Tα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα  που σε αντίθεση με τα άλλα κύτταρα του οργανισμού μας που είναι προγραμματισμένα για μία συγκεκριμένη λειτουργία, είναι μη προγραμματισμένα ακαθόριστα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος τα οποία έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν σε συγκεκριμένο τύπο κυττάρων...

Βλαστοκύτταρα: το “μαγικό ραβδί” για τη λευχαιμία

Τα ανέξοδα ομφαλικά μοσχεύματα δίνουν ζωή


Κύτταρα ...Μπαλαντέρ

Tα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα  που σε αντίθεση με τα άλλα κύτταρα του οργανισμού μας που είναι προγραμματισμένα για μία συγκεκριμένη λειτουργία, είναι μη προγραμματισμένα ακαθόριστα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος τα οποία έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν σε συγκεκριμένο τύπο κυττάρων. Υπάρχουν στο έμβρυο, στον ενήλικο και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Ενώ, όμως, η πρόσβαση στα βλαστοκύτταρα του εμβρύου και του ενήλικα είναι δύσκολη, σε αυτά του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι πολύ ευκολότερη, αφού μπορούν να αποσπαστούν κατά τη γέννηση ενός μωρού μετά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου από το αίμα που παραμένει στον πλακούντα.

Στα σκουπίδια πετιούνται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες Ομφαλικά Μοσχεύματα (βλαστοκύτταρα), τα οποία  δίνουν ανεκτίμητη βοήθεια και λύση στο πρόβλημα της λευχαιμίας, τη στιγμή που ένας στους τρεις Έλληνες που πάσχει από την ασθένεια και χρειάζεται μεταμόσχευση πεθαίνει, λόγω έλλειψης συμβατού δότη!!!

«Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων. Η συλλογή 20.000 μοσχευμάτων θα έδινε τη δυνατότητα μεταμόσχευσης στο 95% των ασθενών που  αναζητούν δότη και δεν βρίσκουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κάθε χρόνο  έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις και τα ομφαλικά μοσχεύματα πετιούνται στα σκουπίδια, τη στιγμή που μπορούσαν να  σώσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας.

 

Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες σε ότι αφορά τα αλλογενή ομφαλικά μοσχεύματα αποδείχθηκε ότι είναι ισοδύναμα με συμβατούς εθελοντές δότες και στα παιδιά και στους ενήλικες.

Από αυτούς που χρειάζονται δότες, το 1/3 τούς βρίσκει από την οικογένεια, το 1/3 από ξένους εθελοντές δότες και το υπόλοιπο 1/3 δεν βρίσκει χάνοντας έτσι την ευκαιρία της μεταμόσχευσης και της ζωής! Δεδομένου ότι οι γεννήσεις παιδιών  φτάνουν τις 100.000 κάθε χρόνο, η δωρεά ομφαλικών μοσχευμάτων σε Δημόσιες Τράπεζες θα έλυνε το πρόβλημα για όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση και δεν βρίσκουν δότη στην οικογένεια ή εθελοντή!!!

Υπ’ όψη ότι η ιδιωτική κατάθεση ομφαλικού μοσχεύματος δεν έχει επιστημονική βάση, δηλαδή το μόσχευμα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί επωφελώς για το ίδιο το παιδί από το οποίο προέρχεται. Κι αυτό γιατί  το ομφαλικό μόσχευμα του ασθενούς δεν είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση προς τον ίδιο, επειδή είτε πάσχει σίγουρα και το ίδιο (σε κληρονομικές παθήσεις) είτε πάσχει δυνητικά (σε περιπτώσεις εμφάνισης της λευχαιμίας τα πρώτα έτη της ζωής). Επιπλέον, σε περιπτώσεις λευχαιμιών το αυτόλογο μόσχευμα (από τον ίδιο τον ασθενή) υστερεί του αλλογενούς (από άλλον άνθρωπο) επειδή στερείται αντιλευχαιμικής δράσης. Ετσι λοιπόν γίνεται κατανοητό πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία, να ενημερώσει πρωτίστως σωστά τους μέλλοντες γονείς (δότες ομφαλικού μοσχεύματος) αφενός και να δημιουργήσει Δημόσιες τράπεζες σε όλη την επικράτεια αφετέρου.


Να σημειωθεί ότι στην Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία, που αποτελεί το 80% των λευχαιμιών της παιδικής λευχαιμίας και ιάται σε ποσοστό 75% με τη συμβατική θεραπεία, η αυτόλογη μεταμόσχευση έχει καταργηθεί ως αναποτελεσματική. Τα αποτελέσματά της είναι ισοδύναμα της συμβατικής χημειοθεραπείας.

«Οι ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλικών Μοσχευμάτων δεν είναι χρήσιμες, είναι παράνομες (απαγορεύει τη λειτουργία τους ο νόμος περί μεταμοσχεύσεων), ασυδοτούν  και παραπληροφορούν τους γονείς· είναι καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις.

Τα μοσχεύματα που συλλέγουν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους μεταμοσχευτές, ακόμη και αν συνέβαινε να χρειασθεί κάτι τέτοιο, για λόγους δεοντολογίας, νομικούς και κυρίως βιωσιμότητας του μοσχεύματος. Όσοι έχουν την ευθύνη να προστατεύουν την υγεία και τα συμφέροντα των πολιτών πρέπει να δράσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Οι ζωές που χάνονται δεν μπορούν να περιμένουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αχ. Αναγνωστόπουλος.

Δημόσια τράπεζα ομφαλικού μοσχεύματος λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα, όμως η ενημέρωση του κόσμου είναι ελλιπέστατη.

Το Υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για την ευρύτατη δημοσιοποίηση του θέματος με κάθε τρόπο ώστε η κίνηση αυτή να αποτελεί απαραίτητο βήμα μετά από κάθε γέννα.


Προσφέροντας στο σύνολο επωφελείσαι κι εσύ...

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 290 guests και κανένα μέλος