Το Λιμάνι του Λαυρίου θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την στρατηγική του θέση
γράφει ο: ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

 

 

Με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λιμάνι του Λαυρίου, το Μέλος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της ΝΔ και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής, με την ιδιότητα του Ναυτιλιακού Οικονομολόγου και έχοντας εργασιακή εμπειρία στον ναυτιλιακό χώρο και Master στη Ναυτιλία από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μας στέλνει το παρακάτω άρθρο.

 

Λιμάνι του Λαυρίου:

Το λιμάνι Λαυρίου παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντικές ευκαιρίες, σε ότι αφορά την ανάπτυξή του και στις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτό στην πρόοδο και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής, μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές. Οι πολιτικές για το λιμάνι πρέπει να επικεντρωθούν σε στοχευμένους τομείς που μπορούν να επιφέρουν επιπλέον έσοδα και να είναι κερδοφόροι, όπως συνάγεται από τα παραπάνω, κυρίως στο τουριστικό κομμάτι και πιο συγκεκριμένα στα κρουαζιερόπλοια, τα ιδιωτικά και τουριστικά σκάφη και σε νέα προϊόντα διακίνησης στο χώρο του Λιμανιού.

Το Λιμάνι του Λαυρίου θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την στρατηγική του θέση ως προς την εγγύτητα στο νέο αεροδρόμιο και τους μεγάλους οδικούς άξονες. Μειονεκτήματα αποτελούν, οι εκκρεμής μελλοντική σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με την Αθήνα, οι σημαντικές ελλείψεις σε στελέχη, καθώς και οι περιορισμένες ελλείψεις σε παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πελάτες (επιβάτες ακτοπλοΐας, ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής).

Ο ΟΛΛ θα πρέπει να αποβάλλει το χαρακτηριστικό της εποχικότητας των υπηρεσιών του, σε επιβάτες και σε εμπορεύματα, πράγμα το οποίο θα προσδώσει περαιτέρω ανάπτυξη για τον Οργανισμό, εφόσον επιτευχθεί. Ενώ απαραίτητες είναι οι εργασίες για την ανάπτυξη των υποδομών του, που θα μειώσουν την όχληση στην πόλη και θα αναπτύξουν την τουριστική του δραστηριότητα.

Η άμεση γειτνίαση του λιμανιού με το διεθνή αερολιμένα Αθηνών (το κοντινότερο λιμάνι της Αττικής στο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ), η εύκολη πρόσβαση στην Αττική Οδό και τον Π.Α.Θ.Ε. και η γρηγορότερη έξοδος των πλοίων και σκαφών προς το Αιγαίο από οποιοδήποτε άλλο λιμάνι της Αττικής, δίνουν στο Λαύριο συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων λιμανιών της Αττικής, ενώ θα απαιτηθεί ισχυρή επικοινωνιακή πολιτική προσέλκυσης των δυνητικών χρηστών του Λαυρίου (των ακτοπλοϊκών εταιρειών καταρχήν, των ιδιωτών που θα επενδύσουν σε υποδομές και αναβάθμιση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης και των επιβατών).

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της ανάπτυξης του Λιμένος Λαυρίου με τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, διασαφηνίζεται ότι το λιμάνι του Λαυρίου με την επιβατική κυρίως κίνηση, τις τουριστικές δραστηριότητες και τη μεγάλη ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας είναι από τα στοιχεία που συνδιαμορφώνουν σήμερα την εικόνα της περιοχής του Λαυρίου, με τα γεωφυσικά, πολιτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει το Λαύριο, να καθιστούν σήμερα την περιοχή στόχο για ανάπτυξη σε πολλούς τομείς.

Τις τελευταίες δεκαετίες με το σταδιακό κλείσιμο πολλών βιομηχανιών, αλλά και την οριστική διακοπή των εργασιών των μεταλλείων, η πόλη οδηγήθηκε σε πλήρη αποβιομηχάνιση, με συνέπεια τον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό και την ύπαρξη μεγάλης ανεργίας.

Σταδιακά όμως η πόλη του Λαυρίου, μετεξελίσσεται σύγχρονο περιφερειακό κέντρο της Αττικής και σε ανερχόμενη τουριστική περιοχή. Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου, σε συνδυασμό με την ριζική βελτίωση των οδικών συνδέσεων του Λαυρίου με την Αθήνα (Αττική Οδός και διαπλάτυνση Λεωφ. Κερατέας Λαυρίου) και η μελλοντική επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου εκτιμάται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην πόλη, τα τελευταία χρόνια δημιουργείται το Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και η ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΑ Λαυρίου, που στοχεύουν στην αύξηση αριθμού των θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να διατηρήσει την κοινωνική της συνοχή η πόλη, σε συνδυασμό με την οργάνωση της λιμενικής ζώνης του Λαυρίου κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο λιμάνι.

Η ανάδειξη του Λιμένα Λαυρίου σε Ανατολική πύλη της Αττικής θεωρούμαι ότι υλοποιείται με τη διασφάλιση της αρμονικής συμβίωσης του λιμένα και της πόλεως και την εξασφάλιση ότι η ανάπτυξη του λιμένα, όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην πόλη, αλλά θα συμβάλλει στην ενίσχυσή της και θα λειτουργήσει κατά το δυνατόν ως σημαντικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας, εισοδήματα και θετικά αποτελέσματα σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αποβιομηχάνισης, ανεργίας, κλπ.

Παρόλα αυτά η έλλειψη ολοκληρωμένων ποιοτικών μεταφορικών υποδομών από Αθήνα-Πειραιά προς Λαύριο αποτέλεσε τη βασική αιτία μειωμένης ελκυστικότητας του Λιμένα για τους Αθηναίους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά του Αιγαίου.

Η διαπίστωση είναι ότι ο ρόλος του λιμένα Λαυρίου σήμερα είναι ως επί το πλείστον συμπληρωματικός των άλλων λιμένων της Αττικής και ιδιαίτερα του λιμένα του Πειραιά, τουλάχιστον όσον αφορά στη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, καλύπτοντας ορισμένες τοπικές ανάγκες ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και αλιευτικών.

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται όμως σημαντικές προοπτικές, στην άντληση κίνησης κρουαζιερόπλοιων-που θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική κίνηση προτεραιότητας εκ μέρους του ΟΛΛ-λόγω της στρατηγικής θέσης του Λιμένα, της ριζικής βελτίωσης της οδικής σύνδεσής του με την Αθήνα και την προσβασιμότητα στο Διεθνές Αεροδρόμιο και τη διασύνδεση που μπορεί να γίνει με τους ξένους τουρίστες προς τα νησιά του Αιγαίου.

Συν τοις άλλοις, ο κορεσμός του Λιμένος Ραφήνας, του κοντινότερου λιμανιού από τον ΟΛΛ, δημιουργεί συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης προσέλκυσης επιβατών και εμπορευμάτων, με στόχο της αύξηση των εσόδων και της κίνησης του λιμανιού, αφού το Λαύριο εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης, μπορεί να αντλήσει δρομολόγια από τα υπάρχοντα που λειτουργούν στη Ραφήνα και πάνε στις Κυκλάδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ενώ ακόμη και αν ο ΟΛΛ λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτόν του ΟΛΠ, η γεωγραφική του θέση προσδίδει πολλά πλεονεκτήματα, όπως ότι τα εμπορικά πλοία προσεγγίζουν τουλάχιστον μία ώρα γρηγορότερα το Λαύριο από ότι τον Πειραιά ή την Ελευσίνα.

Στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να εστιάσει στον τομέα της κρουαζιέρας και στον ελλιμενισμό των ιδιωτικών σκαφών, έχοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα την γεωγραφική του θέση, τον κορεσμό των άλλων λιμένων της Αττικής σε συγκεκριμένους τομείς και την εγγύτητα του με τους μεγάλους περιφερειακούς οδικούς άξονες της Αττικής και το Διεθνές Αεροδρόμιο, όπου θα επιφέρει άμεση ανάπτυξη και πρόοδο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Λιμάνι και τη λειτουργία του.

*Το παραπάνω κομμάτι αποτελεί απόσπασμα της διπλωματικής εργασίας που εκπονήθηκε από τον Νεκτάριο Καλαντζή στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Μεταπτυχιακό στη Ναυτιλία) και βαθμολογήθηκε με Άριστα, με τίτλο ‘’Οικονομική Διαχείριση και Λειτουργία του Λιμένος Λαυρίου και οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής’’.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Εγγύτητα στο νέο αεροδρόμιο Αθηνών

Εγγύτητα σε υψηλής εξαιρετικής σημασίας

τουριστικούς προορισμούς (Κυκλάδες και νησιά του Β. και Αν. Αιγαίου)

Κορεσμός του λιμένα Ραφήνας

  Οικονομική ανάπτυξη και υψηλές χρήσεις     γης της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής

Η ανάπτυξη των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα ΣΔΙΤ και το πρωτόκολλο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η διασφάλιση σημαντικού ύψους κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση των απαραίτητων λιμενικών και παράπλευρων συγκοινωνιακών διασυνδέσεων

Η διαχειριστική ανεξαρτητοποίηση και αυξημένη ευελιξία λειτουργίας που συνεπάγεται η μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου Λαυρίου σε Ανώνυμη Εταιρεία Λιμένα Λαυρίου

Αναβολή της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής προς το Λαύριο (επιπτώσεις σε τουριστική και ακτοπλοϊκή ανάπτυξη του Λιμανιού)

Αδράνεια κινητοποίησης των μηχανισμών υλοποίησης των έργων και απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του λιμένα.

Καθυστερήσεις στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των νέων σύγχρονων υποδομών που θα αναδεικνύουν την στρατηγική θέση του λιμένα Λαυρίου μέσα από την παροχή σύγχρονων και ανταγωνιστικών υπηρεσιών προς ακτοπλοϊκές εταιρείες και επιβάτες.

Πλήρης και έντονος ανταγωνισμός των λιμένων Πειραιώς / Ραφήνας προς το λιμένα Λαυρίου, υπό καθεστώς έλλειψης διαμορφωμένης εθνικής λιμενικής πολιτικής.

Πιθανός περιορισμός του ρόλου του Λιμένα στην ενδεχόμενη εφαρμογή του σχεδίου συνένωσης των Λιμένων της Αττικής

Σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης του λιμένα.

 

γράφει ο: ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 guests και κανένα μέλος