Άρθρο της ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ
Αρχιτέκτονος Μηχανικού

Αυτές τις ημέρες το κέντρο της πόλης μας έχει γεμίσει με διαγραμμίσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. Ξεκαθαρίζω από την αρχή, ότι είμαι υπέρ της «ελεγχόμενης στάθμευσης», αλλά όχι αυτής που προσπαθεί η παρούσα Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει με σπουδή και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, απουσία των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής...

Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ  και ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ

 

Άρθρο της ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ

Αρχιτέκτονος Μηχανικού

Αυτές τις ημέρες το κέντρο της πόλης μας έχει γεμίσει με διαγραμμίσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. Ξεκαθαρίζω από την αρχή, ότι είμαι υπέρ της «ελεγχόμενης στάθμευσης», αλλά όχι αυτής που προσπαθεί η παρούσα Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει με σπουδή και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, απουσία των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής.


Γι’ αυτό, μέσα από το κείμενο αυτό, θα επιχειρήσω να προσεγγίσω  - όσο γίνεται πιο απλά - το πρόβλημα για γνώση των αναγνωστών, αλλά και εκείνων που παίρνουν τις αποφάσεις και υλοποιούν τέτοια έργα.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Για να είναι επιλέξιμο ένα «σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης» προφανώς πρέπει να πληρεί μια σειρά από στόχους-κριτήρια, όπως:

  • Να διανέμει το «δικαίωμα στάθμευσης» σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες, με  συχνή εναλλαγή των σταθμεύσεων.
  • Να μην προκαλεί προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους και να μην εξοντώνει τους επαγγελματίες και καταστηματάρχες οικονομικά.
  • Σε μια θέση στην διάρκεια του 14ωρου (8 π.μ.-10 μ.μ.) να εναλλάσσονται όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες με δωρεάν στάθμευση.
  • Να αποκλείει (με απαγορευτικού κόστους κανόνες) τη μόνιμη μίσθωση από οικονομικά ισχυρούς (π.χ. Τράπεζες, κλπ).

l  Να μην αποτελεί εισπρακτικό εργαλείο, διότι δεν έκανε καμιά επένδυση ο Δήμος (π.χ. Υπόγειο Γκαράζ) για να ζητάει κέρδος. Δεν επιτρέπεται η ανικανότητα για πρόβλεψη και η έλλειψη έργων στάθμευσης να μετατρέπεται σε πηγή εσόδων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι:

  • Είναι νόμιμο και λογικό ο Δήμος να επενδύσει σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, σωστούς και σύγχρονους, και στην συνέχεια να εκμεταλλεύεται  υπηρεσίες στάθμευσης.
  • Δεν είναι λογικό να πουλάει ο Δήμος τους δρόμους για στάθμευση, όταν μάλιστα οι κάτοχοι αυτοκινήτων έχουν ήδη καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας και στάθμευσης.


Ένα «άστοχο σχέδιο  ελεγχόμενης στάθμευσης» προκαλεί σοβαρές δυσκολίες στη ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών, και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει.


Είναι βέβαιο ότι το σχέδιο που προσπαθεί να εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή, και που, σύμφωνα με δηλώσεις του  αρμόδιου αντιδημάρχου, θα δημιουργήσει «έξυπνα έσοδα» για τον δήμο, μόνο έξυπνο δεν είναι. Είναι, απλά,  εισπρακτικό, που για τις Τράπεζες, που λίγο νοιάζονται για την δαπάνη, θα εξασφαλίσει 50 και πλέον θέσεις  στάθμευσης, και για κάποιους «τυχερούς» Δημότες κάρτες «Ελευθέρας», ενώ τα μαγαζιά θα επιβαρυνθούν μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, και οι Δημότες πελάτες ή δεν θα προσεγγίσουν την αγορά ή θα πρέπει να επιβαρυνθούν, με λογικό αποτέλεσμα  να πάνε σε άλλες αγορές όπου δεν θα πληρώνουν για την στάθμευση.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ


Για να είμαστε αντικειμενικοί και ειλικρινείς, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Βούλα είναι μεταξύ εκείνων των περιοχών που αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα. Όμως το κυκλοφοριακό και η στάθμευση είναι προβλήματα που δεν αφορούν μόνο οχήματα και οδηγούς, αλλά αφορά και πεζούς, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και την τρίτη ηλικία, με σοβαρότατη διάσταση στα θέματα της ασφάλειας, της ρύπανσης και του θορύβου. Επίσης επηρεάζει την οικονομία και την λειτουργία της πόλης, των καταστημάτων και των υπηρεσιών. Ορισμένες διαστάσεις του κυκλοφοριακού είναι πολύ πιο οξυμένες από άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, και μάλιστα με πολύ βαριές συνέπειες για την πόλη.


Η πόλη μας:

Διαπερνάται από άξονες βαριάς και ταχείας κυκλοφορίας (Βουλιαγμένης, Παραλιακή, Καλύμνου, Λ. Βάρης) με αποτέλεσμα να τεμαχίζεται ο Πολεοδομικός Ιστός και να εμποδίζεται η κυκλοφορία στην πόλη, ανάμεσα στις γειτονιές.

Έχει ισχυρό ανάγλυφο με έντονες ανωφέρειες και κατωφέρειες σε κάποιες από τις περιοχές της (Πανόραμα, κ.α.) που σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού επιβάλει την χρήση αυτοκινήτου, ακόμη και για την μικρότερη δραστηριότητα, ενώ την ίδια στιγμή αποκλείει την χρήση ποδηλάτου.


Επεκτάθηκε  από την αρχική λουτρόπολη του 1926 στην σημερινή Βούλα, με επεκτάσεις του σχεδίου χωρίς πρόβλεψη για τα αντίστοιχα περιφερειακά πολεοδομικά κέντρα, τους ελεύθερους χώρους, το συνδετήριο οδικό δίκτυο με τον αρχικό πυρήνα της πόλης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι από τις περιφερειακές συνοικίες  να πρέπει να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, για την κάλυψη των αναγκών τους, στο κέντρο της πόλης ή σε γειτονικούς δήμους. 

Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής αιχμής και στάθμευσης που προκαλούν τοπικά το Ασκληπιείο και η παραλία.

Τα παραπάνω, ανάμεσα σε άλλα, είναι οι παράμετροι που οδηγούν στην όξυνση. Ένας νέος πολεοδομικός σχεδιασμός και τμηματικές υπογειοποιήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες θα μπορούσαν, ανάμεσα στα άλλα, να αποτελούν  βασικούς τρόπους για να μειώσουμε τα προβλήματα σε μόνιμη βάση.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ  ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Αν έχουμε μια λάθος κυκλοφοριακή ρύθμιση με μονοδρομήσεις και απαγορεύσεις, αν ταυτόχρονα έχουμε προβλήματα ασκόπων διαδρομών, έχουμε σπατάλη ανθρωποωρών, οικονομική δαπάνη, δημιουργία ρύπων και θορύβου. Το ίδιο συμβαίνει εάν έχουμε μια λάθος «ελεγχόμενη στάθμευση».

Η κυκλοφορία και η στάθμευση είναι από τις πιο ζωτικές λειτουργίες της πόλης. Η προφανής προσομοίωση της κυκλοφορίας των οχημάτων με την κυκλοφορία του αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν έχει να κάνει μόνο με μια απλή «μεταφορά», αλλά αναφέρεται σε συμπτώματα, όπως δημιουργία «κυκλοφοριακού εμφράγματος»,  δημιουργία «παράπλευρης κυκλοφορίας», έως και τον «θάνατο της πόλης».

Κάθε άστοχη παρέμβαση κάνει την ζωή στην πόλη πιο δύσκολη από ό,τι ήταν πριν και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας.


Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ


Α) ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ  Πρέπει να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, κόμβοι εισόδου και εξόδου στην πόλη, να υπογειοποιηθούν τμηματικά κάποιοι άξονες μεγάλης κυκλοφορίας,  και έτσι να πετύχουμε την απρόσκοπτη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και την επικοινωνία των διαφόρων περιοχών της πόλης. Παράλληλα, πρέπει να αναπτύξουμε την κυκλοφοριακή υποδομή σε τοπικό επίπεδο. Σε πολλές δεκάδες Ευρωπαϊκών πόλεων, τα έργα αυτά υλοποιούνται, εδώ και χρόνια, και έχουν χρηματοδοτηθεί και από Κοινοτικά Προγράμματα.


Β) ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  Πρέπει να εφαρμοσθεί μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη με εύστοχες μονοδρομήσεις και όχι άσκοπες και αποσπασματικές. Επίσης να αναπτυχθεί η αστυνόμευση που στόχο θα έχει όχι την είσπραξη προστίμων, αλλά την ρύθμιση της κυκλοφορίας και την διευκόλυνση των Δημοτών. Τέλος, πρέπει να δημιουργηθεί ελεγχόμενη στάθμευση όχι στην κατεύθυνση της είσπραξης, αλλά στην διευκόλυνση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού Πολιτών, Κατοίκων και Επαγγελματιών.


Οι επεμβάσεις αυτές είναι κυρίως λειτουργικές και σημάνσεων, και απαιτούν μικρές επενδύσεις και γι’ αυτό είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των «Δημοτικών Αρχόντων». Υπάρχει η άποψη ότι με λίγη μπογιά και μερικά σήματα και παρκόμετρα ή κάρτες στάθμευσης κάνουμε έργο που φαίνεται και βγάζουμε και λεφτά για το Δημοτικό Ταμείο.

Η ελεγχόμενη στάθμευση είναι αποδεκτή μόνο σαν μέσο δίκαιης διανομής του δικαιώματος στάθμευσης γύρω από χώρους κοινού ενδιαφέροντος..


Γ) ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ Πρέπει να οργανωθεί από τον Δήμο μια εκστρατεία για μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση της ζωής στην πόλη, μια εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Βαδίζω όσο μπορώ περισσότερο μέσα στην πόλη μου».

Πρέπει να παροτρύνουμε τους Δημότες της Βούλας να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους και να αποκτήσουν την συνήθεια να περπατούν σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον που θα δημιουργήσουμε γι’ αυτούς.

Πρέπει να γίνει, για το σκοπό αυτό, εκτεταμένη πεζοδρόμηση σε όλη την Βούλα. Έτσι οι Δημότες θα αποκτήσουν την συνήθεια να αφήνουν το αυτοκίνητο μακρύτερα από τον προορισμό τους και να πηγαίνουν προς αυτόν πεζή.

Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές διαδρομές για περίπατο και αναψυχή/άθληση σε όλες τις συνοικίες, περιφερειακά στην πόλη, όχι μόνο στο κέντρο και την παραλία. Πρέπει να σχεδιαστούν ελκυστικές διαδρομές και στις δύσκολες για περίπατο συνοικίες, με παγκάκια και θέσεις για μικρές στάσεις, με πράσινο και σκιά.


Στο τμήμα της «πεδινής» Βούλας οφείλουμε να αναπτύξουμε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ώστε οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν κύριο μέσο μετακίνησης τους. Βέβαια, μια μελέτη ποδηλατοδρόμων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την συνολική κυκλοφοριακή μελέτη μιας πόλης και από την μελέτη στάθμευσης, όπως «πρωτοποριακά» επιχειρεί η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Π.χ. στην οδό Ζεφύρου έχουμε ταυτόχρονα οδικό άξονα, από τον οποίο περνάει λεωφορείο, μια λωρίδα ελεγχόμενης στάθμευσης και, πολύ σύντομα, θα αποκτήσουμε και ποδηλατολωρίδα. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης των έργων δεν αποτελεί τρόπο μελέτης και επίλυσης των προβλημάτων.


Είναι σκόπιμο να παρατηρήσουμε το πόσο εύκολο είναι να αστοχήσουν στο τεχνικό τους αποτέλεσμα ακόμη και σοβαρά έργα, εάν η μελέτη τους δεν είναι πολλαπλή, επισταμένη και σοβαρή.

Οι επεμβάσεις αυτές είναι κυρίως λειτουργικές και σημάνσεων, και απαιτούν μικρές επενδύσεις και γι’ αυτό είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των «Δημοτικών Αρχόντων». Υπάρχει η άποψη ότι με λίγη μπογιά και μερικά σήματα και παρκόμετρα ή κάρτες στάθμευσης κάνουμε έργο που φαίνεται και βγάζουμε και λεφτά για το Δημοτικό Ταμείο.

Η ελεγχόμενη στάθμευση είναι αποδεκτή μόνο σαν μέσο δίκαιης διανομής του δικαιώματος στάθμευσης γύρω από χώρους κοινού ενδιαφέροντος..


Γ) ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ Πρέπει να οργανωθεί από τον Δήμο μια εκστρατεία για μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση της ζωής στην πόλη, μια εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Βαδίζω όσο μπορώ περισσότερο μέσα στην πόλη μου».

Πρέπει να παροτρύνουμε τους Δημότες της Βούλας να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους και να αποκτήσουν την συνήθεια να περπατούν σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον που θα δημιουργήσουμε γι’ αυτούς.

Πρέπει να γίνει, για το σκοπό αυτό, εκτεταμένη πεζοδρόμηση σε όλη την Βούλα. Έτσι οι Δημότες θα αποκτήσουν την συνήθεια να αφήνουν το αυτοκίνητο μακρύτερα από τον προορισμό τους και να πηγαίνουν προς αυτόν πεζή.

Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές διαδρομές για περίπατο και αναψυχή/άθληση σε όλες τις συνοικίες, περιφερειακά στην πόλη, όχι μόνο στο κέντρο και την παραλία. Πρέπει να σχεδιαστούν ελκυστικές διαδρομές και στις δύσκολες για περίπατο συνοικίες, με παγκάκια και θέσεις για μικρές στάσεις, με πράσινο και σκιά.


Στο τμήμα της «πεδινής» Βούλας οφείλουμε να αναπτύξουμε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ώστε οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν κύριο μέσο μετακίνησης τους. Βέβαια, μια μελέτη ποδηλατοδρόμων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την συνολική κυκλοφοριακή μελέτη μιας πόλης και από την μελέτη στάθμευσης, όπως «πρωτοποριακά» επιχειρεί η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Π.χ. στην οδό Ζεφύρου έχουμε ταυτόχρονα οδικό άξονα, από τον οποίο περνάει λεωφορείο, μια λωρίδα ελεγχόμενης στάθμευσης και, πολύ σύντομα, θα αποκτήσουμε και ποδηλατολωρίδα. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης των έργων δεν αποτελεί τρόπο μελέτης και επίλυσης των προβλημάτων.


Είναι σκόπιμο να παρατηρήσουμε το πόσο εύκολο είναι να αστοχήσουν στο τεχνικό τους αποτέλεσμα ακόμη και σοβαρά έργα, εάν η μελέτη τους δεν είναι πολλαπλή, επισταμένη και σοβαρή.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 204 guests και κανένα μέλος