Τέταρτη σε έκταση μεγαλύτερη πόλη της Αττικής, έβδομη σε πληθυσμό, από τις σημαντικότερες της επικράτειας.

90.000 δημότες, 150.000 κάτοικοι. Βουνό θάλασσα, ναυτιλία, τουρισμός, πολιτισμός, πρότυπο σύγχρονων δομών, σημαντικός εμπορικός κόμβος, must στην εστίαση & αναψυχή.

Ο λόγος για το Δήμο Γλυφάδας

«Πριν αποκτήσουμε εξουσία πρέπει να αποκτήσουμε σοφία για να τη διαχειριστούμε καλά» είχε πει ο γνωστός φιλόσοφος Ράλφ Έμερσον το 1880.

Το απόφθεγμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι χαρακτηρίζει τον Γιώργο Παπανικολάου, ενός εκ των αποδοτικότερων Δημάρχων της αυτο-διοικητικής εποχής «Καλλικράτη». Κι αυτό γιατί σε μια βεβαιωμένα τραγική συγκυρία για την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της τεράστιας εθνικής κρίσης, ο δήμος του, αντί να παρουσιάζει ελλείψεις και προβλήματα, αντί να ψάχνουν στο τέλος του μήνα να βρουν χρήματα, η Γλυφάδα παρουσιάζει πλεονάσματα, όταν την ίδια στιγμή παράγει και έργο. Άξιον απορίας το πώς, καθώς καθίσταται πρόδηλο το γεγονός ότι σε πολιτειακό επίπεδο οι τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις, μας έχουν συνηθίσει, όταν θέλουν να παρουσιάσουν πλεόνασμα, να μειώνουν δραστικά το κόστος σε έργα προκαλώντας αδράνεια σε παραγωγή και ανάπτυξη.

Ερωτήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει στον αρχισυντάκτη της «Ε» Βασίλη Κασιμάτη, ο καθ’ύλην αρμόδιος· ο δήμαρχος Γλυφάδας. Να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη έλαβε χώρα στον εκπληκτικό χώρο του Γκολφ που έχουν δώσει το όνομα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

«Ε»: Κε Δήμαρχε, πώς γίνεται να παρουσιάζετε αύξηση εσόδων στα δημοτικά τέλη, όταν οι μετρητές της ΔΕΗ μειώνονται λόγω κυρίως των επαγγελματικών «λουκέτων», αλλά και της αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ από τα νοικοκυριά;

Δήμαρχος: κ. Κασιμάτη διενεργήσαμε μια μεγάλη έρευνα για τα αδήλωτα «τετραγωνικά» και ανακαλύψαμε ότι η πόλη μας, είχε το αστρονομικό νούμερο των 860.000 αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Κι αυτό όχι γιατί δεν δηλώνονταν τα ακίνητα, αλλά επειδή δεν λειτουργούσαν σωστά οι διαδικασίες και οι δημοτικές υπηρεσίες. Εμείς, επικαιροποιήσαμε τις λίστες και πλέον οι συμπολίτες μας καταβάλλουν τα δημοτικά τέλη βάσει των τετραγωνικών που πραγματικά κατέχουν και όχι σύμφωνα με τις παλαιές λίστες. Και αυτή η ορθή αποτύπωση αποφέρει στο δήμο μας επιπλέον 1,200.000 € ετησίως. Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει να προβούμε και σε μείωση των δημοτικών τελών, αφού το κόστος μοιράζεται πλέον ισοβαρές σε όλους μας.

Έτσι μπορούμε και αναπτύσσουμε επιπλέον τις κοινωνικές δομές μας. Επί παραδείγματι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο καλύπτει σήμερα περίπου 2.000 άτομα, αριθμό ρεκόρ για αντίστοιχους δήμους.

«Ε»: Πού στέκει ταμειακά αυτή τη στιγμή ο δήμος σας.

Δήμαρχος: Είναι αρχή μου να αποδίδω «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ταμειακά, δεν παραλάβαμε «καμένη γη». Η Γλυφάδα είχε μια καλή εικόνα, ταμειακά. Το δήμο τον βρήκαμε με 13 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα. Στα σχεδόν 3 χρόνια της δημαρχίας μας, αυτό το ποσό καταφέραμε να το ανεβάσαμε στα 24 εκατομμύρια ευρώ.

«Ε»: Αξιοπερίεργο όσο και αξιοσημείωτο. Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε τους δήμους στο «πλην» Εσείς… πως;

Δήμαρχος: Σωστή διαχείριση είναι η απάντηση. Νοικοκύρεμα, μείωση της σπατάλης, σωστές και «καθαρές» μελέτες, ακριβοδίκαιη κατανομή έργων. Και το αποτέλεσμα διαφαίνεται από την σημαντική αύξηση έργου τα οποία, άλλα φαίνονται και άλλα ίσως δεν φαίνονται. Παραδειγματικά αναφέρω την αξιοσημείωτη δράση της δημοτικής επιχείρησης ΚΑΠΠΑ, τα έργα της οποίας ωφελούν & κοσμούν τη πόλη μας, όπως π.χ. οι νέοι παιδικοί σταθμοί που αποτελούν πρότυπες δομές, η ολοκλήρωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με αναγνωστήριο 20 θέσεων, 15.000 τόμους βιβλίων 35 τίτλους περιοδικών. Έχει 6.150 μέλη και λειτουργεί και ως δανειστική. Αναρίθμητες επίσης οι πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της ΚΑΠΠΑ, ενώ θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στη σημαντική βελτίωση των ΚΑΠΗ και ΚΔΑΠ μέσω της δημοτικού αυτού οργάνου.

«Ε»: Κε Παπανικολάου, βρισκόμενοι εδώ στο Γκόλφ της Γλυφάδας, δράττουμε της ευκαιρίας να ρωτήσουμε κατά πόσον η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά το Γκολφ, ήτοι και τον τουρισμό. Ευκαιρίας δοθήσεις, να ενημερώσουμε το κοινό μας, ότι το Γκόλφ αποτελεί περιουσία του δήμου και είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υφιστάμενη δημοτική επιχείρηση.

Δήμαρχος: Θα σας εκπλήξω θετικά και εδώ, αφού και το Γκολφ σήμερα παρουσιάζει αύξηση εσόδων. Και μη με ρωτήσετε το πώς, σας το απάντησα ήδη νωρίτερα. «Νοικοκύρεμα» είναι η μαγική λύση. Με ότι αυτό συνάδει!

Θα δώσω εδώ ένα ακόμα παράδειγμα. Μέχρι που αναλάβαμε, πληρώναμε ως δήμος 11 ευρώ το τετραγωνικό, το βάψιμο/συντήρηση των σχολείων στους εργολάβους. Σήμερα αυτό το μειώσαμε σε 2 ευρώ το τετραγωνικό. Το πετύχαμε με τη διαδικασία διαχωρισμού του έργου βαφής από τις άλλες βαριές εργασίες, έτσι ώστε να μη βγαίνει ένα τιμολόγιο με «χοντροκομμένη απλούστευση», αλλά να υπάρχει επί μέρους κόστος στην κάθε φάση.

«Ε»: Πώς προχωράει το θέμα των σκουπιδιών στο δήμο.

Δήμαρχος: Σε μια γειτονιά πρέπει να είμαστε όλοι αγαπημένοι. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει φανεί από τον όμορο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, βάσει των παλαιών διεκδικήσεων, έτσι ώστε σήμερα να επιθυμεί να χωρίσει το περιώνυμο «φιλέτο» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε κομμάτια. Αυτό δεν γίνεται καθώς αυτό ανήκει με καθεστώς «εξ αδιαιρέτου» σε τρεις δήμους (Γλυφάδα, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Άλιμο) οι οποίοι έχουν σημαντικά προτάγματα σε σχέση με την μελλούμενη ανάπτυξη. Αυτά, ο διπλανός δήμος τα απεμπολεί και προσπαθεί να λέει ότι έχει μεγαλύτερο μερίδιο, κ.λπ. Υπό αυτό το πρίσμα καθυστερεί και τις όποιες αποφάσεις περί της πάγιας διεκδίκησης και των τριών δήμων για την διαλογή των σκουπιδιών σε κατάλληλο χώρο του πρώην αεροδρομίου μέσω μιας οργανωμένης δομής διαχείρισης απορριμμάτων. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν εννοούμε «χωματερή» (μη μπερδευτούν οι αναγνώστες μας), αλλά για μεταφόρτωση, διαλογή και κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων με σύγχρονο τρόπο.

Αυτό που εμείς ζητάμε λοιπόν είναι να τοποθετήσουμε αυτή τη δομή σε κατάλληλο χώρο ώστε να πάψουμε πλέον όλοι οι δήμοι να παρανομούμε. Ο Δήμαρχος Ελληνικού –Αργυρούπολης, επιμένει αυτό να υλοποιηθεί στο κομμάτι που αναλογεί στο δήμο Γλυφάδας και συγκεκριμένα στο Ρέμα της Ευρυάλης. Κοντολογίς, επιθυμεί να ρίξει τα σκουπίδια στα σπίτια και τις γειτονιές της Γλυφάδας. Ε, αυτό εμείς δεν θα το δεχτούμε ποτέ.

«Ε»: Who is Who. Σας χαρακτηρίζουν «παιδί του κομματικού σωλήνα» της Ν.Δ. και άλλοτε ως Καραμανλικό. 32 ετών ευρωβουλευτής, 36 ετών δήμαρχος ενός εκ των μεγάλων και σημαντικών δήμων της επικράτειας. Δύο λόγια για τη σταδιοδρομία σας.

Δήμαρχος: Καταρχήν όλοι μας κρινόμαστε. Κι εγώ δεν έκρυψα ποτέ την κομματική μου καταβολή. Είχα την στήριξη της Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά στο Δήμο όλοι γνωρίζουν ότι λειτουργώ ως Παπανικολάου. Κι αυτό έχει αποτυπωθεί μέσω τω επιτυχιών που σήμερα εσείς και όχι εγώ, αναγνωρίζετε.

Βαδίζω στα σαράντα. Μεγάλωσα σε μεσοαστική οικογένεια της Τερψιθέας, Τελείωσα το 3ο Λύκειο Γλυφάδας. Στην πορεία κατάφερα να πετύχω το όνειρό μου, να μπω στη Νομική Αθηνών και να γίνω δικηγόρος, επάγγελμα το οποίο άσκησα, ιδιότητα την οποία παγίως θα βάζω πάνω από όλα. Αύριο μπορεί να μην ασχολούμαι με τα κοινά… δικηγόρος θα είμαι πάντα!!

Από τα φοιτητικά μου χρόνια ασχολήθηκα με τα κοινά. Πρωτοετής ακόμα (1997), έγινε ένας καυγάς στο πανεπιστήμιο και πήγα να βοηθήσω δύο φίλους μου που ήταν και στην Δ.Α.Π. Αυτό αποτέλεσε τη θρυαλλίδα. Κάπως έτσι οργανώθηκα και μετά από λίγο καιρό (1999) κατέληξα επικεφαλής της Δ.Α.Π. στην Νομική. Το ένα έφερε το άλλο και το 2001 έγινα Γενικός επικεφαλής της Δ.Α.Π. και ακολούθως το 2004 εκλέχτηκα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (νεολαία Ν.Δ.).

Το 2009 η Νέα Δημοκρατία με τίμησε και με συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο της Ευρωβουλής και έτσι εκλέχτηκα Ευρωβουλευτής. Στην Ευρωβουλή μεταξύ άλλων, ανέλαβα συντονιστής στο τομέα μεταναστευτικού στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και από το 2014 πλέον, δήμαρχος Γλυφάδας.

«Ε»: Δηλώνετε αθεράπευτα Bachelor (εργένης) ή μήπως θα περιμένουμε, ως μέλος του «Συνδέσμου Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών Γλυφάδας», να σημειώσετε σύντομα το «Τρίποντο της ζωής σας»;

Δήμαρχος: Όχι απαραίτητα – όχι αθεράπευτα!! (χαμόγελο). Έτσι τα έφερε η ζωή. Μέσα από όλη αυτή την έντονη κίνηση και το αδιάκοπο τρέξιμο, αυτά δεν συμβαδίζουν εύκολα. Μακάρι να αλλάξει. Προς το παρόν θα προσπαθώ να σκοράρω στο δήμο μου όπως και επί της μπασκέτας προς όφελος του συνδέσμου μας, για τον πρόεδρο και καλό μου φίλο Γιάννη Λινό. Για το άλλο τρίποντο που αναφέρεστε… επαφίεμαι στον καλό σας λόγο (και πάλι χαμόγελο!).

«Ε»: Ντόναλντ Τραμπ, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Την άποψή σας…

Δήμαρχος: Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο πρόεδρο. Όλοι με πολλή αγωνία παρακολουθούμε τις τρέχουσες εξελίξεις στις ΗΠΑ, γιατί παγκοσμίως η Αμερική ηγείται. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτό που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ, ότι θέλει η Αμερική να κλειστεί στον ευατό της και να λειτουργήσει υπό μιας εναλλακτικής μορφής «προστατευτισμού» κυρίως για την οικονομία της, θα έχει σίγουρα επιπτώσεις παντού. Θέλω να πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάνει για να ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ, δεν θα οδηγήσει σε επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία. Εύχομαι να δούμε όλοι τις ΗΠΑ να προχωράνε θετικά μέσα από την εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών Τραμπ.

«Ε»: Θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα λίαν επίκαιρο και κοινωνικό θέμα, που ναι μεν δεν αφορά μόνο το δήμο σας - τουλάχιστον όχι ακόμα - αλλά σίγουρα αποτελεί μείζον θέμα για πολλούς δήμους της χώρας μας. Το προσφυγικό και πιο συγκεκριμένα τα προσφυγόπουλα / «λαθρομεταναστόπουλα» εντός των δήμων, σχολείων και δομών.

Δήμαρχος: Η ευαισθησία του Έλληνα και κατ’ επέκταση η ανθρωπιά του Γλυφαδιώτη συμπολίτη μου είναι δεδομένη. Αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό με ιδιαίτερη ευαισθησία. Τα παιδιά αυτά έχουν βέβαιο δικαίωμα στη γνώση και την «αλφάβητο».

Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι για μας πρόσφυγες και προσφυγόπουλα, είναι τα παιδιά της Συρίας, τα παιδιά που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, ως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες & συμβάσεις. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όταν η κυβέρνηση επιδοτεί αδιακρίτως με 400 ευρώ, στέγη, λογαριασμούς ΔΕΗ, κοινοχρήστων, κ.λπ., τότε είναι σαν να λέμε σε όλους τους υπηκόους χωρών του τρίτων χωρών, ελάτε! Και θα έρθουν από παντού. Κατά συνέπεια, τέτοιες εφαρμοσμένες πολιτικές δεν δύναται να έχουν αποτέλεσμα.

«Ε»: Πριν σας ευχηθούμε καλή συνέχεια θα θέλαμε να σας θέσουμε και το ερώτημα που κυκλοφορεί σε αρκετά πολιτικά σαλόνια. Κάποιοι λένε ότι τα επόμενα χρόνια ο Γιώργος Παπανικολάου θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, στα πολιτειακά της χώρας. Στο ενδεχόμενο να έχουμε εκλογές πριν τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας και τη συμμετοχή σας σε κοινοβουλευτικό ψηφοδέλτιο, τι απαντάτε;

Δήμαρχος: Καταρχήν θα ήθελαν να πω ότι αποτελεί τιμή για μένα, η οποιαδήποτε θετική σκέψη της όποιας μετεξέλιξης, από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Όμως, η απάντησή μου εδώ δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από το … «έχουμε πολλή δουλειά ακόμα στη Γλυφάδα».

«Ε»: Σας ευχαριστώ κε Δήμαρχε.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 147 guests και κανένα μέλος