Το κινητό το φόρτισες, το Bluetooth το ίδιο, το αυτοκίνητο το έβαλες στη πρίζα; Αυτή θα είναι η ερώτηση που θα συνηθίζεται στο μέλλον και όχι: «έβαλες βενζίνη»;
Μια «νέα» τεχνολογία εμφανίστηκε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που ήρθε να εξαλείψει το πρόβλημα εκπομπής καυσαερίων και πετρελαίου...

Φορτίστε τα και ...δρόμο!


Το κινητό το φόρτισες, το Bluetooth το ίδιο, το αυτοκίνητο το έβαλες στη πρίζα; Αυτή θα είναι η ερώτηση που θα συνηθίζεται στο μέλλον και όχι: «έβαλες βενζίνη»;

Μια «νέα» τεχνολογία εμφανίστηκε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που ήρθε να εξαλείψει το πρόβλημα εκπομπής καυσαερίων και πετρελαίου.

Ποιος δεν θα ήθελε ένα αυτοκίνητο απολύτως οικολογικό και οικονομικό που δεν θα εξαρτάται από τις εταιρείες πετρελαίου;

Η «νέα» τεχνολογία είναι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Το «νέα» το βάζω σε εισαγωγικά αφού για πρώτη φορά κυκλοφόρησαν τέτοιου είδους αμάξια το 1996 από την General Motors στους δρόμους της Καλιφόρνιας. Το 1997 έβγαλε μοντέλο η Nissan, το 2003 η Toyota (το μοντέλο Rav-ev). Και στις τρεις περιπτώσεις οι εταιρείες μετά από χρόνια τα ανακάλεσαν και τα κατέστρεψαν παρά τις αντιρρήσεις των χρηστών τους. Το γιατί είναι άγνωστο…

Τώρα επανέρχονται οι εταιρείες με καινούργια μοντέλα πιο εξελιγμένα χωρίς τις ατέλειες των προηγούμενων.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν παράγουν κανέναν καπνό εξάτμισης, έχουν την ελάχιστη ρύπανση, είναι ικανά απόδοσης και επιτάχυνσης που υπερβαίνει αυτή των συμβατικών αυτοκίνητων βενζίνης, μειώνουν έως και εξαλείφουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, είναι σχεδόν αθόρυβα, έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης και service. Οι μέχρι τώρα μπαταρίες που χρησιμοποιούσαν στα μοντέλα είχαν προβλήματα: υψηλές δαπάνες, περιορισμένη απόσταση ταξιδιού, χρόνος φόρτισης, και διάρκεια ζωής μπαταριών. Αν και μερικά πρότυπα είναι ακόμα σε περιορισμένη παραγωγή, τα περισσότερα δημοφιλή HΑ έχουν αποσυρθεί από την αγορά και έχουν καταστραφεί από τους κατασκευαστές τους. Οι σημαντικότεροι αμερικανικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν κατηγορηθεί ότι σκόπιμα υπονομεύουν τις προσπάθειες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.


car-reva.jpgΤον Ιούνιο του 2008 έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματικότητα η κυκλοφορία ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, του Reva. Ένα κανονικό αυτοκίνητο για 4 άτομα. Για να ξεκινήσεις απλά γυρίζεις το κλειδί στη μίζα, απελευθερώνεις το χειρόφρενο και γυρίζεις έναν διακόπτη από τη θέση «Ν» (νεκρά) στη θέση «F” (ταχύτητα).

Εάν χρειαστείς γρήγορη επιτάχυνση ή extra ώθηση για μια μεγάλη ανηφόρα, γυρίζεις τον διακόπτη στη θέση «Β».

Τόσο εύκολο, και φτάνεις στον προορισμό σου με ασφάλεια, μηδέν κόστος, και μηδέν ρύπανση του περιβάλλοντος. Χρειάζεται 6 ώρες για επαναφόρτηση (η οποία γίνεται σε μια οποιαδήποτε μπρίζα του σπιτιού μας) και έχει αυτονομία 100χλμ.


Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η εκμετάλλευση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας για την κίνηση του αυτοκινήτου. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή ένωση έχει βάλει στόχο στα επόμενα 30 χρόνια να αντικαταστήσει το πετρέλαιο με άλλες μορφές ενέργειας.

Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι σε πόλεις όπως το Los Angeles, το Mexico City και πρόσφατα και σε περιοχές τις Κίνας, μεταδίδονται συχνά έκτακτα ανακοινωθέν για την μόλυνση της ατμόσφαιρας με συμβουλές μείωσης της κυκλοφορίας από ευπαθείς ομάδες, μάλλον έχει έρθει η ώρα να κάνουμε κάτι δραστικό, ν’ αφήσουμε πίσω το πετρέλαιο και να ψάξουμε για εναλλακτικές λύσεις. Οι οποίες είναι υπαρκτές και εφαρμόσιμες. Το θέμα είναι αν τα οικονομικά συμφέροντα θα αφήσουν τη γη να αναπνεύσει.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 139 guests και κανένα μέλος