ένα άρθρο, που υποτίθεται ότι δεν πρέπει να γράφεται και να δημοσιοποιείται...

 

Αυτό λοιπόν, είναι ένα άρθρο, που υποτίθεται ότι δεν πρέπει να γράφεται και να δημοσιοποιείται, από ένα εν ενεργεία Δήμαρχο!

Ο λόγος απλός: Το περιεχόμενο του, δεν είναι καθόλου ευχάριστο για κανένα φορέα εξουσίας (Κρατικής ή Κομματικής), που έχουν συνηθίσει σε πλατιά χαμόγελα και κομψές εκφράσεις ή το πολύ-πολύ, σε στρογγυλές, χωρίς ιδιαίτερες αιχμές και γωνίες, διαμαρτυρίες!

Και εξηγούμαι:

Πριν από επτά χρόνια, η χώρα μας χρεοκόπησε!

Χρεοκόπησε, γιατί επί δεκαετίες, δανειστήκαμε αλόγιστα και υπέρμετρα, για να συντηρήσουμε ένα τεράστιο πελατειακό και αντιπαραγωγικό Κράτος, με 920.000 Δημόσιους Υπαλλήλους (τώρα έχουμε 620.000!) και γιατί επιδοτήσαμε αφειδώς (200 δις ευρώ, δηλαδή τα 2/3 του αρχικού χρέους μας(!)), το Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Σύστημά μας!

Απ’ την στιγμή που χρεοκοπήσαμε, υλοποιήσαμε δύο τραγικά (από πολλές απόψεις) Μνημόνια, που είχαν δυστυχώς ελάχιστες Μεταρρυθμίσεις, (π.χ. Ιδιωτικοποιήσεις, εκσυγχρονισμός Δημόσιου Τομέα) και μια τεράστια δημοσιονομική Προσαρμογή, που μπορεί μέχρι τον Ιανουάριου του 2015, να διόρθωσε σημαντικά και θετικότατα, τους οικονομικούς Δείκτες, αλλά άφησε πίσω της, οικονομικές πληγές με τεράστιο κοινωνικό κόστος!

Ένα ακόμα λάθος της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ήταν το γεγονός, ότι δεν διεκδίκησε τουλάχιστον δύο επιπλέον χρόνια, για την υλοποίηση, έστω αυτών των Μνημονίων, ώστε να μην έχουμε σε τρία χρόνια, μείωση κατά 25% του ΑΕΠ, 1,2 εκατομμύρια ανέργους και κάθετη μείωση μισθών και συντάξεων, που οδήγησε σε ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, του 80% των Συμπατριωτών μας!

Όπως πολύ σωστά έχει παρατηρηθεί, αυτά συνέβησαν στο παρελθόν, μόνο σε πολεμικές περιόδους!

Η Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι Δήμοι, από την πρώτη στιγμή της Κρίσης, στάθηκαν πιστεύω στο ύψος τους, αντιμετωπίζοντας και αναχαιτίζοντας αποτελεσματικά, μεγάλο μέρος των οδυνηρών συνεπειών της:

Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Φροντιστήρια, «Τράπεζα Χρόνου» με Ανταλλαγή Υπηρεσιών, Προγράμματα για την Αντιμετώπιση της Ανεργίας, με δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενους πολίτες, δωρεάν Προγράμματα εκμάθησης Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής, «Βοήθεια στο Σπίτι», διενέργεια ακόμα και Συσσιτίων όπου χρειαζόταν, ήταν όλες, δικές μας πρωτοβουλίες, με πολύ θετικό κοινωνικό αντίκτυπο!

 

Όταν αργότερα, δίπλα στην οικονομική, ξέσπασε και η προσφυγική Κρίση, και πάλι, οι Δήμοι σχεδόν μόνοι τους, στην Λέσβο, στην Σάμο, στην Χίο και αλλού, δούλεψαν νύχτα-μέρα για να ανακουφίσουν ταλαιπωρημένους, άρρωστους και κατατρεγμένους Πρόσφυγες Πολέμου (και όχι μόνο)….

Και μετά από αυτά, φτάσαμε πριν τρεις εβδομάδες, (1-3 Δεκεμβρίου) στο ετήσιο, τακτικό Συνέδριο των Δήμων, στην Θεσσαλονίκη.

Ως γνωστόν, περιμέναμε τρία   κυρίως πράγματα, να ακούσουμε από την Κυβέρνηση, αλλά και την μείζονα και ελάσσονα Αντιπολίτευση:

Οικονομική Ενίσχυση:

Οι Πόροι μας, έχουν μειωθεί τα τελευταία επτά χρόνια, σχεδόν κατά 70%!!

Στελέχωση κρίσιμων μονάδων στους Δήμους, με εξειδικευμένο και μορφωμένο Προσωπικό, όταν οι εργαζόμενοί μας, έχουν μειωθεί κατά 35-40%!

Θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων των Αιρετών, για αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργίας και όχι Αντιδημάρχους, που θα έπαιρναν 450(!) ευρώ το μήνα, για 8-10 ώρες δουλειάς την ημέρα και Δημάρχους που παίρνουν 1.500 ευρώ τον μήνα και κάθε ημέρα δουλεύουν 12 και πλέον ώρες, με τις χειρότερες συνθήκες, για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς, οι πόλεις τους!

 

Ποιες απαντήσεις πήραμε στο Συνέδριο και τι πρέπει να κάνουμε:

Απ’ την πλευρά της Κυβέρνησης, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κος Σκουρλέτης, αρνήθηκε επί της ουσίας, να δεσμευτεί και να πράξει οτιδήποτε σημαντικό και θετικό και για τα τρία προαναφερθέντα ζητήματα! Τίποτα απολύτως.

Ιεράρχησε, ως πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα για την Αυτοδιοίκηση, την… Απλή Αναλογική, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα, ότι ορισμένοι Υπουργοί, έχουν τα Γραφεία τους στο Πλανήτη Άρη και όχι στην Γη!

Δεύτερο δε θέμα, που είναι μεν χρήσιμο, αλλά όχι το σημαντικότερο, η αποσαφήνιση των Αρμοδιοτήτων μεταξύ, πρώτου, δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης και Κράτους.

Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια είναι, τι να τις κάνουμε, τις αποσαφηνισμένες Αρμοδιότητες, όταν ταυτόχρονα, μας στερούν πλήρως, τα χρήματα και το προσωπικό, για να τις διεκπεραιώσουμε; Αυτό, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών!

Από εκεί λοιπόν (Κυβέρνηση), πλήρης απογοήτευση και προφανώς υλοποιείται πλέον, μια συνειδητή προσπάθεια, πολιτικής εξουθένωσης και περιθωριοποίησης της Αυτοδιοίκησης!

Ίσως, γιατί κάποιοι ισχυροί κυβερνητικοί κύκλοι, δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί το γεγονός, ότι ειδικά στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, τόσο οι κυβερνητικοί υποψήφιοι, όσο και οι αντίστοιχες αυτοδιοικητικές τους προτάσεις, έτυχαν στις εκλογές τεράστιας απόρριψης, πλήρως αναντίστοιχης, με την πολιτική επιρροή που κατέγραψε στις διπλανές κάλπες των Ευρωεκλογών, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό ίσως τον λόγο, κάποιοι θέλουν τώρα πια, να δουν τους Δήμους, απαξιωμένους και καταρρακωμένους στην συνείδηση των πολιτών!

Η μεγάλη και ανέλπιστη όμως απογοήτευση, ήταν η παρουσία και η ομιλία στο Συνέδριό μας, του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη…

Μίλησε και αυτός βέβαια με εξαιρετικά λόγια, για την προσφορά της Αυτοδιοίκησης, στην αντιμετώπιση της Κοινωνικής και Προσφυγικής Κρίσης, αλλά όταν έφθασε στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ (Χρήματα, Προσωπικό, Αναβάθμιση Αιρετών), μας ανακοίνωσε, ότι δεν μπορεί να μας υποσχεθεί τίποτα!

Λυπάμαι, αλλά αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική, ή μη λαϊκίστικη πολιτική στάση, όπως προσπάθησε να εμφανιστεί.

Αντίθετα, πρόκειται για μία εμφανώς κυνική και κοινωνικά ανάλγητη, πολιτική στάση!

Όταν αναγνωρίζεις, την τεράστια πρόσφορά της Αυτοδιοίκησης, σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, οφείλεις έμπρακτα να την βοηθήσεις, δεσμευόμενος με τις σημαντικές, αλλά απολύτως αναγκαίες αυξήσεις, σε Οικονομικούς Πόρους και Προσωπικό!

Αλλιώς, απλώς και εσείς κε Πρόεδρε της Ν.Δ, μας λέτε εύκολες και ανέξοδες καλές κουβέντες, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και χωρίς θετική προοπτική.

Από αυτές, έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια!

Αυτό που περιμέναμε και χρειαζόμαστε από εσάς, κε Πρόεδρε, ήταν σαφείς δεσμεύσεις, τουλάχιστον για διπλασιασμό της χρηματοδότησης, της Αυτοδιοίκησης!

Αυτό, θα την έφερνε (την Τ.Α.), στα επίπεδα χρηματοδότησης του 2009, που και πάλι θα ήταν στο 60%, του Ευρωπαϊκού μέσου όρου χρηματοδότησης, της Αυτοδιοικήσης!

Και αυτά τα χρήματα ξέρετε, ότι στην Αυτοδιοίκηση θα έπιαναν πλήρως τόπο, σε αντίθεση με τις κρατικές δαπάνες, που διανέμονται και σπαταλούνται άσκοπα, σε αμφιλεγόμενους Εργολάβους, περίεργες Μ.Κ.Ο και αντίστοιχες Εταιρείες!

Κρίμα… Κρίμα, γιατί κε Πρόεδρε χάσατε μια τεράστια ευκαιρία, να αλλάξετε ριζικά προς το καλύτερο, την πολιτική άποψη, αλλά κα την εικόνα τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και την δική σας, στην ελληνική κοινωνία!

 

Αγαπητέ κε Πρόεδρε!

Λόγω της τραγικής αποτυχίας της Κυβέρνησης και της δυσαρέσκειας των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνετε σχετικά σύντομα, Πρωθυπουργός.

Με ελλιπή όμως κατανόηση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, αδιαφορία προς αυτήν και με μειωμένα ανακλαστικά Κοινωνικής Ευαισθησίας, κατ’ αρχήν, η εξαιρετικά πολύτιμη για εσάς, περίοδος Χάριτος στην νέα Κυβέρνηση της χώρας και η αναγκαία ανοχή των πολιτών απέναντί σας, θα είναι δυστυχώς περίπου μηδενική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τα μετέπειτα γεγονότα, σε βάθος χρόνου.

 

Τι να κάνουμε, ως Αυτοδιοίκηση;

Η Απάντηση, είναι πλέον μονόδρομος:

 

Απέναντι σε αυτούς, που θέλουν να μας πλήξουν καίρια και να μας εξουθενώσουν (Κυβέρνηση) ή ουσιαστικά αδιαφορούν για εμάς, λόγω περιορισμένης και ελλιπούς γνώσης των δεδομένων και έλλειψης εμπιστοσύνης στην Αυτοδιοίκηση (Αξιωματική Αντιπολίτευση), η ΚΕΔΕ, με την δική της, επεξεργασμένη από το Συνέδριό μας, Αυτοδιοικητική μας Πρόταση, πρέπει να εκπονήσει ένα συγκεκριμένο, σκληρό και κλιμακούμενο διεκδικητικό Αγώνα!

Τα λόγια τους περίσσεψαν, τώρα είναι μόνο η ώρα για συνεχή Αγώνα και Διεκδίκηση των αιτημάτων μας, που είναι πριν και πάνω από όλα, ώριμα και δίκαια αιτήματα, των πολιτών αυτής της χώρας!

Μαρκόπουλο, 21 Δεκεμβρίου 2016

Σωτήρης Ι. Μεθενίτης

Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 165 guests και κανένα μέλος