Κατ' εξαίρεση θα αναφέρουμε τον οικισμό αυτό, ο οποίος απέκτησε αξιοσημείωτη πληθυσμιακή αύξηση την προηγούμενη δεκαετία ώστε να αποτελεί πόλη, ωστόσο δεν μοιάζει πόλη με την έννοια που έχει μια πόλη (πολεοδόμηση, δημοτικά κτίρια, ιατρεία, σχολεία, πλατείες, εμπορικά κέντρα, πολυκατοικίες, βιοτεχνίες, γραφεία εταιρειών, αποθήκες, κτλ.). Είναι καθαρά ένα θέρετρο, με τη συντριπτική πλειοψηφία κτιρίων να είναι κατοικίες, ή καλύτερα, μονοκατοικίες. Χαμηλή δόμηση και αραιοκατοίκηση συνοδεύουν το αρκετό πράσινο ανάμεσα τους, συντελώντας σε μια αμιγώς παραθεριστική ζώνη. Ωστόσο στους κεντρικούς δρόμους και τη παραλία θα δούμε υψηλή δόμηση για το χαρακτήρα της περιοχής.

Χωροταξικά, βρίσκεται ανατολικά του ιπποδρομίου Μαρκοπούλου, και εκτείνεται νότια μέχρι το Αυλάκι, γύρω απ' τις δυο παραλίες της. Διαπερνάται από τη Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου και προσεγγίζεται από δυτικά με τη Λεωφ. Μαρκοπούλου και βόρεια με τη οδό Βραυρώνος. Δεν έχουμε πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά τα οικόπεδα έχουν οριστεί και κτιστεί γύρω απ' αυτούς τους κεντρικούς δρόμους σχηματίζοντας γεωμετρικά ακανόνιστα οικοδομικά τετράγωνα. Τυπικά δεν προκύπτει κάποιο χωροταξικό πρόβλημα μιας και οι κατοικίες εξυπηρετούνται καλώς κυκλοφοριακά και έχουν επαρκή μεγέθη οικοπέδων για να αφήνουν κενό μεταξύ τους (μη συνεχές). Οι παράδρομοι και οι εσωτερικοί δρόμοι των κεντρικών είναι χωματόδρομοι ή πρόχειροι τσιμεντόδρομοι ή κακής ασφαλτόστρωσης. Ο δρόμος που παρουσιάζει εμπορική εκμετάλλευση είναι η λεωφ. Πόρτο Ράφτη με τη συνέχεια της την επαρχιακή οδό Αυλακίου, ο μόνος που θυμίζει πόλη, με τα συνήθη αστικά κτίσματα. Πλατείες; Σε μια περιοχή θέρετρο, οι ρυθμοί και οι συνήθειες των κατοίκων είναι άλλες. Μια πλατεία φέρνει ηχορύπανση. Προτιμώνται χώροι ελευθέρου χρόνου και διασκέδασης επί της παραλίας.

Αρχιτεκτονικά, συναντούμε τις κλασσικές παλιές αγροικίες αναμεμιγμένες με τις πιο καινούριες κεραμοσκεπής μονοκατοικίες και πολλές άλλες υψηλού κόστους βίλες. Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέροντες κατασκευές, μεμονωμένων μονοκατοικιών ή συγκροτημάτων όπως πχ: αυτά απέναντι απ' τη νησίδα Ραφτοπούλα. Όμως είναι άσχημο να περιστοιχίζουν τη παραλία πολλές κοινές αστικές πολυκατοικίες 3+ ορόφων. Τα ''ακατέργαστα'' στενά εσωτερικά των μεγάλων δρόμων, αφήνουν μια νότα στασιμότητας του χρόνου, τότε που περνούσαν γαϊδούρια, βόδια και άλλα κατσίκια. Σήμερα τα διασχίζουν αυτοκίνητα στριμωχτά, σίγουρα δεν ταιριάζει στη νέα πραγματικότητα. Ωραίος ο πεζόδρομος δίπλα στον δρόμο κατά μήκος της παραλίας.

Προτάσεις: Σχεδιασμός και περιποίηση πρασίνου. Επιβολή χαμηλής δόμησης (<7,5μ).

Πλακόστρωση των στενών παράδρομων με απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά δημιουργία σε κάθε γειτονιά οικοπέδου για θέση στάθμευσης αυτών. Ένας αθλητικός χώρος για το κοινό.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 323 guests και κανένα μέλος