότες και οι κάτοικοι της Βούλας.

Επιτέλους θα πρέπει να σκεφθούμε όσοι ζούμε στη Βούλα τι θέλουμε να κάνουμε: εάν τα επόμενα είκοσι – τριάντα χρόνια η Βούλα μετατραπεί σε «Κυψέλη» ή σε «Παγκράτι», όσον αφορά στη λογική των καταστημάτων και των εμπορευμάτων, τότε θα πρέπει και ο αναστοχασμός μας ως κατοίκων να διατυπώνεται αναλόγως. Επειδή ζω στη Γερμανία, στο Μόναχο και στη Φρανκφούρτη, θα πρέπει σε επίπεδο εμπειρίας να εκμυστηρευθώ στους αναγνώστες αυτού του σύντομου κειμένου μου, ότι δύο περιοχές τύπου Βούλας, δηλ. το Starnberg (Μόναχο) και το Königsberg (Φρανκφούρτη) δεν αγγίζονται εδώ και αιώνες από την καπιταλιστική λογική του εμπορεύματος.

Οι νομικοί σχεδιαστές επιτέλους, μπορούν να αφήσουν και την Βούλα και την Βουλιαγμένη και την ευρύτερη περιοχή εκτός των εμπορευματικών στόχων τους. Η Βούλα ως «πόλη» (κατά τον Georg Simmel) εδώ και έναν αιώνα (με την πολιτική πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου) ακόμη «κατασκευάζεται».

Οι διοικήσεις και οι γραφειοκράτες μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις προς το παρόν μέχρι επιτέλους αυτή η «πόλη» που ονομάζεται ΒΟΥΛΑ να αποκτήσει και την «ψυχή» της. Αναφέρομαι στο γνωστό κείμενο του Georg Simmel: «Πόλη και ψυχή» (1903). Φθάνουν επιτέλους οι χωροταξικοί σχεδιασμοί και οι εμπορευματικές λογικές. Αυτό που χρειαζόμαστε στη ΒΟΥΛΑ είναι η «ανθρώπινη κατάσταση». Έχουμε ανάγκη από συναναστροφή, από επικοινωνία και δημιουργικές επαφές μεταξύ των ανθρώπων.  

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Σημείωση: Ο Θεόδωρος Γεωργίου είναι Καθηγητής ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ.    

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 527 επισκέπτες και κανένα μέλος